OFERTA DE RĂSCUMPĂRARE LA 1 LEU/ACŢIUNE, LA FINAL Acţionarii ar fi vrut să vândă peste 70% din Fondul Proprietatea

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 noiembrie 2013

La acest nivel de subscriere, fiecare investitor va vinde 6% din cât îşi propusese

Update 19:24

Numărul total de acţiuni subscrise în cadrul Ofertei publice de cumpărare iniţiate de Fondul Proprietatea în cadrul celui de-al doilea program de răscumpărare a fost de 10.518.820.351 acţiuni, reprezentând 1753,1367% din ofertă, informează FP.

Preţul de cumpărare a fost 1 RON/acţiune, iar perioada de subscriere 15 octombrie - 14 noiembrie 2013, se arată într-un raport curent al Fondului.

Intermediarii ofertei au fost Banca Comercială Română şi Wood & Company Financial Services. FP precizează că data decontării este 21 noiembrie 2013.

---

Update 10:48

Indicele de alocare stabilit în Oferta publică de cumpărare a acţiunilor Fondul Proprietatea este de 5,704%, conform unei notificări remise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

---

Fondul Proprietatea a încheiat, ieri, răscumpărarea accelerată a 4,35% din acţiuni, la preţul 1 leu/acţiune, însă acţionarii ar fi vrut să vândă peste 72% din titluri, în condiţiile în care, în piaţă, cotaţia a urcat, ieri, cu 2,60%, la 0,8095 lei/unitate.

Oferta s-a încheiat, ieri, la ora 12:00, însă înregistrarea ordinelor putea fi făcută până la ora 22.00.

Bogdan Gherghe, analist "Tradeville", ne-a declarat că încheierea programului de răscumparare derulat de Fondul Proprietatea a impulsionat nivelul total al subscrierilor, gradul de interes fiind ridicat datorită preţului de 1 leu/acţiune oferit.

Domnia sa a adăugat: "Spre finalul şedinţei de tranzacţionare, ordinele participante depăşeau nivelul de 10 miliarde acţiuni, ceea ce s-ar traduce în vânzarea unui procent mai mic de 6% din pachetul total.

Evenimentul a atras evoluţia segmentului tradiţional de tranzacţionare, cel mai probabil o parte din investitori completându-şi portofoliile pentru ofertă".

Tot ieri, Fondul Proprietatea a publicat rezultatele financiare la nouă luni şi valoarea unitară a activului net (VUAN) la finalul lunii octombrie.

FP a încheiat primele zece luni cu un profit de 541,38 milioane lei (122,7 milioane euro), cu aproape 5,2% sub câştigul consemnat în perioada similară a anului trecut, dar în creştere uşoară faţă de septembrie.

Activul net al Fondului a scăzut cu 0,29% în luna octombrie, la 14,87 miliarde de lei, de la 14,92 miliarde lei în septembrie.

Fondul trebuie să scoată din conturi 600 de milioane de lei, pentru programul de răscumpărare. La finele lunii octombrie, Fondul avea investiţii în titluri de stat de 473 milioane lei, cu 1,8% sub plasamentele din luna septembrie, de 482 milioane lei.

Pe de altă parte, sumele din depozitele bancare au crescut cu 2,8%, la 373,96 milioane lei, de la 363,6 milioane lei în luna septembrie.

Bogdan Gherghe a comentat: "De notat că structura portofoliului nu a suferit modificări semnificative faţă de trimestrul anterior, în timp ce rezultatul net a crescut la 541,38 milioane lei, cu 6,18 milioane lei peste luna precedentă. În plus, listarea Nuclearelectrica la un preţ sub cel evaluat iniţial a determinat ajustarea VUAN-ului la 1.1575 lei/acţiune, titlurile FP tranzacţionându-se în prezent cu un discount de 30%. Totuşi, considerăm că publicarea următorului raport privind evoluţia activelor nete va da o imagine mai clară asupra portofoliului Fondului, în contextul listării Romgaz sau al reducerii numărului de acţiuni după finalizarea ofertei. Acesta implică un efect pozitiv din prisma creşterii procentului activelor lichide, cât şi a reevaluării participaţiei Romgaz la o cotaţie mai bună".

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", consideră că rezultatele Fondului Proprietatea nu au surprins piaţa. Domnia sa ne-a declarat: "Scăderea activului net cred că este o consecinţă a faptului că, la finalul lunii octombrie, valoarea deţinerilor la companiile listate din portofoliul FP a scăzut ca urmare a presiunii la vânzare pentru strângerea lichidităţilor necesare subscrierii în oferta Romgaz".

Fondul Proprietatea a accelerat programul de răscumpărare, aprobat de acţionari, pe motiv că procesul ar fi durat prea mult, în condiţiile actuale de lichiditate de la Bursa de Valori Bucureşti.

În plus, acţionarii Fondului fac presiuni asupra administratorului Franklin Templeton să le întoarcă bani, în contextul în care mandatul FT expiră anul viitor.

La finalul ofertei, administratorul Fondului, compania americană Franklin Templeton, va stabili câte acţiuni va cumpăra de la fiecare investitor în funcţie de un indice rezultat din împărţirea numărului de titluri vizate la volumul pentru care au fost plasate ordine de vânzare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca nea Andreas a zis ca se supara atunci cu listarea de ce nea Waves a lui Elliot sa nu aplice aceeasi strategie. Eu tot nu am priceput cand s-a votat raportul consolidat. Stiu ca atunci se dau cele mai bune piscoturi si se bea cea mai buna sampanie, Hic :-)

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb