Preşedintele Barack Obama a majorat, ieri, cu 25% salariul minim al câtorva sute de mii de americani şi a îndemnat Congresul să generalizeze măsura, transmite AFP.
Într-o ceremonie organizată la Casa Albă, Obama a semnat un decret prin care măreşte la 10,10 dolari salariul minim pe oră acordat persoanelor care au contracte cu statul, în cazul persoanelor angajate începând cu data de 1 ianuarie 2015. Astfel, preşedintele pune în aplicare anunţul pe care l-a făcut în discursul susţinut în Congres la sfârşitul lui ianuarie.
Salariul minim la nivel federal este, în prezent, de 7,25 dolari, şi a rămas la acelaşi nivel din 2009. Anumite state americane acordă salarii mai mari.
Obama a subliniat că, ţinând cont de inflaţie, puterea de cumpărare a persoanelor plătite cu salariul minim a "scăzut cu 20% faţă de perioada în care Ronald Reagan a intrat în funcţia" de preşedinte, în ianuarie 1981.
De mărirea salariului la 10,10 dolari, începând din 2015, vor beneficia "sute de mii de persoane", a declarat anterior secretarul Muncii Tom Perez. El a explicat, într-o conferinţă de presă susţinută la Casa Albă, că această nouă politică ar putea fi aplicată în cadrul alocaţiilor bugetare actuale.