Perspectivele economice se îmbunătăţesc pentru cele mai dezvoltate ţări din lume, în timp ce ritmul de creştere al statelor emergente mari încetineşte, conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care confirmă tendinţa divergentă prin indicatorul său de referinţă pe care îl măsoară lunar.
OCDE a anunţat că indicele lunar Composite Leading (CLI) care urmăreşte evoluţia a 33 de ţări membre ale OCDE a crescut la 100,7 puncte în luna iunie, de la 100,6 în mai. Indicele arată o creştere economică ce se consolidează în Statele Unite, Japonia şi Marea Britanie, respectiv una care începe să apară în zona euro, per ansamblu. OCDE menţionează că economia Germaniei revine la media sa de creştere pe termen lung.
Pentru statele non-OCDE, China, Rusia şi Brazilia, indicele a continuat să semnaleze încetinirea creşterii economice, în timp ce perspectivele pentru India arată o uşoară îmbunătăţire.
Principalul indice compozit al OCDE este conceput ca să dea semnale timpurii în privinţa momentelor de cotitură din ciclurile de afaceri.
Activitatea din sectorul de afaceri din lumea în curs de dezvoltare a scăzut în iulie pentru prima dată în ultimii patru ani, în timp ce sectorul privat din zona euro a înregistrat primul său avans din ultimele 18 luni, în baza redresării producţiei, conform datelor economice anunţate săptămâna aceasta.
Dar, cu toate că expansiunea economică rapidă a Chinei a încetinit în ultimii doi ani, exporturile ţării au crescut peste estimări în luna iulie, ceea ce dă speranţe că a doua economie a lumii s-ar putea stabiliza.
Exporturile germane au crescut în luna iunie, la fel şi comenzile din industrie, sugerând că cea mai mare economie europeană se redresează.
OCDE: Perspectivele economice se îmbunătăţesc pentru ţările dezvoltate, în timp ce avântul pieţelor emergente slăbeşte.