Obligaţiunile Spaniei şi Franţei, vândute la randamente tot mai mari

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 noiembrie 2011

Obligaţiunile Spaniei şi Franţei, vândute la randamente tot mai mari

Cererea pentru titlurile spaniole - cea mai redusă din 2008

Spania şi Franţa au vândut ieri obligaţiuni guvernamentale, randamentele cerute pentru aceste titluri fiind foarte mari, ceea ce arată că investitorii au tot mai puţină încredere în pieţele financiare.

Spania a vândut, ieri, titluri de 3,56 miliarde euro cu maturitatea la zece ani, la un randament mediu de aproape 7% - cel mai ridicat de la crearea zonei euro. Ţinta maximă stabilită de guvern pentru emisiunea de ieri a fost de 4 miliarde euro.

Trezoreria de la Madrid a anunţat că a vândut obligaţiuni cu scadenţa în ianuarie 2022, la un randament mediu de 6,975%, comparativ cu 6,69% la licitaţia anterioară de pe piaţa secundară, respectiv 5,433% la emisiunea de luna trecută, când Spania a plasat obligaţiuni cu maturitatea în aprilie 2021. Randamentul maxim acceptat de guvernul spaniol a fost de 7,088%. În 1997, Spania a acceptat un randament de 7,26% pentru obligaţiuni pe zece ani.

După licitaţia de ieri, randamentul titlurilor spaniole cu maturitatea la zece ani a ajuns la 6,708%.

De menţionat că diferenţa dintre obligaţiunile spaniole şi cele germane - considerate de referinţă, a urcat la 495 de puncte de bază, de la 460 de puncte de bază în ziua precedentă.

Cererea pentru titlurile spaniole a fost, ieri, de 1,54 ori mai mare decât oferta, comparativ cu 1,76 ori la licitaţia din octombrie. Cererea este cea mai redusă din 2008, conform datelor Bloomberg.

Franţa a vândut obligaţiuni de circa 7 miliarde de euro, conform ţintei stabilite de stat. Guvernul de la Paris a plasat titlurile pe doi ani în sumă de 6,976 miliarde euro la un randament mediu de 1,85%, faţă de 1,31% la licitaţia din octombrie. Diferenţa dintre randamentul titlurilor franceze şi cele germane pe zece ani a fost de 204 puncte de bază, de la 190.

Creşterea randamentelor obligaţiunilor pe care le vând statele din Europa arată că oficialii regiunii nu reuşesc să îi convingă pe investitori că pot rezolva criza datoriilor.

Randamentul mediu plătit de Spania este foarte aproape de pragul de 7%, care a forţat Grecia, Irlanda şi Portugalia să ceară ajutor financiar extern.

Costurile asigurării datoriilor pe cinci ani ale Franţei şi Spaniei împotriva riscului de neplată au crescut, ieri, la noi niveluri maxime record, din cauza temerilor privind accelerarea crizei din zona euro.

Contractele credit default swap (CDS), pentru asigurarea datoriei, au crescut cu 0,23 puncte procentuale, la 4,90 puncte procentuale pentru Spania, iar CDS-ul pe cinci ani al Franţei - cu 0,09 puncte, la 2,34 puncte. În cazul Italiei, costul a urcat cu 0,15 puncte procentuale, la 5,89 puncte.

Un punct procentual este echivalent cu un cost de 100.000 de euro pentru asigurarea unei datorii de 10 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb