OFERTA DIGI S-A ÎNCHEIAT LA PREŢUL DE 40 DE LEI/ACŢIUNE, IAR LISTAREA ESTE PROGRAMATĂ PE 16 MAI Piperea lansează acuzaţii de manipulare a pieţei, în oferta DIGI

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 mai 2017

Piperea lansează acuzaţii de manipulare a pieţei, în oferta DIGI

Avocatul spune că ASF trebuie să se sesizeze privind manipularea pieţei, în cazul utilizării scrisorilor de garanţie

Piperea: "Legea pedepseşte chiar şi tentativa de manipulare, iar amenda poate să ajungă la 275.000 de lei pe zi"

Raiffeisen a înlocuit, pe şest, un anunţ privind realocarea între tranşe, postat pe site-ul BVB

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să se sesizeze urgent cu privire la o posibilă manipulare a pieţei, în cazul utilizării scrisorilor de garanţie bancară în oferta publică Digi Communications, care a umflat cererea, ducând la o suprasubscriere de peste 2700% pe tranşa de retail, consideră avocatul Gheorghe Piperea.

Domnia sa a indicat prevederile din legea 297/2004 privind piaţa de capital şi Regulamentul UE nr. 596/2014.

Conform Art 244, punctul 5, din legea 297, manipularea pieţei înseamnă tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare.

Conform Directivei europene, manipularea pieţei reprezintă următoarele tipuri de activităţi: "(a) efectuarea unei tranzacţii, emiterea unui ordin de tranzacţionare sau orice alt comportament care: (i) furnizează indicaţii false sau înşelătoare cu privire la oferta, cererea sau preţul unui instrument financiar sau al unui contract spot pe mărfuri conex (...)".

Se pare că ASF are în atenţie acest caz.

Unii consideră că, în cazul DIGI, indicaţiile false cu privire la cerere se referă la faptul că investitorii nu doreau, de fapt, să achiziţioneze atâtea acţiuni câte au subscris.

Domnul Piperea consideră că scrisorile de garanţie pentru subscriere au fost utilizate abuziv: "Seamănă cu folosirea de către sportivi a substanţelor anabolizante. Au dat credite chiar băncile care erau şi intermediari ai ofertei, fiind în conflict de interese. Se pune problema de manipulare a pieţei de capital. Legea 24/2017 vorbeşte de sancţiuni contravenţionale uriaşe. Se pedepseşte chiar şi tentativa de manipulare, iar amenda poate să ajungă la 275.000 de lei pe zi".

Subscrierea prin scrisoare de garanţie bancară sau printr-o declaraţie privind angajamentul de decontare emisă de agentul custode era permisă, conform prospectului.

Unele bănci au oferit credite pentru subscriere în oferta DIGI, contra cost, astfel că, la un anumit nivel al creditului, pe măsură ce subscrierile avansau, comisionul ar fi invalidat avantajul discountului oferit micilor investitori. Alte bănci, însă, se pare că au oferit clienţilor gratis acest instrument, ceea ce a generat o discriminare a celor care nu au folosit astfel de garanţii.

"Totul se reduce, din nou, la lăcomia băncilor, care au dorit să facă bani nu numai din comisionul de intermediere, ci şi din acordarea de credite pentru subscriere", a adăugat avocatul Piperea.

Suprasubscrierea prin utilizarea de credite a mai generat nemulţumiri şi în cazul altor oferte precedente, însă nu la un asemenea nivel.

În 2007, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a sancţionat cu amenzi şi avertismente 16 societăţi de brokeraj care nu ar fi respectat prospectul în cadrul ofertei publice a Alumil. Oferta, derulată în decembrie 2006, a fost suprasubscrisă de 16 ori, cu un total de 465 milioane lei, însă CNVM a constatat că unele societăţi de brokeraj au subscris în numele clienţilor chiar dacă aceştia nu aveau sumele întregi în cont.

În 2009, societatea de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment (RCI) a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justitie un proces prin care cerea anularea unei amenzi de 15.000 de lei dictată de CNVM împotriva sa, în urma constatării unor nereguli în desfăşurarea ofertei publice iniţiale a Alumil.

Acum, toate detaliile ofertei Digi au fost supuse avizului Autorităţii de Supraveghere din Olanda, căci DIGI Communications, acţionarul majoritar al RCS&RDS, este o companie olandeză. ASF a transmis că nu poate decât, eventual, să sesizeze anumite nereguli către Autoritatea olandeză sau către ESMA. ASF trebuie însă să aprobe admiterea la cota BVB a DIGI.

Un alt aspect pe care ASF trebuie să îl analizeze este faptul că Raiffeisen Bank a publicat, miercuri seară, pe site-ul BVB un anunţ privind mutarea unui pachet de acţiuni din ofertă de pe tranşa instituţionalilor, pe cea de retail, după care l-a înlocuit cu un altul, pe şest, fără să dea o erată.

Astfel, prima variantă a comunicatului Raiffeisen nr 17/10.05.2017 stipula un număr de 1.522.088 acţiuni relocat de pe tranşa mare pe tranşa mică a ofertei Digi, iar a doua, un număr de 1.087.206 acţiuni.

Astfel, investiorii de retail care nu primesc alocare garantată vor primi 5,11 acţiuni la 100 subscrise.

Oferta DIGI s-a încheiat la preţul de 40 de lei /acţiune, astfel că investitorii de retail care au subscris în primele cinci zile beneficiază de un discount de 7% (la 37,2 lei/acţiune), iar ceilalţi, de un discount de 3% (la 38,8 lei/acţiune).

Se preconizează că tranzacţionarea acţiunilor de clasă B a societăţii va începe pe Bursa de Valori Bucureşti la data de 16 mai 2017.

Serghei Bulgac, CEO al DIGI, a declarat: "Suntem foarte mulţumiţi de răspunsul puternic venit din partea investitorilor de retail şi instituţionali, încă de la momentul la care am făcut anunţul cu privire la Intenţia de Listare pe Bursa de Valori Bucureşti. Această Ofertă Publică Iniţială reprezintă un pas important pentru evoluţia DIGI, investitorii obţinând astfel acces la un lider atractiv în industrie, cu o creştere structurală stabilă. Suntem de părere că sprijinul puternic venit din partea investitorilor reprezintă un testimonial cu privire la soliditatea activităţilor noastre existente şi a perspectivelor noastre de creştere pe viitor. Aşteptăm cu nerăbdare admiterea la tranzacţionare preconizată pentru data de 16 mai".

Oferta DIGI a fost perturbată de un anunţ al DNA, privind începerea urmăririi penale faţă de Ioan Bendei, Vicepreşedinte şi Administrator Executiv al RCS&RDS, pentru spălare de bani şi mită, şi a lui Mihai Dinei, administrator al companiei, pentru complicitate la dare de mită şi complicitate la spălare de bani. Ulterior, DIGI a anunţat şi că RCS&RDS este suspect în dosar. În aceste condiţii, unii investitori instituţionali nu au mai participat la ofertă, ceea ce a afectat preţul de închidere al ofertei, care a fost mai aproape de limita de jos a intervalului de subscriere (38-56 lei/unitate).

Gheorghe Piperea este de părere că riscul pe care îl poate antrena dosarul penal al RCS&RDS se răsfrânge asupra întregii pieţe de capital.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. Inca un esec pentru micii investitori.

    Prospectul a aparut joi,iar vineri la prima ora au fost subscrise actiunile garantate.Bancile au reusit sa alunge micii investitori si de la aceasta subscriere.Visul lui Mircea Ursache de a aduce micii investitori pe bursa a esuat total.Nu au ramas nici macar firimituri pentru ei.

    Actiunile garantate au fost luate de cunoscatori pe mai multe CNPURI in nici 2 ore de la deschiderea listarii. 

    1. Prospectul a aparut miercuri iar prima zi de subscriere a fost vineri. Daca te invarti in jurul pietei de capital si daca te interesa subiectul, aveai tot timpul sa decizi daca vizai macar actiunile de pe transa garantata. Daca esti un investitor novice, fa bine si deschide-ti un cont la un broker si vei fi informat zilnic despre evolutia pietei, emitenti, etc, Nu te costa nimic contul, insa asa vei fi informat si vei decide daca esti pregatit sa investesti sau ba.

      Si daca prospectul a aparut miercuri,crezi ca modifica cu mult problema?

      Bancile nu vor ca micii depunatori sa-si retraga sumele din banci,iar actionariatul DIGI 

      nu vor investitori multi in actionariat. 

      S-a mai spus! S-a mai intamplat si la alte subscrieri!

      Ce te deranjeaza asa de mult?Esti unul cu ordine garantate de banci? 

      Hmmmmx

      Daca incurajeaza chiar si prin creditare cumpararea de actiuni, inseamna ca banii ies din banci si merg la bursa.

      In egala masura un emitent nu poate controla cat de compact/fragmentat e actionariatul. In piata secundara vinde si cumpara oricine. 

      Incurajare speculativa!

      crezi ca a fost loc la subscriere de brokeri+ acoliti?eu zic ca foarte putine sanse

      Citeste inca o data ce am scris. Am postat pentru ca nu era corecta informatia difuzata de tine. De unde ai dedus ca m-ar deranja ceva anume? Da, sunt unul dintre ei, am avut 1000 lei in cont si am subsris de 10.000.000 lei, Acum esti multumit?

      Nu e chiar asa. E simplu sa lansam acuzatii. In realitate toate ofertele publice din ultimii 10-12 ani au mers pe acelasi principiu. E un proces iterativ, asumat, in care fiecare investitor intelege ca sansa de alocare creste daca pui mai multi bani pe masa. In final, e o tranzactie privata, inteleasa de ambele parti, banca si client. Acum 15 ani ma rugam de banci sa-mi dea credit pentru tranzactii si nu intelegeau. Acum ma bucur, desi nu am subscris la oferta digi. Dar ca principiu, imi doresc sa am toate instrumentele de leverage disponibile. Sa fie decizia mea daca si cand le utilizez.

      Banii creditati nu au intrat pe bursa si nici nu se dorea acest lucru. Banii nu au plecat din banca, creditarea a fost functie de suprasubscrierea afisata in piata astfel incat banca sa nu isi asume niciun risc. Foarte bine este sesizata in articol manipularea pietei de capital prin crearea unei cereri artificiale supradimensionate.

      Imi place la nebunie cioaca asta cu "nu te costa nimic"

      Amu o luna, parca, s-au schimbat tarifele si taxele. Chiar in aceasta sectiune erau exprimate nemultumiri privind "realizarile" tarifare. Sau sunteti emitenti novici? 

      mare inselatorie,in 3-4 luni pretul unei actiuni va fi sub 30 lei si va scadea constant

      Exemplul recent-SNN.

    bre oamenilor șe va tot uitati in gura piperatului?? nu v ati prins ca asta nu dicleste cum mere piata finantelor da tot isi da cu parerea ca sa i creasca celebritatea si sa isi castige mai multi clienti ca sa pape si gura mneasa o pâne? hauzi mani-pulare + discriminare ( cum ar fi sare in ochi cu piper la nas ) pt ca unii au luat credit ca sa ia actiuni si copoane! ! eșii afara paiper nota 2 ca dai din cleanta si spui nerozii!!!!!!!!

    1. Amice, esti idiot!

      idiot e putin spus. e prost de-a binelea!

      Posibil sa fie si idiot si prost, dar mai ales, vreo casa de avocatura fara succes, invidioasa pe cea a lui Piperea, sau vreo banca in proces.

      Coane Make de ce treceti cu vederea comentariile de mai sus care nu respecta regulamentul privind postarea mesajelor? DACA unii ii insulta pe cei care nu sunt de acord cu parerile celor promovati obsesiv de ziarul acesta atunci se accepta, nu? Make, Make, curat impartial nu ? Ca tot românul...

      [Fragment eliminat, conform regulamentului.]. Sa iasa BANUsi [Fragment eliminat, conform regulamentului.], asta-i targetul lui saptamanal. Incearca sa o fermeci pe oleasca daca vrei expunere a ideilor. [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

    DIGI nu-i cotata la BVB inca iar asf nu rezolva aproape nimic nici la cele cotate;BT ,BRD,RC nu-s pt .catei ,sunt pt .dulai.

    Raiffeisen Capital&Investment (RCI) este o mizerie, vezi si oferta la comvex !

    La ASF va fi deschis un dosar de abuz in serviciu in legatura cu neanchetarea manipularii pietei de capital si a modalitatii de diseminare a informatiilor privilegiate.Va cuprinde si acuzatia de spalare a banilor(nu are legatura cu ASF asta) si pe cea de fals in documente in legatura cu inlocuirea continutului Adresei nr.17(intra functionari BVB).

    1. Povesti de adormit copiii

      Mai degraba trebuie anchetată Olanda, evident de marele DNA pe gustul nostru, pentru modul in care a fost stabilit in cadrul ofertei proportia intre investitori instituționali si cei de retail.

      DNA si DIICOT sa ancheteze dece DIGI a ales Olanda pentru aprobarea ofertei, iar ANAF pentru Opitimizarea fiscală. Pentru siguranta natională SRI care evident va trimite SIE sa verfice oferta in Olanda.

      In afara dosarelor, acuzelor si a isteriei altceva nu stim sa videm mai bine.  

      Asa e mereu. Parca am vrea distrugerea pietei, nu promovarea ei.

      Contra orice: si la oferta publica la M, si acum, mai multe contre, decat incurajari. Sincer, cum credeti voi ca percep antreprenorii care viseaza sau chiar iau in considerare o listare, acum sau in viitor, astfel de manifestari? Daca ar fi un temei cu adevarat, ar fi de inteles. Dar cred ca viata ne va arata. Daca au fost doar petarde, e mai complicat. Cred ca trebuie mai mult discernamant inainte de a ne arunca spre acuzatii.  

    o zi mizerabila oribila

    Bre Pipilica, acum esti expert si in operatiuni bursiere si-ti dai cu parerea si pe-aici? Hai lasa-ne ca avem treaba. Oare tu nu mai ai treaba? Pretenarul tau Zamfir a dat-o in bara cu legea darii in plata? Stii ca din 800.000 de asa-zi beneficiari ai legii aleia, au fost facute vreo 7 mii si ceva de solicitari, din care vreo 2000 au fost acceptate?

    Ia vezi cat inseamna 2.000 raportate la 800.000 si o sa vezi cati beneficiari reali are legea aia! In Romania ultimilor ani, legile se dau cu dedicatie pentru anumite grupuri! C-asa-I in tenis! 

    1. Juristul cu urechi de elefant bulgaresc se pricepe la orice din care poate stoarce cativa banisori. Adevarul e ca fraierii, vaduvele si orfanii, cei pe care ii mulge de bani, il aduleaza. Asa ca bravo lui.

    Dacă manipularea pieței înseamnă „(...)ORDINE de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu CEREREA, oferta sau preţul instrumentelor financiare”, atunci avem un caz ca la carte.

    Când vedeai rata de suprasubscriere uriașă, nu puteai decât să crezi că există o cerere reală uriașă pe tranșa de retail. Deci erai indus în eroare.  

    Dacă asta nu-i manipulare, atunci ce este?  

    1. Manipulare este daca demonstrezi ca băncile care au garantat subscrierea nu plăteau...restul e tacere

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031