Economia zonei euro nu va mai scădea, probabil, în lunile viitoare, iar creşterea din unele state majore din regiune va accelera, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Indicele compozit al OCDE privind economia zonei euro a urcat la 99,5 puncte în noiembrie 2012, de la 99,4 puncte în luna precedentă. Pentru toate ţările membre OCDE, indicele - care anticipează punctele de cotitură din activitatea economică - a rămas nemodificat în noiembrie, la 100,2 puncte.
Conform OCDE, indicatorii privind Italia, Germania şi Franţa arată, de asemenea, stabilizarea perspectivelor de creştere. În plus, există semne de stabilizare în ţări emergente precum Brazilia şi Japonia, respectiv de accelerare în China şi India. Totodată, indicii privind economia Statelor Unite şi a Marii Britanii arată că avansul accelerează.
În schimb, OCDE semnalează că indicii referitori la Canada şi Rusia arată perspective slabe de creştere.
Anul trecut, OCDE estima că PIB-ul statelor membre ale Organizaţiei va creşte cu 1,4% anul acesta, nivel similar cu cel preconizat pentru 2012. În 2014 însă, avansul este estimat la 2,3%.
Amintim că, săptămâna trecută, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, declara că economia zonei euro va avea o redresare lentă anul acesta, în condiţiile în care pieţele obligaţiunilor din regiune se stabilizează după trei ani de turbulenţe.
În opinia sa, redresarea treptată ar trebui să înceapă spre finele anului, ca urmare a măsurilor BCE, care au adus calm pe pieţe. Totuşi, Draghi a avertizat că redresarea este fragilă. Conform afirmaţiilor sale, economia reală continuă să fie slabă, iar riscurile privind perspectivele sunt de decelerare.
Economia zonei euro a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2012, pentru a doua oară în ultimii patru ani, din cauza încetinirii schimburilor comerciale şi a declinului cheltuielilor guvernamentale din regiune.
Economia uniunii monetare a scăzut cu 0,1% în trimestrul al treilea din 2012, comparativ cu trimestrul al doilea, când a înregistrat un declin de 0,2%.
Conform estimărilor analiştilor, PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,3% în ultimul trimestru din 2012.
1. wow
(mesaj trimis de Obama în data de 16.01.2013, 15:29)
cineva din presa romaneasca a auzit si mai mult, preia publicatii ale OECD! nu stiu daca e nevoie, dar...felicitari! ;)