OFERTA "ELECTRICA" Cum îi (ne)lămuresc brokerii pe investitorii neexperimentaţi

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iunie 2014

Cum îi (ne)lămuresc brokerii pe investitorii neexperimentaţi

Oferta "Electrica" înregistrează un succes fulminant pe tranşa investitorilor mici, care a fost deja suprasubscrisă, însă acesta pare să nu se datoreze intermediarilor din piaţă, care au dificultăţi să explice scurt şi la obiect procedura de subscriere micilor investitori.

Dacă, prin vreo minune, ai auzit de listarea "Electrica", întrucât ea nu a fost promovată aproape deloc către publicul larg, şi vrei să obţii informaţii de la intermediarii indicaţi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, este posibil să întâmpini ceva probleme.

Brokerii te iau drept "ştiutor" şi explică pe jumătate sau te sfătuiesc, direct, să dai banii.

Spre exemplu, la Intercapital Invest, operatorul, cu care am discutat telefonic, s-a grăbit să ne dea date cu privire la modalitatea de plată pentru acţiunile cumpărate: "Aveţi 1000 de acţiuni garantate, preţul este de 13,5 lei/acţiune şi trebuie să viraţi banii în contul nostru pentru clienţi noi, care este la BRD. Vreţi să vi-l dau? "

La SSIF Intervam, brokerul ne-a oferit mai multe explicaţii. Aici am aflat că există, pentru micii investitori, un pachet de maxim 1000 de acţiuni garantate: "Este un pachet de maxim 1000 acţiuni garantate care se pot cumpăra. Încă nu s-a subscris acea parte a ofertei (n.r. ieri după-amiază)."

Întrebat care este procedura pe care trebuie să o urmăm pentru a deveni "proprietari" la Electrica, operatorul ne informează că trebuie să ne prezentăm la sediul societăţii pentru a completa un formular şi "cam asta e".

La o altă societate, Eldainvest, ni s-a explicat că există un prag minim de 250 de acţiuni şi unul maxim de 1000 de acţiuni pe care le putem cumpăra, acestea fiind garantate.

Întrebând care este preţul pentru acţiuni, ne-am confruntat cu tonul iritat al operatorului, care ne-a spus: "Nu ştiu, depinde de situaţie, preţul acţiunii este de 13,5 lei. Acesta este preţul, nu este altul, este preţul pentru toată lumea".

Întrebat despre procedura de subscriere, operatorul ne-a răspuns: "Veniţi, facem formularele, introducem ordinul în piaţă după care, pe 25 are loc tranzacţia, vi se pun acţiunile în cont şi dispuneţi de ele cum doriţi. Acum la ce v-am zis eu, minim 250, maxim 1000, este o piaţă. La piaţa aceasta se garantează primii 10 mii de cumpărători, se garantează numărul de acţiuni pe care îl doriţi, maxim 1000. Încă nu s-a atins pragul. Dacă vreţi 1000, 1000 vi se dau."

La Romcapital, brokerii s-au arătat entuziasmaţi de interesul faţă de ofertă. Am fost informaţi că trebuie să ne deplasăm la sediul societăţii, să completăm un formular de subscriere: "Sunt minim 250 de acţiuni, adică 3375 lei. Ori viraţi suma prin cont, ori veniţi cu ea".

De această dată, am primit informaţii mai detaliate despre cele două segmente ale tranşei mici - acţiuni garantate şi cu discount, fiind asiguraţi că dacă plătim pentru pachetul maxim de 1000 de acţiuni, pe data de 25 iunie suntem proprietari.

Tradeville ne-a oferit informaţii despre procedura de deschidere a conturilor la societate, completând: "După ce primiţi pe mail confirmarea de deschidere a contului, trebuie să mergeţi la o bancă să depuneţi banii, sau prin transfer. Va alimentăm contul şi, din acel moment, puteţi introduce ordinul de cumpărare în platforma noastră de pe internet".

Am continuat conversaţia, dorind să ştim câte acţiuni se pot achiziţiona cu 5.000 de lei.

Operatorul ne aduce următoarele lămuriri: "La 5000 lei va încadraţi la 370 acţiuni. Preţul acţiunii e de 13,5 lei la acestă subscriere. Ulterior, când se termină perioada de subscriere, se află preţul final. Noi presupunem că o să fie mai mic, undeva la 12 lei şi ceva. Dacă vă introduceţi ordinul acum, intraţi automat pe tranşa cu garantate (n.r. acţiuni), dumneavoastră va încadraţi la investitorii mici, cu acţiuni garantate. Tranşa a doua are 2,4 milioane acţiuni la care se aplică un discount de 5%, dar se aplică şi alocare pro-rata. Pe partea aceasta, deja s-au făcut subscrieri de 12-14 milioane (n.r. de acţiuni). Dacă vă încadraţi la tranşa cu discount, la 370 de acţiuni, aplicând şi pro-rata, nu ştiu cu ce acţiuni mai rămâneţi" .

Şi Goldring, asemeni Intercapital Invest, se grăbeşte să ne dea date privind modalitatea de plată, înainte de a ne oferi informaţii cu privire la oferta însăşi. Întrebând ce înseamnă acţiuni garantate, operatorul ne spune: "Aveţi garantate de la stat primele 1000 de acţiuni.

Intermediarii de la Alpha Bank ne-au invitat la sediu pentru subscriere, precizând că este foarte posibil ca acţiunile garantate să se finalizeze: "Puteţi să veniţi la sediul nostru să subscrieţi direct în cadrul ofertei, trebuie să aveţi banii. Veniţi la noi cu cartea de identitate şi un extras de cont bancar pentru că, după subscriere, dacă rămân bani, trebuie să avem unde să vi-i înapoiem. Este o tranşă garantată şi, după ce se termină, începe alocarea pro-rata. Indiferent de suma pe care o subscrieţi, dacă sunt mai multe acţiuni subscrise se alocă în funcţie de câte ori se subscrie un număr de acţiuni, nu se mai alocă tot. Dacă veniţi azi, prindeţi acţiunile garantate. Dacă nu, nu mai ştiu ce se întâmplă".

La alte bănci, este mult mai greu pentru micii investitori să afle date despre "Electrica".

Dacă la Bancpost am fost rugaţi să ne prezentăm la o sucursală a băncii pentru a afla mai multe date, la Piraeus Bank România, după cateva minute de aşteptare, operatorul ne roagă să depunem o solicitare pe site-ul băncii, "deoarece nu deţine informaţia cu privire la cumpărarea de acţiuni".

La BCR, operatorul ne dă îndrumări către secţiunea Pieţe de Capital din site-ul băncii, de unde trebuie să luăm un număr de telefon la care să putem obţine informaţii suplimentare cu privire la posibilităţile de subscriere.

Statul doreşte să vândă 51% din acţiunile Electrica (177,18 milioane de acţiuni), printr-o majorare de capital, care se derulează în perioada 16 - 25 iunie, preţurile de subscriere fiind între 11 lei/titlu şi 13,5 lei/titlu.

Preţul final de vânzare va fi stabilit în funcţie de subscrierile de pe tranşa investitorilor instituţionali (85% din ofertă), care pot plasa ordinele la preţuri cuprinse oriunde în intervalul de preţ menţionat.

Micii investitori au alocată 7% din ofertă şi pot subscrie între 250 şi 20.000 de acţiuni, cumulat, fiecare, iar acţiunile sunt subscrise la preţul maxim din ofertă, de 13,5 lei/titlu. Fiecare subscriere trebuie să cuprindă cel puţin 250 de acţiuni.

Investitorii pot primi un pachet garantat de maxim 1.000 de acţiuni, în baza principiului primul venit - primul servit, în limita maximă de 10 milioane de acţiuni din oferta publică.

În cazul în care investitorii de retail doresc să subscrie, în cadrul ofertei, mai multe acţiuni faţă de pachetul garantat de 1.000 de titluri, aceştia trebuie să plaseze un ordin pentru 1.000 de acţiuni, pe care le vor primi garantat la preţul final din ofertă, şi un al doilea ordin pentru restul acţiunilor vizate, care vor beneficia de un discount de 5% faţă de preţul final din ofertă dacă subscrierea are loc în primele cinci zile lucrătoare din cadrul ofertei.

Pentru subscrierile de peste 20.000 de acţiuni, este alocată tranşa investitorilor mari (8%)

Tranşele investitorilor de retail (atât mari, cât şi mici) pot fi suplimentate cu 5%, de la 15% la 20% din acţiunile din ofertă dacă gradul de suprasubscrise va fi mai mare decât pe tranşa investitorilor instituţionali.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. se primesc de la intermediari dar nici autoarea articolului nu dezvaluie ca daca vii cu 2 ordine unul de 500 de actiuni si al doilea de 510 actiuni intri la garantate cu numai 500 iar cu restul de 510 intri la discount.. Si atunci unde e garantarea de 1000 ?

    Numai pacaleli pe piata de capital!! Nu degeaba zice poporul ca daca joci la bursa vei pierde!!!! D-aia fuge romanul de bursa!!  

    1. Mai nene, ce legatura are bursa cu lipsa de profesionalism al unor intermediari? Pai multi din cei descrisi in articol au in spate banci sau fonduri de investitii mari. Critica asta este buna, pentru ca explicatiile precare nelamuresc potentialii clienti. Dar si mai important este ca normal, ar trebui ca inainte de subscriere, investitorii sa se intereseze putin de mersul lucrurilor, ca la orice alt domeniu. Ce, cand te duci la service, daca iti umfla roata sau iti schimba bujiile sau filtrul de aer, accepti sa dai 500 lei? Nu, ca te interesezi si mata inainte, mai intrebi una-alta. Acum, vezi mata? Nu e bine nici cu bursa nici fara, dar atunci, cum naiba altora le merge bine si se dezvolta cu ajutorul burselor si chiar al intermediarilor, iar noi nu? Iar ne dam cu stangul in dreptul? Poate mata ai avut pierderi pe piata si esti suparat, dar tot asa poti avea si castiguri, numai sa nu renunti sa faci efort in sensul acesta. Este o regula universala. Si apoi, nu stii mata cati au pus bani in fondurile de investitii administrate de banci? Adica tocmai de bancile ale caror intermediari nu sunt in stare sa lamureasca publicul privind oferta Electrica? De sa nu fie si brokeri independenti? De ce sa nu fie concurenta? Poate asa se aleg brokerii buni care stiu sa explice de cei rai, poate prea tineri, care n-au timp de chestii d-astea... Nu mai loviti asa repede si aiurea in institutii care n-au ce face cu acest lucru simplu care este explicarea unei operatiuni specifice de piata de capital. De exemplu, de ce nu criticati putin intermediarii oficiali ai ofertei, care au facut prospectul, ca n-au facut si o publicitate adecvata, sau chiar statul roman, care nu prea s-a sinchisit sa explice lucrurile astea acum 2-3 luni, incat sa stie omul ce are de facut. In sfarsit, poate ca gandirea nu-i nici ea buna, la fel ca nici intelepciunea. Dar lasa omul satul in pace, daca nu-ti convine vaca...

      făcută de TRADEVILLE!

      Am zis „deșănțatăR 21;? De fapt e de-a dreptul reclamă mincinoasă, nu vezi decât beneficii peste beneficii, nici un cuvințel despre riscul de a pierde bani!

      Oare nu are nimic de zis în asemenea cazuri? Niște măsuri acolo, ceva? Că mie mi-au cenzurat comentul pe care am vrut să-l postez, așa că toată lumea e fericită: hotnews-iștii că-și iau biștarii de publicitate, tradeviliștii că poate mai agață vreun bizon... Nu-i mișto, mânchaț-aș?! 

      Văd că până la urmă Hotnews-iștii au dat jos reclama aia șmecheroasă...

      Altă dată să caște ochii la ce reclame mai fac! 

    Poate abordati si pe parelologi ,cum vad evolutia pretului dupa tranzactionare, vizavi de dublarea nr.actiunilor( + 105%) si daca alocarea noului capital in dezvoltarea retelelor va spori masa profitului spre a putea mentine

    dividendele anvizajate in oferta

    de vanzare 

    1. Brokerii au analisti care analizeaza cazuistica ulterioara a pretului, in functie de multe variabile, nationale si internationale. Pentru asta-s buni ei, brokerii, adica ce-i ce-si dau interesul. Exista analize, eu am deja vreo doua la tescherea. Analize interesante, din care am aflat cum au mers si cum merg alte firme de acest gen de prin lume, cum ar putea evolua pretul depinzand de niste factori de risc, nationali si internationali, etc. Acum, vizavi de opinia de la 1. acum intelegem de ce intermediarii sunt si ei buni la ceva, adica ce-i ce-si dau interesul, bineinteles. Altii, care au trecut prea repede la "call-center"-uri simandicoase si la bla-bla-uri specifice, poate ar trebui lasati la o parte putin. Mai mergeti si pe la cei experimentati, poate chiar independenti, ca sunt buni si ei. Au fost buni si inainte, cand s-a castigat, rai cand s-a pierdut, dar macar asta le este meseria. Iar bursa lasati-o la o parte aici, ca n-are a face, e doar o institutie tehnica, o platforma ce uneste brokerii intre ei, un fel de arbitru care are grija sa respecte niste reguli de joc, sa ajute la gasirea pretului dintre cereri si oferte, sa deconteze in mod constant tranzactiile efectuate si sa oblige societatile cotate sa informeze constant pe toata lumea despre evenimentele din societate. Hai, la treaba, contactati intermediarii si cereti-le analizele despre oferta Electrica si o sa vedeti ca veti intelege si modul de alocare si tot ce vreti.

    Exista un grup de intermediere care este platit din oferta si tocmai pe el ati omis sa ii intrebati !

    Exista un prospect de oferta aprobat ! 

    Intrebati si primii 3 oameni din ASF . 

    Oricum brokerii mentionati in interviu fac munca patriotica sau muncesc pentru grupul de intermediere pentru ca nu primesc nici un ban din oferta.

    Deci intrebatii si pe cei care iau bani din aceasta oferta . 

    1. Brokerii vor vinde actiunile respective la un moment dat si vor incasa un comision. Si vor castiga si niste clienti cu ocazia asta. Clienti care ar mai putea cumpara una alta si brokerii ar mai incasa niste comisioane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb