Oettinger vrea ca alte state UE să livreze Ucrainei gaze naturale, în caz de nevoie

A.C.
Internaţional / 26 august 2014

Actualizare 18:24 Putin: Moscova propune crearea unui spaţiu economic comun cu UE

Rusia se pronunţă pentru întărirea cooperării între Uniunea Europeană şi Comunitatea economică eurasiatică şi propune crearea unui spaţiu economic comun între cele două entităţi, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin la reuniunea de azi de la Minsk, ce are loc pe fondul escaladării conflictului din estul separatist al Ucrainei, transmit surse din presă.

"Facem apel la întărirea cooperării între UE şi Comunitatea economică eurasiatică, la identificarea mijloacelor necesare care să permită conjugarea celor două procese de integrare", a declarat Vladimir Putin la summitul din capitala belarusă la care participă liderii statele Uniunii Vamale (Rusia, Belarus, Kazahstan), preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi reprezentanţi ai Comisiei Europene.

Şeful statului rus şi-a manifestat speranţa că toţi participanţii la întâlnirea de la Minsk vor fi de acord cu obiectivul strategic constând în crearea unui spaţiu economic comun de la Lisabona la Vladivostok.

"Suntem gata să examinăm orice propunere care va lua în considerare interesele reciproce", a subliniat preşedintele Putin.

---------

Comisarul european pentru Energie Günther Oettinger îndeamnă la o aprovizionare cu gaze naturale a Ucrainei de către alte ţări europene, în cazul în care Rusia îşi va înceta livrările, potrivit unui interviu acordat de acesta cotidianului german Bild, relatează AFP.

"În caz de urgenţă, este necesar să fie posibil să se livreze gaz provenind de la alte state UE către Ucraina", a declarat comisarul german.

"În prezent, depozitele sunt pline aproape pe jumătate. Până la începutul iernii, ele trebuie să fie umplute", a continuat el.

Oettinger afirmă totuşi că "nu crede că preşedintele rus Vladimir Putin vrea să transforme livrările de energie într-un instrument al politicii sale".

Comisarul participă astăzi, alături de şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, la un summit regional, la Minsk, consacrat Tratatului de Asociere încheiat între Kiev şi Bruxelles, la care participă, de asemenea, preşedinţii ucrainean Petro Poroşenko şi rus Vladimir Putin.

În interviul acordat Bild, Oettinger a precizat că Bruxelles-ul pregăteşte o analiză, pentru summitul UE din octombrie, cu privire la riscurile unei crize a gazelor pentru ţările din cadrul Uniunii.

"Există, în prezent, şase state membre UE care sunt dependente în proporţie de 100% de Rusia, dintre care patru primesc în mod direct gaze, fără să treacă prin Ucraina", a subliniat comisarul european.

"Cel mai mare pericol este, în opinia mea, ca tranzitul să nu mai poată fi efectuat. Acest lucru ar putea avea mai multe motive, de exemplu atentate. Atunci, livrările către Bulgaria şi Slovacia ar fi întrerupte complet", a adăugat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb