Oferta Electrica, încheiată "confortabil"

IOANA POPA, ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iunie 2014

Oferta Electrica, încheiată "confortabil"

Actualizare 19:57 Nicolescu: "Al treilea acţionar al Electrica este ING"

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a devenit al doilea cel mai mare acţionar al Electrica după statul român, investind 75 milioane euro în oferta publică iniţială (IPO) încheiată miercuri, iar al treilea acţionar este grupul financiar olandez ING, a declarat astăzi ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, citat de surse din presă.

Domnia sa a afirmat: "Al doilea acţionar al Electrica, după stat, este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu 75 milioane euro, iar al treilea este ING, care a participat prin mai multe entităţi".

Ministrul a adăugat că, din cota de aproape 21% revenită retailului, 11% a fost atrasă de investitorii mici de retail (cu subscrieri de până la 20 mii acţiuni fiecare - n.r.), iar 10% de investitorii mari de retail (peste 20 mii acţiuni).

"La retailul mic, vorbim de cel puţin 2 mii de noi participanţi pe piaţa de capital şi credem că este un lucru nemaipomenit", a continuat Nicolescu.

Demnitarul a precizat că tot astăzi a fost primit avizul autorităţilor din Marea Britanie pentru listarea la Londra a certificatelor globale de depozit (GDR) denominate în dolari subscrise la oferta Electrica.

---

Actualizare 17:53 BERD cumpără 8,6% din pachetul Electrica, pentru peste 320 milioane lei

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a cumpărat 8,6% dintre acţiunile companiei Electrica, în schimbul a peste 320 milioane lei (75 milioane euro), conform unui comunicat remis azi redacţiei.

BERD investeşte, astfel, în infrastructura companiei. Fondurile băncii vor ajuta şi la flexibilizarea reţelei Electrica, răspunzând, astfel, creşterii recente ale capacităţii României privind energia regenerabilă.

Totodată, investiţia BERD îi permite băncii să sprijine un plan cuprinzător pentru îmbunătăţirea guvernanţei corporative, a sistemelor de control intern şi a practicilor de management al mediului la Electrica. În acest sens, reprezentanţii băncii şi ai companiei energetice au semnat un acord-cadru pentru implementarea unui plan de acţiune vizând guvernarea corporativă, precum şi a unui plan de acţiune social şi de mediu, se mai arată în comunicatul BERD.

Nandita Parshad, director pentru energie la BERD, a declarat: "Oferta publică iniţială a Electrica (cea mai mare de până acum din România) este o tranzacţie de referinţă. Participaţia noastră demonstrează angajamentul BERD de a sprijini planurile guvernului pentru continuarea privatizărilor din sectorul energetic. Vom colabora cu compania pentru implementarea unui set de măsuri ambiţioase, pentru alinierea guvernanţei corporative a firmei cu standardele internaţionale. Acest lucru va oferi un plus de confort şi de încredere potenţialilor investitori".

La rândul său, ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat, la Londra, în timpul roadshow-ului pentru listarea Electrica: "Avem încredere că BERD va fi un partener pe termen lung pentru România, prin Electrica, şi că îşi va folosi vasta experienţă ca să sprijine implementarea în companie a standardelor de guvernanţă corporativă. Sperăm că acest IPO va promova Electrica şi, astfel, România, ca o bună destinaţie de afaceri, stabilă şi predictibilă pentru investiţii".

BERD mai punctează că tranzacţia va contribui şi la dezvoltarea pieţelor de capital locale, furnizând o referinţă importantă pentru viitoarele listări şi crescând lichiditatea pieţelor.

Până în prezent, banca a investit aproximativ 6,7 miliarde de euro în 360 de proiecte în ţara noastră şi a mobilizat peste 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare.

---

Actualizare 13:15 Preţul final al ofertei a fost stabilit la 11 lei/acţiune

Preţul final al ofertei la care vor fi vândute acţiunile investitorilor instituţionali şi investitorilor mari de retail a fost stabilit la 11 lei/acţiune.

Pentru Tranşa Investitorilor Mici, preţul a fost stabilit la acelaşi nivel, însă pentru investitorii care nu primesc alocare garantată, preţul va fi de 10,45 lei pe titlu pentru acţiunile subscrise în primele cinci zile lucrătoare ale perioadei ofertei.

Numărul final de acţiuni oferit pentru Tranşa Investitorilor Mici şi Tranşa Investitorilor Mari este de 37.209.637

---

Actualizare 11:15 Intermediarii ofertei Electrica au anunţat, astăzi, indicii de alocare pentru investitorii mici şi mari.

Astfel, pentru 100 de acţiuni subscrise, investitorii mari vor primi 14,75 acţiuni, în timp ce, pe tranşa mică, cei care au depăşit subscrierile garantate (de 1000 de acţiuni/ persoană) vor primi 33,03 acţiuni la 100 subscrise.

Din această alocare rezultă că de pe tranşa instituţionalilor a fost mutat un pachet de aproximativ 6% din ofertă, fiind împărţit astfel: 4,05% către retailul mic şi 2% către investitorii mari.

Calcul

1.Tranşa mică (12,4 milioane de acţiuni iniţial - 7%)

Aloacarea de 0,33% înseamnă o suprasubscriere pe segmentul negarantat de trei ori. Subscrierile au cumulat, la finalul ofertei, 33.968.000 acţiuni.

33.968.000 acţiuni/3 = 11.322.666 acţiuni disponibile pe segementul fără discount.

După scăderea subscrierilor garantate, pe acest segment rămăseseră 4.133.235 acţiuni, conform strcuturii iniţiale a ofertei.

Rezultă că a fost alocat suplimentar un număr de 11.322.666 - 4.133.235 = 7.189.431 acţiuni (adică 4,05% din ofertă)

2.Tranşa investitorilor mari (14,1 milioane de acţiuni iniţial -8%)

Aloacarea de 0,14% înseamnă o suprasubscriere de 6,77 ori. Subscrierile au cumulat, la finalul ofertei, 120.068.502 acţiuni.

120.068.502 acţiuni/6,77 =17.735.376 acţiuni disponibile, după suplimentare.

Rezultă că a fost alocat suplimentar un număr de

17.735.376 - 14.175.100=3.560.276 acţiuni (adică 2% din ofertă).

---

Actualizare 11:00 Alexandru Elian, Blue Rock Financial Services: "Tranşa investitorilor de retail creşte la 21%"

Investitorii de retail vor primi 47,209 milioane acţiuni Electrica, adică 21% din totalul titlurile oferite, cu 6 puncte procentuale mai mult decât era prevăzut iniţial, potrivit lui Alexandru Elian, director în cadrul Blue Rock Financial Services.

Investitorii mari vor primi 17,718 milioane acţiuni, reprezentând 10% din numărul total de acţiuni (faţă de 8%, cât era prevăzut iniţial), în timp ce investitorilor mici ar urma să le fie alocate 19,49 milioane acţiuni, echivalentul a 11% din numărul total de titluri (faţă de 7%, nivel prevăzut în Propectul de Ofertă).

---

Actualizare 09:55 Intermediarul ofertei Electrica a dat indicii de alocare

Electrica a exercitat dreptul de realocare între tranşe, potrivit prevederilor Prospectului şi Amendamentului la Prospect şi a anunţat indicii de alocare pentru Tranşa Investitorilor Mari şi Tranşa Investitorilor Mici în cadrul ofertei publice iniţiale.

Astfel, indicele de alocare pentru Tranşa Investitorilor Mari este de 0,1475952193, în timp ce, pentru Tranşa Investitorilor Mici acesta este 1 pentru investitorii mici de retail care primesc alocare garantată până la maximul 1.000 de acţiuni şi 0,3303339908 pentru investitorii mici de retail care nu primesc alocare garantată, potrivit unui anunţ postat de intermediarii ofertei pe Bursă.

---

Oferta Electrica a demonstrat un potenţial neexploatat al retailului autohton, ceea ce ar trebui să fie o învăţătură de minte pentru autorităţi, ne-au declarat, ieri, surse din piaţa de capital, adăugând: "La următoarele oferte, statul român ar trebui să se îndrepte mai mult către piaţa internă".

IPO Electrica a avut un succes foarte mare la toate categoriile de investitori de retail, dar se pare că pe tranşa celor instituţionali aşteptările autorităţilor noastre au fost prea optimiste, în condiţiile în care, conform calculelor, suprasubscrierea a fost doar de 1,5 ori.

Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei, a explicat ieri: "Având în vedere primirea favorabilă de care s-au bucurat acţiunile societăţii de stat pe segmentul de retail, le-am cerut consultanţilor să analizeze posibilitatea folosirii mecanismului discreţionar de realocare dintre tranşe, în vederea creşterii procentului alocat acestui segment cu 7%, faţă de doar 5%, cât prevede mecanismul automat, astfel ca retailul să ajungă la 22% din ofertă".

Tot ieri, Departamentul pentru Energie a anunţat, într-un comunicat, că oferta Electrica a fost suprasubscrisă "confortabil", atât pe tranşa de retail, cât şi pe tranşa investitorilor instituţionali.

Conform dicţionarului, cuvântul "confortabil" înseamnă comod.

Adică, propoziţia "subscrierea IPO Electrica a fost finalizată cu succes", aşa cum apare în comunicat, nu înseamnă tocmai un mare succes (doar pentru că s-a subscris peste 100% din ofertă), ci doar confort.

Structura cererii din cadrul IPO-ului Electrica arată că investitorii români ar fi putut acoperi cu succes întreaga ofertă şi că străinii nu s-au înghesuit să cumpere acţiuni în măsura în care s-au aşteptat oficialii români.

Voci din piaţa de capital susţin că interesul mai scăzut decât cel estimat de pe tranşa instituţionalilor a determinat autorităţile să solicite intermediarului ca tranşa de retail să ajungă la 22% din ofertă.

Gabriel Dumitraşcu, şeful privatizărilor din Departamentul pentru Energie, a precizat, ieri, că peste 25% din investitorii instituţionali care au subscris sunt români, respectiv fonduri de pensii de pe piaţa locală şi, în premieră, SIF-uri. Domnia sa a mai spus că investitorii englezi au cumulat 23% din cererea de pe această tranşă, cei polonezi - 17%, iar cei americani - 13%.

O proporţie de 94% din instituţionali sunt investitori pe termen lung şi restul sunt fonduri de hedging, conform domnului Dumitraşcu.

Potrivit estimărilor din piaţa de capital, preţul de închidere al IPO ar fi puţin peste 11 lei/acţiune (minimul din ofertă), valoarea totală a pachetului vândut situându-se în jurul a 435 milioane de euro.

Au existat critici în piaţă legate de durata mare pentru stabilirea preţului şi a alocării. Unii investitori s-au plâns că nu au existat criterii clare de stabilire a preţului. Intermediarii au anunţat, în prospect, că alocarea se face după criterii calitative, însă după ce, la mai bine de 24 de ore de la încheierea ofertei, din aplicarea acestor criterii nu a rezultat o alocare, voci din piaţă au ridicat suspiciunea că împărţirea acţiunilor s-ar face "după ochi frumoşi" şi după relaţii.

Răzvan Nicolescu, satisfăcut de nivelul de subscriere

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a declarat, ieri, într-o conferinţă: "Această etapă de subscriere s-a finalizat cu succes. Mă satisface nivelul de subscriere. Este confortabil. Majoritatea investitorilor instituţionali provin din România, Anglia, Polonia şi SUA. Am atras şi investitori noi, ceea ce este un lucru foarte bun.

Despre Electrica s-a vorbit în marile centre financiare ale lumii, Londra, Paris, Frankfurt, Viena, Varşovia, New York şi Boston, unde s-a derulat road-show-ul. Obiectivul asumat acum două săptămâni, de a avea o suprasubscriere totală de 200% a fost depăşit. Astfel cererea totală de acţiuni Electrica a fost de peste 2 ori mai mare decât oferta. Vom avea în acţionariat şi un partener strategic - BERD".

Gabriel Dumitraşcu a comentat şi contextul derulării listării Electrica: "Este foarte important că IPO-ul Electrica a generat un răspuns semnificativ în contextul geopolitic actual şi al faptului că, simultan, au mai avut loc 22 de IPO-uri în Europa din care unele, precum Wizz Air, au eşuat. Compania aeriană şi-a retras intenţia de listare pentru că a constatat că nu există suficientă cerere. De asemenea, înainte de demararea ofertei şi în perioada subscrierii, au avut loc evenimente neaşteptate pe piaţa de energie, în contextul anchetelor DNA. Consider că numele Electrica a fost implicat în mod nejustificat, în spaţiul public, înainte şi după listare, în aceste anchete. De asemenea, oferta FP de vânzare a aproximativ 5% din acţiunile Romgaz s-a derulat în timpul subscrierilor la Electrica şi a deturnat o parte din investitorii pregătiţi pentru Electrica".

Domnia sa apreciază că, având în vedere toate aceste condiţii, suprasubscrierea agregată a Electrica de peste 200% a fost semnificativă.

Şeful privatizărilor din Departamentul pentru Energie a declarat că suprasubscrierea importantă de pe tranşa de retail a generat impulsul de care IPO-ul Electrica avea nevoie şi că oferta a reuşit să genereze un număr de aproximativ 2.000 de conturi noi de tranzacţionare.

Gabriel Dumitraşcu a ţinut să precizeze că cererea de pe tranşele de retail a fost inflatată în ultimele zile de produsele bancare suport, care au fost utilizate de investitori. "Acest lucru ne arată că a fost corectă decizia de a avea o tranşă a investitorilor mici garantaţi. Vrem să dăm un răspuns adecvat retail-ului prin transferul a peste 5% de pe tranşa investitorilor instituţionali", a completat domnia sa.

Prin alocarea calitativă, autorităţile susţin că urmăresc şi o evoluţie bună a acţiunilor Electrica în piaţa secundară, după listare. Domnul Dumitraşcu afirmă că acest model de privatizare pe bursă a distribuţiei de energie se va dovedi mai bun decât cel cu investitor strategic derulat pentru cinci din filialele grupului Electrica din perioada 2004-2008.

Calcule Alexandru Elian: "Tranşa investiţională suprasubscrisă de 1,5 ori, înainte de transferarea celor 7% către retail"

Alexandru Elian, director în cadrul Blue Rock Financial Services, face un posibil scenariu privind realocarea pachetului de 7% din ofertă către investitorii mici şi mari, plecând de la premisa că alocarea către cele două tranşe se va face proporţional cu dimensiunile lor iniţiale. Astfel, ar rezulta un grad de suprasubscriere de 2,2 ori, pe tranşa mică negarantată, şi de 4,34 ori pe tranşa investitorilor mari.

La tranşa instituţionalilor ar rezulta că suprasubscrierea ar urca de la 1,5 la 1,8 ori.

Domnia sa ne-a spus:"Din declaraţiile oficiale, rezultă că cele 177.189.000 acţiuni din ofertă au fost subscrise de peste 2 ori.

Presupunând (cifra peste 2X este aleatorie) o rată a suprasubscrierii de 2,2 ori , ar rezultă o cerere de 389 milioane acţiuni.

Scădem acum cifrele cunoscute - 8.269.977 acţiuni garantate în limita a 1000 acţiuni, 33.968.000 negarantate tranşă mică şi 120.050.467 negarantate tranşă mare. Rezultă că instituţionalii ar fi subscris 226.711.556 acţiuni, faţă de cele 150.610.650 acţiuni disponibile iniţial (instituţionalii aveau 85% din total ofertă), ceea ce înseamnă o rată a suprasubscrierii de 1,5 ori.

Pe acelaşi schelet, mutăm 7% din ofertă (24.320.058 acţiuni) împărţite la tranşa de retail (scenariul meu personal) proporţional cu alocarea iniţială, adică 46,7% la tranşă mică de retail şi 53,3% la tranşă mare de retail (deoarece iniţial s-au dat 7% la tranşă mică şi 8% la tranşă mare).

Acum tranşa mică arată astfel: 12,4 milioane acţiuni (total tranşă), minus 8.269.977 garantate, plus 11.349.360 din realocare, egal 15.479.383 acţiuni, faţă de 33.968.000 acţiuni subscrise, rezultă un grad de suprasubscriere de 2,2 ori.

Tranşa mare arată astfel: 14,7 milioane acţiuni total tranşă plus 12.970698 acţiuni din realocare egal 27.670.698 acţiuni faţă de 120.050.467 subscrise, rezultă un grad de subscriere de 4,34 ori.

Tranşa investiţională arată asfel: 226.711.556 acţiuni subscrise (prezumat) în raport cu 126.290.592 acţiuni disponibile, rezultă un grad de subscriere de 1,8 ori".

Konieczny: Fondul Proprietatea va negocia vânzarea filialelor Electrica cu noii acţionari

Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a spus ieri că a negociat două variante privind renunţarea la participaţiile FP de câte 22% din trei filiale ale "Electrica". Acestea au fost un schimb de acţiuni - un pachet la compania mamă contra celor de la filiale -, variantă respinsă imediat de Guvern, sau vânzarea participaţiilor la filiale către Electrica, potrivit lui Grzegorz Konieczny. Acesta a precizat că autorităţile au considerat că este prea riscant să negocieze a doua variantă şi au decis că este mai bine ca discuţiile să se poarte între Fondul Proprietatea şi noii acţionari şi noua conducere a Electrica, ulterior ofertei publice. (A.A.)

BROKERII:

"Investitorii de retail au dovedit, încă o dată, interesul pentru listările statului"

Brokerii de pe piaţa noastră de capital susţin că oferta Electrica a dovedit, încă o dată, interesul mare al investitorilor de retail pentru listările statului. Ei au remarcat cererea foarte mare pentru acţiunile grupului de distribuţie şi furnizare a electricităţii pe tranşele de retail şi ne-au spus că se aşteptau ca acestea să fie suplimentate.

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al Estinvest, ne-a declarat: "Intenţia statului de a aloca suplimentar acţiuni din Tranşa Investitorilor Instituţionali către Tranşa Investitorilor Mici şi Mare era prevăzută în prospect. Prospectul stipulează că, după închiderea Ofertei, societatea va realoca 5% din numărul total de Acţiuni Oferite din cadrul Tranşei Investitorilor Instituţionali în Tranşa Investitorilor Mici şi/sau în Tranşa Investitorilor Mari în cazul în care Tranşa Investitorilor Mici şi Tranşa Investitorilor Mari au un nivel de subscriere mai mare decât Tranşa Investitorilor Instituţionali.

Tot în prospect scrie că după închiderea Ofertei, Societatea, în urma consultărilor cu Coordonatorii Globali, poate decide realocarea suplimentară din numărul total de Acţiuni Oferite din Tranşa Investitorilor Instituţionali în Tranşa Investitorilor Mari şi Tranşa Investitorilor Mici. Ca atare, iniţiativa statului era de aşteptat să se producă".

Domnia sa apreciază că oferta Electrica este încheiată cu succes pentru că s-a subscris peste 100% din acţiunile oferite şi a remarcat că, încă o dată s-a văzut faptul că investitorii de retail sunt interesaţi şi accesează ofertele prin care statul listează la bursă societăţile sale.

Reprezentantul Estinvest a comentat că, faptul că nu s-a subscris integral tranşa investitorilor mici garantaţi (n.r. investitorii au subscris 8,27 milioane de acţiuni, din cele 10 milioane puse la dispoziţie) arată faptul că investitorii de retail sunt mai mult interesaţi de un discount faţă de preţul final. "În timpul derulării ofertei, au fost prezentate public diferite oprinii cu privire la oportunitatea/inoportunitatea măsurii pe care statul a luat-o cu privire la oferirea, separat, a unei tranşe garante şi a unei alte tranşe cu discount. Important este ca statul să analizeze modul în care s-a derulat oferta şi să optimizeze modul de lucru pentru viitoarele oferte".

Nicolae Gherguş, director general al Confidentinvest, ne-a declarat: "Nu vreau să fac nicio supoziţie legată de volumul subscris pe tranşa investitorilor instituţionali şi aş vrea să rămân optimist şi să cred că Guvernul a început să înţeleagă rolul retailului în piaţa de capital şi în privatizările statului. Privatizările de succes din Polonia şi celelalte ţări estice s-au făcut cu discounturi şi alocări generoase clienţilor de retail. Speculaţiile reprezentanţilor guvernamentali referitoare la subscripţiile speculative ale investitorilor de retail sunt nefondate şi obraznice. Ei ar trebui să se îngrijească de buna guvernanţă a companiilor controlate de stat, de eficientizarea acestora şi de stoparea contractelor păguboase în care sunt implicate. Transelectrica, bunăoară, este listată de 5 ani şi încă nu şi-a atins preţul de la listare".

Referitor la tranşa garantată de la Electrica, domnia sa apreciază că este dificil pentru toată lumea să recunoască că nu există, în România, 10.000 de investitori activi pe piaţa de capital: "Numărul acestora trebuia crescut de-a lungul anilor în procesele de privatizare, acordându-le disocunturi şi oferindu-le acţiuni sănătoase şi cu siguranţă nu toţi şi-ar fi luat profitul imediat şi ar fi vândut. Nici acum nu este prea târziu, este un moment optim pentru piaţă de capital, când pieţele financiare sunt pline de lichidităţi iar banii sunt foarte ieftini".

La rândul său, Alin Brendea, Director General Adjunct în cadrul Prime Transaction, ne-a declarat: "Putem vorbi de un succes al ofertei, chiar dacă nu de unul fulminant. Cu adevărat succesul ofertei cred că poate fi măsurat după cel puţin un an de la momentul listării, fiind importante atât evoluţia din piaţa secundară, cât şi modul în care compania se va raporta la piaţa bursieră".

Domnia sa comentează suplimentarea tranşelor de retail ca fiind o reacţie la nemulţumirea produsă de precedenta oferta de la Romgaz, când suprasubscrierea masivă a diluat puternic subscrierile investitorilor de retail. Autorităţile încearcă să ofere, în opinia reprezentantului Prime Transaction, un grad mai mare de acoperire a subscrierilor, fapt pozitiv pentru piaţa autohtonă.

Domnul Brendea a menţionat că, ţinând cont că există aproape 10.000 de subscrieri, se poate considera că şi această tranşă a avut succes. "Pe de altă parte poate o publicitate mai bună făcută prin canalele bancare - care au un acces deplin la investitorii de retail - ar fi putut spori numărul de investitori prezenţi pe această tranşă", a mai spus domnia sa.

Alexandru Elian, director în cadrul Blue Rock Financial Services, ne-a spus că interesul la retail a fost aproximativ cel aşteptat şi că cel instituţional a fost mai mic decât aşteptările sale personale. Domnia sa apreciază că au subscris un număr semnificativ de investitori mici, că toate firmele de brokeraj au înregistrat un număr de conturi noi, dar unii investitori mici au preferat să subscrie în tranşa care a beneficiat de o reducere de 5% în primele zile din ofertă. (A.Z.)

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Cei 7% care s-ar muta de la institutionali la retail nu inseamna 24.320.058 acţiuni ci 12.403.212 adica fix nr de actiuni din transa mica.

    scuze, din graba am calculat procentele in raport cu actiunile in societate, nu cu cele din oferta.

    Recalculat, pe principiile din articol, ele sunt asa: 

    transa mica garantata:8.269.977  

    transa mica negarantata 9,9 milioane actiuni (12,4-8,3+5,8) grad subscriere 3,4X 

    transa mare retail: 21,3 milioane actiuni (14,7+6,6) grad subscriere 5,6X

    transa investitionali 138,1 milioane actiuni (150,5-12,4) grad subscriere 1,48x in raport cu cifra anuntata de 1,36x fata de transa initiala 

    Daca nici acum oficialii pietei de capital din Romania nu inteleg rolul esential al tranzactiilor in levier,atat de blamate de catre cei care habar n-au de piata,nu mai este nici o sansa sa se dezvolte in Romania.Fara tranzactionare in levier la transa de retail subscrierea reala era undeva in jur de 1.2-1.5% maxim.Nu maiblamati institutionalii,fara ei nu se subscria nimic.Fiecare are rolul lui in piata,creati mecanismele de functionare corecte pentru toti participantii.

    Ceea ce nu inteleg in schimb este cum de ASF-ul autorizeaza un prospect in care companii private de brokeraj sunt obligate prin prospect,sa munceasca pe comision zero? Daca s-a dat posibilitatea subscrierii prin orice SSIF,de ce nu se imparte comisionul de 2,45% luat de la stat proportional cu subscrierea fiecarui SSIF introdusa in piata.Asociatia Brokerilor;se aude acolo in spate la voi?De ce nu cereti ca aceasta discriminare a brokerilor de catre stat si sindicat sa fie reparata?Sunt banii foarte multi in joc.De ce nu se face asta?Dl Dan Paul,puteti sa ne raspundeti?

    1. E perfect adevarat ce spui, cei din sindicat stau si bat campii, iar ssifurile alearga dupa clienti cu comision zero. Iar banii merg la sindicat, care nici macar publicitate nu au facut la aceasta oferta, sa inghita comisionul integral. Iar acum nesimtirea suprema: brokerii afla din presa coeficientii de alocare, desi ei trebuiau sa afle primii! Cel mai prost sindicat de oferta din istorie, niste papagali cu aere, nesimtiti la maxim!

      ca sa nu mai vorbim ca nici pana acum nu se stie pretul

      Un procent cam mare pentru efortul depus de cei care il incaseaza !

      Ceilalti au facut munca patriotica pentru dezvoltarea pietei de capital si poate le face guvernul in fata sediului ASF o "statuie a brokerului roman " care munceste gratis pentru ASF, BVB, DC, Guvern, Electrica si sindicatul de intermediere !

       

      Vezi sa nu! Brokerul roman e privit ca un mic bisnitar care pacaleste lumea sa ia comision, Bancile, care au muncit mult sa sugrume piata de capital o descopera acum, sigur, facand comisioane bancare pe creditare pe hartie! Crede cineva ca alocarea nu s-a facut pe interesele bancilor? Iar suprasubscrierea aia de la discount e altceva decat creditarea bancilor? Ar fi fost tare amuzant sa se aloce toate cele 33 mil sa vezi ce ne mai distram!

      PS E ora 11,30 si au trecut 27 de ore de cand Raiffeisen trebuia sa aloce actiunile si sa comunice pretul! Felicitari, va miscati repede!  

      dragul meu S,

      cu o zi in urma a avut si o listare a unei fabrici de tigla, ce e drept nu provine dintr-o tara in care cetatenii sunt invatati cu brutalitatea, totusi pentru ca au un colectiv de lucratotri de aprox. 7000 de oameni si o cifra de afaceri de 1.2 miliarde euro , iar actual capitalizarea bursiera se afla putin sub 1 miliard. Tinand cont de forta de munca pe care Electrica S.A. este nevoita sa o scolarizeze , a complexitatii proceselor tehnologice si nu in ultimul rand la valoarea activelor fixe care le are sub administrare se pune intrebarea ce este mai convenabil pentru stat , cetatean si membru al colectivului de munca al celor doua firme.Dupa o usoara comparatie vom ajunge probabil la concluzia ca transportul curentului este la fel de intensiv cu producerea tiglei, statul este alimentat in aceeasi masura de contributiile sociale si nu in cele din urma remuneratia monetara este IN ESENTA IDENTICA. Concluzia pe care o putem trage este: Voinicii mei cine vrea sa depuna un CV pentru Electrica, iar raspunsul va fi ca majoritatea vor face un pas in urma, iar cei care n-au fost atenti sau nu au putut auzi raman pe loc... 

    In mare cum s eface alocarea la El si variante de lucru am scis chiar aici pe bursa.ro.

    Si am primit "reprosuri" ca nu ineteleg mecanismul. 

    Niciun analist deontolog sau brokar , nu a luat de buna ce am scrisa. D 

    Daca un brokar/jemerk eventula din grupul d ela CLUJ spune o timpenie, toti sar si zic ca el, crezind ca e adevarul suprem.

    Chiat si intrunul din Update apare unele grseli de calcul /logica 

    nu inteleg de ce inv mici au ubscris la aceasta oferta! are per de peste 10 castiguri in scadere actionariat care va impune oamenii pe care statul ii controleaza (49 % e extrem de mult) Deci de c dracu te0ai bloca in electrica cand ai tgn si omv cu per 7 si p/bv sub 1 ? la tgn ai crestere de profit cu 37% mai mare fata de t1 din 2013.Mai ai si zacaminte in ara neagra p care trebie sa le transporte cineva?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb