Oancea (CSSPP): Contribuţiile la Pilonul II de pensii trebuie să ajungă la 6% în 4 ani, nu în 8 ani

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iulie 2009

Creşterea contribuţiilor la Pilonul II, al fondurilor de pensii private obligatorii, care a fost anulată în 2009, pe fondul crizei, va trebui reluată în ritm mai rapid după redresarea economiei, astfel încât să se ajungă la 6% din venitul salarial brut în 4 ani în loc de 8 ani, spune şeful CSSPP.

"Pentru a face sistemul de pensii o alternativă, în piaţa financiară, la sistemul bancar sau la piaţa de capital, cred că trebuie să revenim, după criză, la dis­cuţii de susţinere a creşterii contribuţiilor, care trebuie să aibă loc mult mai accelerat. Din 2010, vrem să ajungem cu nivelul acestora la 6% din venitul salarial brut în patru ani, în loc de opt, cum era programat iniţial", a spus Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Anul acesta, guvernul a anulat creşterea contribuţiilor de la 2% la 2,5% din salariul brut. Potrivit planului iniţial, timp de opt ani, pragul trebuia să se majoreze cu câte 0,5 puncte procentuale, până la 6%. Participarea la Pilonul II de pensii este obligatorie pentru salariaţii cu vârsta de până la 35 de ani şi facultativă pentru cei cu vârsta între 35 şi 45 de ani.

Oancea a arătat că Pilonul II de pensii din România este mult mai puţin dezvoltat decât cel al ţărilor din regiune. Astfel, în 2007, activele acestuia reprezentau 0,003% din PIB, iar în 2008 ajunseseră la 0,2% din PIB.

În 2007, sistemul avea active care reprezentau 4,8% din PIB în Cehia, 7,7% din PIB în Croaţia, 11,1% în Ungaria şi 11,9% în Polonia

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb