Ofensiva alianţei defensive

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 11 iulie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

NATO s-a pronunţat. La capătul celui mai important summit din istoria sa recentă. Pentru prima dată, în mod explicit, organizaţia se comportă ofensiv. Federaţiei Ruse îi este administrată de la Washington cea mai mare şi cea mai periculoasă provocare de la căderea Zidului Berlinului până în prezent. Pacea şi războiul se joacă de acum la alba-neagra.

În editorialul de ieri, în care am insistat de două ori că mă bazez exclusiv pe raţionamente de logică formală, mi-am exprimat convingerea, pe care o susţin şi azi, că în raport cu Federaţia Rusă resursele umane şi militare, în special cele tehnologice de care dispun aliaţii NATO sunt copleşitoare în raport cu resursele pe care Federaţia Rusă le poate arunca în luptă, în cazul unui război deschis cu cea mai puternică organizaţie militară a lumii. Am semnalat de asemenea că în ciuda unor neînţelegeri, în definitiv inerente, între partenerii NATO, unitatea şi coeziunea acestei organizaţii nu se poate compara şi ca urmare nici nu se poate măsura cu sistemul de alianţe extrem de îndoielnice pe care le-a construit Rusia în domeniul militar. Concret, nici China, nici Iranul nu sunt dispuse să se angajeze într-un război mondial împotriva NATO, iar Coreea de Nord, dacă o va face, vine cu un aport prea puţin semnificativ. Am mizat pe faptul că uriaşul decalaj dintre NATO şi Federaţia Rusă îl va determina mai devreme sau mai târziu pe Vladimir Putin să cedeze atunci când va constata că realmente resursele Federaţiei Ruse se epuizează în acest război de uzură cu Ucraina, război în care Ucraina este din ce în ce mai mult susţinută de o coaliţie NATO şi non-NATO, care numără aproape 50 de state. Dar într-un mod cu totul şi cu totul neaşteptat pentru mine, la Washington liderii NATO au schimbat foaia.

Declaraţia NATO reprezintă un document cu adevărat istoric, care poate produce efecte devastatoare asupra lumii în care trăim. Într-un consens cvasi-deplin, statele NATO au lansat o provocare fără precedent la adresa Federaţiei Ruse. Forţând literalmente o reacţie din partea lui Vladimir Putin, reacţie care ar putea declanşa cel de-al Treilea Război Mondial. Care va fi şi ultimul din istoria omenirii. Declaraţia de la Washington pune Kremlinul cu spatele la zid. Şi-l forţează pe Vladimir Putin fie să cedeze, fie să reacţioneze violent. Ori o asemenea reacţie nu poate fi decât utilizarea arsenalului atomic împotriva statelor NATO. Tocmai de aceea, în declaraţie se precizează că organizaţia este oricând gata, întrucât se aşteaptă la un atac militar, să invoce faimosul articol 5 din Tratat.

În ce constă provocarea? Nu este deloc surprinzător, pe mine în orice caz nu m-a surprins şi observ că nici alţi analişti nu s-au lăsat surprinşi de asigurările pe care aliaţii NATO şi le-au făcut reciproc şi le-au făcut şi la adresa Ucrainei, cum că statul supus agresiunii va fi susţinut în viitor cu şi mai multă energie, atât din punct de vedere material, cât şi din punct de vedere material. Sunt angajamente extrem de puternice, dar care erau de aşteptat, cum că Ucraina va fi dotată cu sisteme de rachete de ultimă generaţie, cu ajutorul cărora îşi poate apăra utilităţile şi spaţiul aerian şi poate lovi în adâncimea teritoriului Federaţiei Ruse facilităţile militare ale acesteia. Nu sunt surprinzătoare nici deciziile NATO privind dislocarea unor trupe şi echipamente suplimentare în România, în Polonia şi în Germania. Deşi uriaşe, nu sunt o surpriză nici sumele de zeci şi zeci de miliarde care urmează să fie alocate de către statele NATO desfăşurării cu succes de către Ucraina a acestui război de uzură şi eventual declanşării unei contraofensive.

Adevărata provocare este însă alta. Statele NATO s-au angajat ferm ca Ucraina să fie cât mai repede integrată în această organizaţie militară, devenind astfel membru cu drepturi depline. Ar fi fost singura carte relevantă pe care statele NATO puteau să o joace cu Rusia în eventualitatea în care ar fi fost declanşate, nu pe sub masă ci în mod transparent, negocieri de pace. Statele NATO ar fi putut să garanteze în schimbul păcii neutralitatea Ucrainei. Odată pusă pe masă, această carte însă nu mai poate fi jucată. Dimpotrivă. Decizia fermă de a aduce cât mai repede Ucraina în NATO, deci de a lipi graniţele NATO de Federaţia Rusă, îl împiedică pe Vladimir Putin să negocieze o formulă prin care ar putea fi pus capăt acestui război. NATO aproape de porţile Moscovei la doar câteva sute de kilometri de capitala Federaţiei Ruse este o realitate care până ieri era de neconceput. Cu atât mai mult cu cât nu se specifică nimic - şi asta tot în mod intenţionat - referitor la momentul în care Ucraina ar putea fi primită în NATO. Se va întâmpla chiar pe parcursul acestui război de uzură? Dacă da, atunci declaraţia NATO trebuie citită în următoarea cheie: Ucraina devine membru şi, ca atare, într-adevăr ar putea fi invocat faimosul articol 5, întrucât un stat membru este supus unei agresiuni. Consecinţa este că, în această eventualitate, NATO este gata fie să declare război Federaţiei Ruse, fie să constate că se află în stare de război. Şi să riposteze ca atare. Cu tot armamentul din dotare. Şi cu efectivele sale disponibile în acest moment, respectiv cu cei circa 500.000 de militari.

Putin poate aştepta pur şi simplu să se producă un asemenea eveniment, pregătindu-se pentru un răspuns rapid şi adecvat, care nu poate fi decât nuclear, la început tactic şi apoi strategic, sau, adoptând psihologia unui animal prins la înghesuială şi ameninţat, să nu mai aştepte şi să utilizeze primul întregul arsenal de care dispune, lovind în forţă mai întâi în flancul estic al NATO, iar apoi luând drept obiectiv simultan cele mai importante capitale ale statelor membre.

Abia acum ne aflăm cu adevărat în pragul apocalipsei. Pentru care liderii noştri şi-au dat acordul şi au semnat.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Nu mai visati .Occidentul stie foarte bine ce face si care sunt fortele de atac ale Rusiei si Chinei .Practic NATO se pozitioneaza in conducatorul absolut al Occidentului si al partenerilor acestuia .Fara NATO sunteti cu totii in „rahat ”ne spune Stoltemberg .Rusia si-a atins apogeul fortei sale militare si nu mai are ce mai scoate la interval spre deosebire de NATO care doar si-a distrus si inlocuit armamentul vechi in Ucraina .Fiecare entitate nucleara a Rusiei si Chinei este doborita instantaneu inca din faza premergatoare deciziei de lovire .Căpitanii submarinelor nucleare nu vot lovi in veci pe nimeni .Nu ar mai avea unde sa se intoarca daca ar lovi nuclear .Familiile lor nu ar mai exista cum nici porturile de andocare nu ar mai exista .NATO unu si doi devin un intreg la nivel mondial .NATO discuta direct cu Rusia si China fara interventionismul UE si SUA.Rutte si vicepresedintii NATO devin astfel cei mai puternici oameni de pe planeta Terra.Sefii de state se vor alinia la decizia NATO.Trump nu mai poate face mare brinza daca devine Presedinte .NATO a decis deja .NATO are doar 500 de mii de militari ca si forta de reactie rapida .Practic NATO are inca un milion de militari ucrainieni ce sunt pe front sau aflati in stagiu de pregatire in Occident .In spatele NATO si sub comanda NATO se afla si trupele de linie ale natiunilor membre NATO unu si doi ca si cele aliate de felul Koreiei de sud , Iaponiei ,Australiei ,Noii Zeelande sau a Filipinelor .Peste doua milioane de militari ce sunt echipati si antrenati cu noi tehnologii fac efectiv parte din NATO. Cine isi imagineaza ca Occidentul nu stie ce face se inseala amarnic asa cum si Putin si Xi s-au inselat sau au fost pacaliti din exterior si din interior .Vorbim despre o forta NATO ce nu are rival in lume .Rusia nici macar nu poate trece de Ucraina .Daca miine Rusia ,fie voit fie prostit voit, va lovi Un simbol al Occidentului asta ar insemna sfirsitul Rusiei ca Federatie .Cindva o matusa din partea tatalui mi-a tot zis : Occidentul se va razboi cu Rusia care va pierde totul si parte din ea va reveni Chinei .Pare ca profetia se si realizeaza .Urmeaza Germania .Imperiul European se reface .

    1. Tu realizezi ca ai putea muri in caz de conflict nuclear?sau pe front?vad ca-ti trec prin mintea tulbure multe scenarii,sti ce vor face si capitanii,dar la acest scenariu te-ai gandit vreodata?

      Ps:stiu raspunsul tau,sunt mujic si trebuie sa plec in mujicia. 

      Doar ca nu intelegi ce se intimpla in rest multumita NATO poti pleca pe unde vrei chiar si in China dar vad ca nu te lasa cugetul .

      ...

      profetia spune ca executivul rusiei s-ar fi retras in germania dupa expansiunea chinei ... au avut grija baietii din spatele lui biden ca asta sa nu se intample ... poate nu ati nimerit vremurile ;) ...

      ... cred ca esti singura persoana care nu se simte ofensata de opiniile mele ... pana si redactia le mai sterge ... de altfel ma gandesc ca daca ti-ar da libertatea dreptului la replica ai putea fi reprogramat online :) ...

      Să scoți ursul din bârlog e greu ..Să îl bagi la loc e imposibil ..

      Am vaga impresie că unii au început să își creadă propriile minciuni... 

      dar poti sa-l impusti, nu?

      ... da-i doar relatia logica .. afirmatie + negatie ... si/"?"...

      ... bro ... tine ursu ca astia habar n-au de ce vorbesc ...

      ... realizezi ca la urmatorul ciclu nu mai avem nevoie de politicieni???? ....

      Marș, mă, rătăcitule! Nu ți-ai luat nici azi pastilele...

      nu am nici o problema cu nimeni . fiecare crede ce vrea . injuraturile nu ma deranjeaza . evident oftica este in alta parte .

    Sceneta tragicomica la care asistăm și pe care încercăm să o înțelegem logic cu datele pe care le avem la dispoziție, conduce inevitabil și la interpretări incoerente.

    Nu mă refer la cele propagandistice sau direct mincinoase de care colcăie presa noastră și probabil cea rusească la care nu avem acces.  

    Da, îi cred capabili de orice pe protagoniștii războiului.  

    De ce? Simplu. Nato după 1990 nu a mai fost o alianță defensivă în lipsa Pactului de la Varșovia, decedat. 

    Nato este pur ofensivă, este brațul armat al unor interese pur economice. Chestia cu lupta pentru democrația de tip occidental e o mare vrăjeală pentru proștii lui Brucan. Și de ce ar trebui să lupte pentru impunerea unui mod de viață peste tot? Acum și sub stindard curcubeistic. 

    Nato se comportă ofensiv, dar nu e pentru prima dată când adopta o poziție explicită în acest sens. 

    De pildă, extrem de explicit a fost si atacul brutal împotriva Serbiei din 1999 care a dus la ciuntirea acestei țări europene de teritorii ale ei istorice. 

    Vajnicii luptători natoisti pentru pace au bombardat atunci inclusiv ambasada chineză de la Belgrad. Cică din greșeală.

    Acum în luna mai, președintele Chinei a fost în vizită oficială în Serbia, comemorand simbolic după 25 de ani distrugerea ambasadei. 

    1. Si alternativa e? Hai sa spun eu: ruznacii sa ia tot ce vor cand vor si sa-si impuna cu brutalitate dictatura! Tu ce preferi?

    Va fi armistițiu.

    1. asta sper si eu dar de la speranta la realitate mai este drum lung si sper ca nu si plin de praf radioactiv .

    Totul pare foarte simplu.NATO va invinge .Cine perde? Ucrainienii ! oamenii de rand.Zelenschi se va inbogatii si mai mult si va deveni erou national intrr-o tara rasa de pe fata pamantului de armele de distrugere in masa.Daca armele rusilor nu vor putea lovi statele vestice,pe noi si vecinii est europeni ,nu ne vor putea apara de tavalugul ce urmeaza.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb