În acest an, o echipă de ingineri va începe explorarea zăcămintelor petroliere din Oceanul Arctic, după cum se arată într-un articol recent al revistei Businessweek.
Ceea ce urmează arată că avertismentele Vestului, în special ale Statelor Unite, trimise pe adresa Moscovei, sunt cel puţin la fel de goale precum politicile economice ale "autorităţilor" noastre din ultimii 25 de ani.
"În timp ce relaţiile dintre Rusia şi Vest s-au deteriorat pe fondul aparentei anexări a Crimeei, legăturile dintre companiile energetice ale Statelor Unite şi Rusiei nu au fost niciodată mai puternice", se arată în articolul revistei publicate de Bloomberg. Companiile despre care scrie Bloomberg sunt ExxonMobil şi Rosneft, companie deţinută de statul rus prin intermediul grupului Rosneftegaz.
În 2011, acestea au încheiat un parteneriat strategic a cărui valoare se ridică la 500 de miliarde de dolari şi care include exploatarea gazelor de şist din Siberia, a resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră, precum şi construirea unui terminal în estul Rusiei pentru exportul gazelor, pe lângă explorarea şi exploatarea resurselor din Oceanul Arctic.
Iar Europa ce vrea să facă? Să-şi reducă dependenţa de importurile de hidrocarburi din Rusia? Dar ştie, oare, Europa, că astfel vrea să-şi reducă şi dependenţa de profiturile unei companii americane cu o deosebită influenţă la nivel global?
Însă ExxonMobil nu este orice fel de companie cu influenţă globală. "Exxon are relaţii aşa de bune cu Rusia încât preşedintele Putin i-a acordat lui Rex Tillerson, directorul executiv al companiei, Ordinul Prieteniei în cadrul unui forum economic din Sankt Petersburg", se mai arată în articolul din Businessweek.
Revista americană ne aminteşte, astfel, că, pe lângă parteneriatul pentru explorarea spaţiului cosmic sau acordurile logistice în ceea ce priveşte mişcările de trupe americane din Afganistan, cel mai important domeniu al colaborării dintre Rusia şi Statele Unite este cel energetic.
Lee Raymond, preşedinte şi director executiv al companiei Exxon între 1993 şi 1999, apoi al companiei ExxonMobil până în 2005, a declarat odată că "nu sunt o companie americană şi nu iau decizii în funcţie de ceea ce este bine pentru Statele Unite", după cum se mai scrie în articolul Businessweek. Este greu de crezut că Rex Tillerson are convingeri diferite, pe fondul unei cariere de aproape 40 de ani în cadrul companiei.
Dar până unde va merge acesta în folosirea influenţei sale pentru a proteja interesele ExxonMobil? Foarte departe, conform unei informaţii venite "pe surse" de la Ministerul de Externe al Rusiei, în care se arată că "preşedintele Obama se află încă în stare de şoc după ce Rex Tillerson i-a ordonat să permită anexarea Crimeei, alternativa fiind anihilarea sa politică internă imediată".
Este credibilă, însă, o astfel de ameninţare, care presupune o influenţă, posibil fără precedent, a marilor companii globale asupra şefilor de state? În ceea ce priveşte presiunea lui Tillerson în determinarea evoluţiei noului război rece dintre Statele Unite şi Rusia, mai avem de aşteptat pentru a vedea rezultatele.
La celălalt capăt al lumii şi al Rusiei, acestea s-au văzut deja. Aceleaşi surse de la Ministerul de Externe al Rusiei arată că "Rex Tillerson i-a cerut lui Obama să renunţe la susţinerea pretenţiilor Japoniei faţă de o parte importantă a platoului continental din Marea Ohotsk", în cazul disputei dintre Rusia şi Japonia din cadrul Comisiei pentru Limitele Platourilor Continentale de la ONU.
Între timp, disputa a devenit istorie. Conform unei ştiri publicate de agenţia de presă RIA Novosti la mijlocul lunii martie 2014, "o comisie a Naţiunilor Unite a recunoscut oficial dreptul exclusiv al Rusiei asupra unei suprafeţe de 52.000 de kilometri pătraţi din platforma continentală a Mării Ohotsk". Din cauza bogăţiei resurselor minerale, oficiali guvernamentali ruşi au caracterizat zona drept o "peşteră a lui Ali Baba", iar Serghei Donskoi, ministrul rus al mediului şi resurselor naturale, a declarat că "legile Rusiei se vor aplica tuturor resurselor naturale din subsolul Mării Ohotsk".
Acesta este contextul în care Congresul SUA analizează oportunitatea vânzării unei cantităţi însemnate de petrol din rezerva strategică americană, în scopul reducerii preţurilor. Bloomberg a scris recent că ideea îi aparţine lui George Soros, care vede acţiunea ca pe o modalitate de "a pedepsi Rusia".
