România se află deja în Schengen, iar primul pas al aderării, cel cu spaţiile aerian şi maritim, are avantaje precum punerea în evidenţă a Portului Constanţa, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, conform sursei menţionate.
Conform sursei citate, "Aderarea la spaţiul aerian şi terestru este un pas pozitiv cu consecinţe importante, pozitive pentru cetăţenii români care circulă pe aeriană şi, la fel, Portul Constanţa va fi mult mai mult pus în evidenţă prin această decizie. Procesul este ireversibil. Noi suntem deja în Schengen, chiar dacă mai avem încă un pas de făcut, respectiv ridicarea controalelor la frontiera terestră. Vreau să subliniez acest lucru - că este un proces ireversibil", a spus şefa diplomaţiei române.
Ea a afirmat că ministerele de Externe şi Interne vor continua demersurile pentru finalizarea acestui proces, cu integrarea graniţelor terestre în spaţiul european de liberă circulaţie, "în strânsă cooperare cu partea austriacă, dar şi cu instituţiile europene", relatează sursa indicată.
Ministrul a evitat să estimeze o dată a aderării complete a României, precizează agerpres.
Potrivit sursei indicate, "Această decizie este a statelor membre şi este foarte important să continuăm dialogul cu celelalte state membre. Sunt prudentă în a da o dată fixă, dar ceea ce pot să vă spun este că vom continua dialogul atât cu partea austriacă, şi cu Comisia Europeană. În principal cu Comisia Europeană pentru a implementa cele agreate referitor la consolidarea protecţiei frontierelor interne, Comisia Europeană făcând o declaraţie în acest sens şi exprimându-şi sprijinul, inclusiv cu resurse financiare, pentru a consolida protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene", a spus Odobescu.
Ea a amintit că România are un proiect-pilot la graniţa cu Serbia, de bune practici în materie de proceduri de azil, cu sprijinul Comisiei Europene, precizează sursa.
Conform agerpres, "Pe lângă îndeplinirea condiţiilor prevăzute în acquis-ul comunitar, România îşi face datoria în ceea ce priveşte protecţia frontierelor externe şi este un contributor la securitatea Uniunii Europene", a concluzionat ministrul român.
Controalele la frontierele maritime şi aeriene dintre România sau Bulgaria cu orice stat Schengen vor dispărea de la 31 martie, menţionează sursa. Aderarea completă a celor două state, cu tot cu graniţele terestre, rămâne subiect de discuţie la nivelul comunităţii europene şi în acest an, informează agerpres.
1. Vizibilitate excelentă pentru portul Constan
(mesaj trimis de Popa Daniel Gabriel din Sibiu în data de 12.01.2024, 21:39)
Este o veste excelentă pentru portul Constanța, care capătă noi valențe în noul context geopolitic al României, mai ales că anul acesta Comisia Europeană a aprobat finanțări nerambursabile masive pentru companiile portuare care contribuie la tranzitul de mărfuri. Astfel, piața de capital românească va performa pentru companiile care desfășoară tranzitului portuar de mărfuri. Noua paradigmă va contribui din plin pentru dezvoltarea companiei românești SOCEP, care este singura companie listată la BVB care transbordează containere (pe lângă celelalte activități conexe ale tranzitului portuar pentru tranzitul mărfurilor vrac, depozitare, manipularea mărfurilor importate sau exportate etc.). Mai există pe teritoriul României (în zona portuară Constanța Sud - Agigea) numai o singură companie care transbordează containere, dar compania respectivă nu este listată la nicio bursă de valori.
Așadar, situația se schimbă treptat în bine și pentru zona maritimă românească, chiar dacă a trebuit ca să așteptăm influența unor cauze externe.
Creatorul Universului să binecuvânteze locuitorii din Romania!
2. Tocmai acum cancelarul a precizat ca e inca veto p
(mesaj trimis de Liberal în data de 13.01.2024, 06:57)
Ceea ce o pune pe d Odobescu in offside. Se pare ca s a intredeschis usa asta Schengen numai cat sa destructureze si transportul naval care mergea bine, ca era pt Ucraina. Transport maritim e deja mort pt ca plutesc minele si cad avioanele din aliantele si acordurile semnate de guverne romane. Mai bine l concediati pe Hurezeanu, ca nu re rezultate!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2024, 09:11)
Ce vorbești? n-ai reținut bine, ușa nu s-a intredeschis, s-a deschis larg: controalele la frontierele maritime dintre România si orice stat Schengen vor dispărea de la 31 martie.
Drogurile via Constanța-Rotterdam vor avea cale liberă spre bucuria olandezilor care le vor aștepta cu brațele deschise.
Că doar nu degeaba nu s-au opus .....