OECD şi-a redus estimările de creştere economică pentru zona euro, dar le-a îmbunătăţit pentru SUA

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 septembrie 2008

OECD şi-a redus estimările de creştere economică pentru zona euro, dar le-a îmbunătăţit pentru SUA

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi-a revizuit în scădere prognozele referitoare la ritmul de creştere economică ce va fi înregistrat în acest an de zona euro, la 1,3 procente faţă de 1,7 procente cât estima anterior, se arată în pers-pectivele economice interimare date ieri publicităţii de OECD. "O bună parte a acestei revizuiri vine ca urmare a evoluţiilor surprinzătoare pentru trimestrul al doilea, care au condus la scăderea semnificativă a prognozelor pentru zona euro", a declarat directorul adjunct al departamentului economic al OECD, Jean-Luc Schneider. Economia zonei euro s-a contractat cu 0,2 procente în al doilea trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru.

În cazul Germaniei, prima economie a zonei euro, OECD şi-a redus estimările de creştere economică pentru 2008 la 1,5 procente de la 1,9 procent decât prognoza în luna mai. Chiar şi aşa, ritmul de creştere înregistrat de Germania va fi superior celui înregistrat de Franţa, în cazul căreia OECD şi-a revizuit estimările la un procent de la 1,8 procente, şi Italia, lanterna roşie a zonei euro cu o creştere economică estimată la 0,1 procente pentru acest an faţă de 0,5 procente cât es estima până acum.

Potrivit lui Jean-Luc Schneider, zona euro este în prezent mai aproape de recesiune decât SUA. În cazul celei mai mari economii a lumii OECD şi-a revizuit în creştere estimările referitoare la ritmul de creştere economică înregistrat în acest an, la 1,8 procente faţă de 1,2 procente anterior. Şi în acest caz revizuirea se datorează cifrelor referitoare la ritmul de creştere înregistrat în al doilea trimestru al acestui an. Recent, autorităţile americane au revizuit cifrele referitoare la creşterea Produsului Intern Brut în al doilea trimestru la 3,3 procente de la 1,9 procente cât s-a anunţat iniţial. Deşi OECD nu exclude în totalitate posibilitatea intrării în recesiune a economiei americane în acest an, prognozele Organizaţiei pentru trimestrele trei şi patru au în vedere o creştere în ritm anual de 0,9 şi respectiv 0,7 procente.

În schimb perspectivele OECD arată că Marea Britanie va intra în recesiune în ultimele două trimestre ale acestui an, chiar dacă pe ansamblu acestui an Marea Britanie va înregistra o creştere economică pozitivă.

Pentru trimestrul trei şi trimestrul patru al acestui an OECD mizează pe o contracţie de 0,3 şi respectiv 0,4 procente în ritm anual în cazul economiei Marii Britanii. Pe ansamblul anului 2008 estimările de creştere rămân pozitive (1,2 procente) chiar dacă au fost revizuite în scădere semnificativă faţă de precedentele estimări (1,8 procente).

În aceste condiţii, OECD susţine că marile bănci centrale (Rezerva federală americană, Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei) ar trebui să menţină nemodificată dobânda de referinţă pentru a putea echilibra creşterea inflaţiei cu ritmul slab de creştere economică.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele celor 30 de ţări membre, puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernământ. La sfârşitul anului trecut, OCDE a dat undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare cu cinci noi state candidate: Chile, Estonia, Israel, Rusia şi Slovenia. România a fost admisă ca Observator în cadrul Grupului de Lucru pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (GLIMM) al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb