OFA UGIR: Ţara noastră nu are voie să îşi lase IMM-urile să se prăbuşească

F.D.
Miscellanea / 20 martie

OFA UGIR: Ţara noastră nu are voie să îşi lase IMM-urile să se prăbuşească

Organizaţia Femeilor Antreprenor din UGIR (OFA UGIR) a participat, în data de 20 martie, la evenimentul despre stadiul de implementare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) organizat în fiecare an de către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene în România, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Ana-Maria Icătoiu, vicepreşedinta OFA UGIR, a prezentat perspectiva IMM-urilor din România în cadrul panelului "Rezilienţa în acţiune şi drumul către redresare. Cum a contribuit Planul de Redresare şi Rezilienţă al României la deschiderea drumului către o economie verde şi digitală?".

Alături de reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European şi ai autorităţilor locale, vicepreşedinta OFA UGIR a detaliat stadiul de avansare în implementarea reformelor şi a investiţiilor prevăzute în PNRR, precum şi punctele de blocaj cu care se confruntă mediul privat în acest context.

Ana-Maria Icătoiu a pornit de la ideea că, deşi PNRR-ul şi Comisia Europeană se ghidează după principiul "nimeni nu trebuie lăsat în urmă", chiar IMM-urile din România sunt lăsate în urmă, sursele de finanţare pentru mediul privat din PNRR fiind infime în raport atât cu bugetul total al planului, cât şi cu nevoile antreprenorilor.

Mai mult, în cadrul REPowerEU (noul capitol din PNRR care are un buget suplimentar de 2 miliarde euro), nu există niciun euro dedicat IMM-urilor.

Aceasta în ciuda faptului că IMM-urile reprezintă 90% din totalul firmelor private din România şi angajează peste 67% din totalul salariaţilor din ţara noastră.

În plus, toate apelurile de proiecte din PNRR dedicate mediului privat au suferit întârzieri majore în procesul de lansare, evaluare şi contractare.

Vicepreşedinta OFA UGIR a tras un semnal de alarmă cu privire la impactul foarte dur pe care eficienţa energetică extrem de scăzută a IMM-urilor din România îl va avea asupra economiei tării noastre:

"Foarte multe dintre IMM-urile din România care au activităţi de producţie, fabricare, prelucrare, procesare (inclusiv alimentară) au echipamente vechi de cel puţin 10-15 ani, cu un nivel scăzut de productivitate şi cu consumuri energetice foarte mari. Lipsa de eficienţă în procesul de producţie se traduce, în mod direct, în pierderi operaţionale. Degeaba alocăm fonduri nerambursabile pentru independenţa energetică - prin producţia de energie electrică din surse regenerabile pentru acoperirea consumului tehnologic - dacă IMM-urile în cauză consumă de 2 ori mai mult decât ar trebui. Abordarea ar trebui să pornească de la optimizarea consumurilor - de la realizarea de audituri energetice de proces industrial şi implementarea măsurilor de scădere a consumurilor de energie, până la retehnologizare prin înlocuirea completă a echipamentelor de producţie vechi şi energofage cu unele noi, moderne, cu un consum energetic mic şi cu impact scăzut asupra mediului", a subliniat Ana-Maria Icătoiu.

În plus, vicepreşedinta OFA UGIR a prezentat 7 propuneri concrete de programe naţionale pe care echipele de experţi din cadrul Organizaţiei Femeilor Antreprenor le-au lucrat în ultima perioadă şi pe care le-au înaintat atât Comisiei Europene, cât şi guvernului României (ministerelor energiei, finanţelor şi, respectiv, economiei, antreprenoriatului şi turismului):

Program de alfabetizare climatică a antreprenorilor;

EcoVoucher: program de stimulare a eficienţei energetice pentru IMM-uri;

GarantEnergy: fond de garanţie pentru eficienţă energetică;

QuickStart Verde: granturi pentru acţiuni imediate de eficienţă energetică;

InovaEco: granturi pentru eficienţă energetică şi soluţii inovatoare;

EcoParteneriat: program ESCo pentru succesul energetic al IMM-urilor;

ProMESI: modernizare energetică şi sustenabilitate pentru IMM-uri.

Puteţi regăsi detalii despre cele 7 propuneri de mai sus în documentul ataşat.

"Cea mai verde şi mai ieftină energie pentru IMM-uri este cea pe care nu o mai consumă pentru ca nu mai au nevoie de ea, devenind eficiente. Structurile asociative ale mediului privat, aşa cum este patronatul nostru, sunt gata să lucreze alături de Comisia Europeană şi de guvernul României pentru ca aceste propuneri să devină realitate cât mai curând. Lipsa de eficienţă şi de independenţă energetică a IMM-urilor din România este, astăzi, o problemă de competitivitate, însă mâine va deveni o problemă de supravieţuire. Iar ţara noastră nu are voie să îşi lase IMM-urile să se prăbuşească: căderea IMM-urilor ar echivala cu prăbuşirea economică a României", a mai declarat Ana-Maria Icătoiu, vicepreşedinta Organizaţiei Femeilor Antreprenor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb