Randamentele aduse de investiţiile în obligaţiuni sînt cele mai mari pe piaţa titlurilor cu randament fix. Formula de calcul a dobînzii la obligaţiunile municipale include media aritmetică a dobînzilor interbancare pe termen de trei luni, la care se adaugă, de obicei, între 1 şi 3 puncte procentuale.
Avantajul acestui mod de calcul este că dobînzile pe termen scurt sînt mai mari decît cele pe termen mediu sau lung, existînd un decalaj semnificativ chiar între ratele dobînzilor de pe piaţa interbancară BUBOR şi BUBID pentru depozitele la trei luni şi cele la şase luni.
Iulian Panait, directorul general al "KTD Invest", ne-a declarat că acest decalaj se va menţine datorită prognozelor privind diminuarea inflaţiei pe termen lung. Din acest motiv, investitorii care au achiziţionat obligaţiuni municipale se vor bucura de un cîştig mai mare decît cei care au preferat alt mod de investiţie cu randament fix.
Dintre împrumuturile obligatare municipale aflate în curs de desfăşurare în prezent, cel mai performat, din punct de vedere al randamentului adus, este cel al municipiului Oradea. Primăria Oradea se află la al doilea împrumut de acest tip, valoarea totală a emisiunii din iunie anul curent fiind de 150 miliarde de lei. Rata dobînzii variază în funcţie de dobînzile interbancare BUBOR şi BUBID la trei luni, la media acestora adăugîndu-se 3 puncte procentuale.
În legătură cu obligaţiunile emise de societăţile de leasing, domnul Panait afirmă că acestea au un randament mai mic datorită indexării la euro, chiar dacă ratele anuale ale dobînzilor sînt stabilite la niveluri mai mari. Fiind legate de moneda europeană, randamentele acestui tip de obligaţiuni sînt relativ stabile, în concordanţă cu evoluţia euro, ne-a declarat Iulian Panait. În prezent, sînt în desfăşurare două împrumuturi obligatare de acest tip, din partea "BCR Leasing" şi "International Leasing".
Spre deosebire de acestea, obligaţiunile indexate la dolar, cum sînt cele emise de "Impact", au avut o performanţă mai slabă. Totuşi, luînd în considerare evoluţia monedei americane din ultima vreme, "este posibil ca randamentul acestor obligaţiuni să crească", susţine domnul Panait.
Directorul "KTD Invest" a mai spus că "orice obligaţiune municipală va fi primită bine în perioada următoare, deoarece cîştigurile de pe piaţa investiţiilor cu randament fix sînt în scădere, însă randamentul obligatar va rămîne oricum mai mare". Tranzacţiile cu astfel de titluri pe piaţa secundară sînt dominate de obligaţiunile corporatiste emise de BRD şi "Raiffeisen Bank", lichiditatea mai mare a acestora fiind datorată volumului sporit al capitalizării. Gradul scăzut de lichiditate pe piaţa secundară, în cazul obligaţiunilor municipale, este determinat şi de înclinaţia mai puternică spre economisire, susţine domnul Panait. Domnia sa argumentează acest lucru prin faptul că piaţa obligaţiunilor municipale este dominată de investitorii instituţionali, care, atunci cînd au de plasat bani în titluri cu venit fix, preferă obligaţiunile, tocmai pentru că aduc cel mai mare randament la categoria respectivă.