Estimările prezentate de agenţia de ştiri arată că o scădere cu 12 dolari a preţului barilului pe pieţele internaţionale, în urma vânzării a 500.000 de barili pe zi din rezerva Americii, ar determina pierderi de 40 de miliarde de dolari pentru Rusia.
Ernest Moniz, Secretarul Energiei din guvernul american, s-a pronunţat împotriva unei astfel de măsuri, mai ales că aceasta poate fi pusă în aplicare doar în urma declarării unei "situaţii de urgenţă" de către preşedintele Obama.
Dar petrolul şi gazele naturale nu reprezintă singura miză a noului război rece. Tot Bloomberg scria recent că "lanţurile de retail americane au intrat agresiv în Rusia în ultimul an, iar acum se întreabă ce este de făcut".
Bineînţeles că este puţin probabil să auzim vreodată de ameninţări ale acestei industrii la adresa preşedintelui american, dar importanţa ei nu trebuie neglijată, mai ales când orice sursă de creştere este binevenită, pe fondul unor prognoze tot mai sumbre pentru vânzările retail din SUA.
Revenind la informaţiile "pe surse" de la Ministerul de Externe al Rusiei, acestea au o importanţă extraordinară şi pentru noi, în condiţiile în care se precizează că lovitura de stat de la Kiev, din februarie 2014, a fost "instigată de SUA şi UE, după ce guvernul lui Viktor Ianukovici a refuzat accelerarea investiţiilor Chevron şi Shell în exploatarea, prin fracturare hidraulică, a unor zăcăminte de petrol şi gaze din Ucraina". Acordarea permisiunii ar fi însemnat pierderi de miliarde pentru ExxonMobil şi Rosneft.
Să fie acesta unul dintre motivele pentru care se accentuează presiunile asupra autorităţilor noastre în privinţa exploatării gazelor de şist? Şi dacă, prin "rezolvarea" într-un fel sau altul a protestelor populaţiei, ne vom plasa, din nou, pe foaia greşită a istoriei?
În loc să ne dotăm cu deltaplane hipersonice invizibile şi să ne modernizăm furcile cu foc automat pentru apărarea graniţelor, în condiţiile noilor ameninţări ale Rusiei, poate că autorităţile noastre ar trebui să se concentreze mai mult pe aspectul economic şi financiar al noilor tensiuni geopolitice.
Iar dacă autorităţile nu ştiu să "ghicească" învingătorii cărora să li se alăture, nu ar fi mai prudent ca toate declaraţiile lor cutezătoare să treacă la un ton mai temperat? Chiar trebuie să provocăm ursul de la Răsărit, tocmai trezit dintr-o lungă hibernare, sperând ca UE şi NATO să se bucure de o istorie milenară, dedicată protejării intereselor României?
"Nu sunt o companie americană şi nu iau decizii în funcţie de ceea ce este bine pentru Statele Unite."
Lee Raymond, fost CEO al ExxonMobil
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2014, 09:04)
... daca am tine cont de faptul ca, China a “pus laba” pe sediul central JP Morgan iar Rosneft a achizitionat platformele de tranzactionare Morgan Stanley (in domeniul petrolului), am putea spune ca in curand, chinezii vor controla finantele iar rusii vor controla pretul petrolului, in aceste conditii “ghicitul” invingatorilor devine o nonprovocare ... desigur, vor spune unii: dar China se pregateste de criza ... aha, China se pregateste sa plasesze yuani (obligatiuni de stat) in toata lumea, tocmai pentru a pregati statutul de “referinta” pentru yuan ... in curand vom avea surprize, sa fie iunie?! ...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2014, 10:37)
UE şi NATO nu duc/fac o politica dedicată protejării intereselor României ci trebuie sa tina cont si sa apere Romania, in fapt granitele UE, pentru asi proteja interesele lor.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2014, 12:14)
... o perspectiva diferita ... exista o resursa care sta la baza trebuintelor NATO si ea se numeste: USDollar ... din ’70 pana in prezent, toate aventurile militare americane au avut ca scop apararea “democratiei” petro-dolarului, se pare ca “rachetele” impotriva petro-dolaruluri au fost deja amplasate si testate ... va mai trece ceva timp pana cand lumea va intelege, pana atunci putem pastra jocul aparentelor ... dar ar fi bine sa tinem cont de faptul ca in ceea ce priveste dreptul international, istoria ne invata ca invingatorii au avut intodeauna drept-ate iar eroii au cruci ... recomand articolul “Frankfurt devine centru al tranzactiilor cu yuani” din Bursa de astazi ... daca marii “jucatori” UE isi apara propriile interese, concluzionez ca UE ne ne va ajuta prea mult in razboiul psiho-economic, iar in caz de razboi deschis este putin probabil ca NATO poate face ceva, daca acest razboi devine cald, toata lumea pierde ...
2.2. Nihao Bursa :-) (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 31.03.2014, 19:36)
pana sa facem o versiune in limba germana a publicatiei Bursa probabil este mai recomandat daca privim in perspectiva sa avem si in limba chineza...
3. Rusia se poate impune si singura, fara ajutor ...
(mesaj trimis de doru stoian în data de 31.03.2014, 23:22)
..... chinez.
Cu ajutor chinez insa, Rusia ar putea controla lumea ........... asa cum s-a mai intamplat in timpul existentei:
ARMATEI ROSII ruso-chineze !
3.1. O alianta Rusia-China ar pune o lume intreaga (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 31.03.2014, 23:23)
... cu botul pe labe !
Ar fi im_batabila = in_vincibila pe planeta !
3.2. O alinata Rusia-China ar sterge America .... (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 31.03.2014, 23:26)
.... din istoria lumii !
3.3. Rusia si China trebuie sa reporneasca INVAZIA (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 31.03.2014, 23:27)
..... planetei !
Rusia spre Vest si China spre Est !
3.4. Obama trebuie sa invete alfabetul chirilic precum (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 31.03.2014, 23:28)
.... si pictogramele chineze !
4. Petrolul arab nu rezista in lupta contra ...
(mesaj trimis de doru stoian în data de 31.03.2014, 23:35)
.... petrolului, gazului, si carbunelui ruso-chinez !
Uman, Material, si Financiar, o alianta intre Rusia si China ar FACE ORDINEA-LEGEA (liniste) pe planeta !
4.1. O alianta Rusia-China ar starpi orice dusman ... (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 31.03.2014, 23:36)
.... nu doar pe pamant, ci si in cer !
5. Cand Putin si/sau Jinping vorbesc, Obama ...
(mesaj trimis de doru stoian în data de 31.03.2014, 23:38)
... respectiv NATO, trebuie sa taca si sa inghita !
5.1. Isarescu belicosul, daca ar fi in locul lui Obama (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 31.03.2014, 23:41)
.... ar da sanctiuni Rusiei.
Se pare ca Isarescu e iepurasul din bancul cu ursul ........ ii place sa fie f ...... batut !
6. America-NATO ar avea de pierdut de pe urma ...
(mesaj trimis de doru stoian în data de 31.03.2014, 23:44)
.... unui razboi mondial.
Rusia si China ar avea doar de castigat de pe urma unui razboi mondial.
Iar aceasta si trebuie sa fie NWO = New World Order !
6.1. Daca as fi in locul lui Putin, as insista pe langa (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 31.03.2014, 23:45)
... Jinping, ca sa punem impreuna STAPANIRE - vesnica-eterna - PE PLANETA !
7. Domnu` Rechea, ARMATA, atat cea americana
(mesaj trimis de doru stoian în data de 31.03.2014, 23:53)
... cat si cea rusa, pot nationaliza-etatiza-confisca oricand orice companie !
7.1. Militarul este independent de politic, insa (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 31.03.2014, 23:56)
... economicul depinde de ambele!
ARMATA este intotdeauna deasupra tuturor!
7.2. Asa cum armata te-a pazit ca sa faci afaceri .. (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 31.03.2014, 23:58)
.... maine aceeasi armata te poate prelua-inghiti !
7.3. America de Sud este controlata de ... (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 01.04.2014, 00:00)
... ARMATELE NATIONALE = de GUERRILLE
Restul lumii va fi foarte curand la fel !
7.4. Africa este si ea supusa MILITAR .... (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 01.04.2014, 00:04)
......... adica la tot felul de "MILITII" !
Asa ca si afacerile (private) din restul lumii, vor fi cat de curand preluate de catre CAPII ARMATELOR = vor fi MILITARIZATE !
8. FORTA FIZICA e mai tare ca BANUL !
(mesaj trimis de doru stoian în data de 01.04.2014, 00:08)
Daca forta fizica mai este si in_armata, atunci BANUL - "finantza" - i se supune ............ fara cracnire !
Chiar daca BANUL - "finantza" - este cel care a hranit FORTA FIZICA si ARMATA, asta nu inseamna ca:
"FINANTZA" N-AR PUTEA FI NICIODATA A_SERVITA MILITAR = ARMATEI !
8.1. Armata se poate auto_finanta, adica: (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 01.04.2014, 00:10)
........ 1) isi poate tipari singurica BANUL de care are nevoie;
2) atunci cand mana finantzei refuza OBEDIENTA = ORDINELE de a actiona TIPARNITA - IMPRIMANTA !
8.2. Sa vezi ce-ar mai lucra Isarescu cu ... (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 01.04.2014, 00:12)
... pistoletul la tampla !
Ar zbarnai tiparnita-imprimanta !