OBLIGAŢIUNILE HOREZU, DE AZI LA COTA BVB Horezu vrea să îşi dezvolte turismul cu finanţare prin Bursă

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 martie 2013

Horezu vrea să îşi dezvolte turismul cu finanţare prin Bursă

(Interviu cu domnul Ilie Fârtat, primarul oraşului Horezu)

Primăria Horezu a atras 625.270 lei, printr-o emisiune de obligaţiuni, iar banii merg pentru dezvoltarea turismului în zonă, potrivit primarului Ilie Fârtat. Domnia sa ne-a acordat un interviu despre experienţa finanţării prin piaţa de capital.

Tranzacţionarea obligaţiunilor municipale emise de Oraşul Horezu începe astăzi, la Bursa de Valori Bucureşti, în cadrul sectorului Titluri de credit - Categoria obligaţiuni municipale.

Valoarea emisiunii este de 625.270 lei, scadenţa fiind pe 20 octombrie 2015. Rata dobânzii este egală cu media dobânzilor interbancare pe un an plus două puncte procentuale.

Primăria Horezu a derulat oferta de obligaţiuni în luna decembrie 2012, intermediar fiind casa de brokeraj "Confident Invest".

Reporter: De ce aţi ales să vă finanţaţi prin piaţa de capital?

Ilie Fârtat: Am ales finanţarea prin piaţa de capital datorită experienţei pozitive avute cu emisiunea anterioară de obligaţiuni, cât şi datorită faptului că finanţarea prin piaţa de capital oferă atât posibilitatea accesării de fonduri la dobânzi mai mici decât cele cerute de către bănci dar şi posibilitatea promovării zonei prin vizibilitatea oferită de listarea pe o piaţă reglementată.

Reporter: Ce avantaje vedeţi în această metodă de finanţare faţă de contractarea unui credit?

Ilie Fârtat: Printre avantajele investirii menţionez:

- obţinerea unor dobânzi mai bune comparativ cu dobânzile la creditele bancare;

- accesul la o plajă mai largă de investitori cu potenţial financiar, cât şi oferirea posibilităţii ca locuitorii din zonă să susţină financiar dezvoltarea zonei în schimbul unei dobânzi superioare celei oferite de către depozitele bancare;

- o mai bună vizibilitate a localităţii ca urmare a tranzacţionării obligaţiunilor pe Bursa de Valori Bucureşti în contextul dezvoltării zonei din perspectiva turistică.

Concluzionând, finanţarea prin emisiunea de obligaţiuni este o variantă care aduce beneficii atât municipalităţii emitente, cât şi investitorilor.

Reporter: Ce sumă aţi atras şi pentru ce proiecte vor fi folosiţi banii?

Ilie Fârtat: Suma atrasă a fost de 630.000 de lei şi a fost folosită pentru cofinanţarea unor proiecte cu finanţare europenă de dezvoltare turis-tică şi a infrastructurii localităţii.

Reporter: În trecut, primăria Horezu a mai apelat la această variantă de finanţare. Atunci, mai mult de jumătate din ofertă a fost subscrisă de două dintre SIF-uri. Aveţi date des-pre cei care au susbscris acum?

Ilie Fârtat: Aceasta este cea de-a doua emisiune de obligaţiuni derulată de către Oraşul Horezu, prima fiind rambursată în august 2012. Este adevarat că emisiunea anterioară a fost subscrisă preponderent de către două dintre SIF-uri. Şi în aceas-tă nouă emisiune avem o Societate de Investiţii Financiare printre subscriitori, dar într-o proporţie mai mică. Este îmbucurător că această nouă emisiune a fost subscrisă de un număr mai mare de persoane fizice şi juridice.

Reporter: Sunteţi investitor pe piaţa de capital?

Ilie Fârtat: Nu sunt încă investitor pe piaţa de capital, dar voi fi prezent în viitorul apropiat.

Reporter: Horezu este foarte cunoscut pentru ceramica de Horezu, mai ales în străinătate. Cum promovaţi oraşul Horezu în străinătate?

Ilie Fârtat: Horezu este Capitala ceramicii populare româneşti datorită faptului că aici întâlnim cea mai frumoasă ceramică decorativă din ţară dar şi din motivul că aici îşi des-făşoară activitatea Asociaţia Naţională a Localităţilor Centre de Ceramică membră fondatoare a Asociaţiei Europene a localităţilor Centre de ceramică ceea ce reprezintă parteneriate şi promovare în acelaşi timp. Participarea la târgurile naţionale şi internaţionale de turism creează premisa unei promovări susţinute a oraşului: Argila-Italia 2012, Romexpo, Rustica, Cocoşul de Hurez 2013- eveniment de înaltă ţinută artistică cu participarea a cinci state Europene: Franţa, Italia, Grecia, Spania, Moldova, participarea în perioada 1-5 mai 2013 la Gallera în Spania etc.

Reporter: Ce măsuri luaţi pentru conservarea tradiţiilor locale? Cum doriţi să dezvoltaţi turismul în zonă?

Ilie Fârtat: Localitatea Horezu este singura din ţară cu două obiective UNESCO ceea ce reflectă o recunoaştere mondială a patrimoniului cultural local. În acelaşi timp, ca administraţie publică suntem într-o continuă activitate pentru conservarea valorilor culturale locale şi promovorea acestora, în ideea dezvoltării unui turism diversificat aşa cum reiese din strategia de dezvoltare 2007-2013 dar şi din viziunea 2014-2020.

În cadrul Axei Prioritare 5 - Domeniul Major de Intervenţie 5.3 - "Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii Româ-niei ca destinaţie turistică", se află în implementare proiectul "Promovarea produselor şi a evenimentelor turistice specifice în zona depresionară Horezu, pentru consolidarea şi dezvoltarea turismului în nord-vestul judeţului Vâlcea" în valoare de 1.024.655,71 lei, prin acest proiect asigurându-se derularea şi des-făşurarea pe o perioadă de 2 ani a activităţilor de organizare şi promovare a unor evenimente locale; "Târgul de Izvorul Tămăduirii", "Zilele oraşului Horezu", "Colindul Sfânt şi Bun", precum şi participarea la 8 târguri de turism naţionale şi internaţionale

Reporter: Aţi apelat şi la fonduri europene?

Ilie Fârtat: Horezu este printre primele localităţi din judeţ în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene. Au fost accesate fonduri în valoare de peste 15 milioane euro prin intermediul programelor POSDRU, POSCCE, POR, GAL etc. Dezvoltarea localităţii se bazează în principal pe atragerea de investiţii în domeniul serviciilor turistice, în domeniul infrastructurii dar şi al activităţilor conexe.

Reporter: Care sunt principalele dificultăţi cu care vă confruntaţi în această perioadă?

Ilie Fârtat: Am întâmpinat dificultăţi referitoare la rambursarea cu întârziere a fondurilor din proiecte, riscul mare fiind blocarea acestora, apoi lipsa efectivă a fondurilor de dezvoltare din cauza repartizării acestora discreţionar fără a se ţine cont de priorităţile fiecărei localităţi, lipsa unei reforme administrative reale, partea de descentralizare şi regionalizare stipulându-se doar la nivel declarativ şi altele, dar cum nu ne şade bine să ne tot plângem, mă opresc aici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb