OFERTA ELECTRICA Stolojan: "Micii investitori, descurajaţi întrucât se repetă fenomenul suprasubscrierilor de la "Romgaz"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iunie 2014

Stolojan: "Micii investitori, descurajaţi întrucât se repetă fenomenul suprasubscrierilor de la "Romgaz"

Andreea Paul: "Acţiunile Parchetelor în paralel cu listarea pun presiune pe preţ"

Trei foşti directori "Electrica" şi nouă angajaţi din filiale au fost puşi sub urmărire penală, ieri, pentru abuz în serviciu, chiar în a treia zi a ofertei de listare a "Electrica".

Unii consideră că penalizarea, în justiţie, a celor care au prejudiciat societatea este un semnal pozitiv pentru investitori, în timp ce alţii spun că aceste evenimente ar putea pune presiune pe preţ.

Oferta publică şi acţiunile DNA sunt lucruri diferite, ne-a spus europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan. Domnia sa a adăugat: "Cei care au încălcat legea trebuie să plătească. Oferta merge înainte".

Theodor Stolojan consideră, însă, că este grav că, din nou, "se întâmplă acelaşi fenomen ca la oferta Romgaz": "Deşi încercăm să stimulăm micii investitori, constatăm că, din nou, se admit speculaţiile şi fel de fel de inginerii, având în vedere că tranşa mică din ofertă este deja suprasubscrisă.

Această practică, unde o serie de indivizi, cu conexiuni în bănci iau un fel de credite, care devin active la momentul stabilirii gradului de subscriere descurajează investitorii mici.

Este bine că există pachetul minim garantat, dar ce se întâmplă pe segmentul cu discount pune sub semnul întrebării corectitudinea acestei operaţiuni şi este în contradicţie cu ceea ce declarau, după oferta Romgaz, reprezentanţii statului care se ocupă cu privatizarea".

La oferta Romgaz, micii investitori au fost nemulţumiţi de faptul că băncile au acordat credite pentru subscriere, ceea ce a dus la un grad extrem de mare de suprasubscriere.

"Văd două mari probleme pe parcursul derulării acestei listări", ne-a spus şi Andreea Paul, vicepreşedintele Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor, adăugând: "Pe de o parte, este o problemă absenţa totală a unei strategii naţionale energetice, care să definească interesul naţional şi structura optimă de participare a statului român în acţionariatul companiilor din domeniu.

Pe de altă parte, acţiunile Parchetelor care merg în paralel cu listarea pun un mare semn de întrebare pe transparenţa şi credibilitatea acestei companii cu care statul a ieşit la listare.

Ambele pun presiune pe preţ. Statul român şi cetăţenii pierd.

Avem un singur câştigător: PSD şi favoriţii săi".

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada 2004-2005, la nivelul Electrica SA s-au efectuat achiziţii de echipament de protecţie şi echipament de lucru de la un singur furnizor, respectiv SC Tech Safety SA Târgu Jiu, în cantităţi nejustificat de mari şi la preţuri supraevaluate, cu încălcarea prevederilor legale şi cu nerespectarea atribuţiilor de serviciu, prin aceastea cauzându-se Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA (prin sucursalele Moldova şi Muntenia Nord) un prejudiciu cumulat de aproximativ 1.644.135 euro.

DNA dispus începerea urmăririi penale faţă de Nicolae Coroiu, Constantin Chivulescu şi Constantin Oprea, directori în cadrul companiei la data faptelor, şi alţi nouă salariaţi au produs prejudicii companiei prin suprataxarea unor produse şi servici (vezi în insert detalii din comunicatul DNA).

Statul doreşte să vândă 51% din acţiunile Electrica, printr-o majorare de capital, care se derulează în perioada 16 - 25 iunie.

Listarea Electrica ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar şi la preţul minim depăşind operaţiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

DNA: Fapte de abuz în serviciu, la Electrica

DNA a descris faptele de abuz în serviciu ale directorilor şi angajaţilor Electrica: "În perioada august 2004 - februarie 2005, în calitate de director general al SC Electrica SA, suspectul Coroiu Nicolae împreună cu suspectul Chivulescu Constantin, directorul Direcţiei Finanţe Patrimoniu, a dispus funcţionarilor subordonaţi, efectuarea de achiziţii publice de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziţii, cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 şi a regulamentelor interne. În acest sens, a dispus cumpărarea de produse la preţuri supraevaluate (fiind încheiate 77 contracte) şi totodată a dispus plăţi - prin semnarea a 48 de ordine de plată - către furnizorul Tech Safety SA, prin aceasta cauzându-se SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) un prejudiciu evaluat la 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro.

De asemenea, în cursul lunii martie 2005, cei doi suspecţi sus menţionaţi au dispus funcţionarilor subordonaţi, efectuarea de achiziţii publice de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziţii, cu încălcarea prevederilor OUG 60/2001 şi a regulamentelor interne, prin cumpărarea de produse la preţuri supraevaluate, prin aceasta cauzându-se SC Electrica Serv SA (ca succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA) un prejudiciu în valoare de 895.406,90 lei echivalent cu 252.796 euro.

În anul 2005, în calitate de director general al SC Electrica Serv SA, Oprea Constantin a dispus funcţionarilor subordonaţi, efectuarea de achiziţii publice de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru de la SC Tech Safety SA fără a exista necesitatea acestor achiziţii, cu încălcarea prevederilor OUG 60/2001 şi a regulamentelor interne, prin cumpărarea de produse la preţuri supraevaluate şi totodată a dispus plăţi către furnizorul Tech Safety SA, prin aceasta cauzându-se Electrica SA şi Electrica Serv SA un prejudiciu total de aproximativ 1.644.135 euro.

Celelalte persoane menţionate, respectiv Andronache Petru, Livinţ Paula, Adam Vasile, Popescu Sorin, Săraru Mihai, Rotărescu Nicolae, Iliescu Sorin-Paul, Bolboacă Nicuşor, Dolea Ionela şi-au depăşit sau încălcat atribuţiile de serviciu, înlesnind cauzarea prejudiciilor sus menţionate".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Pai daca se suprasubscrie bag sama ca nu prea e nimeni descurajat. Descurajant poate fi amestecul DNA intr-un moment nepotrivit si masura abuziva impusa de ASF prin care investitorii sunt obligati sa subscrie printr-un singur intermediar. Pana la urma e treaba sindicatului de intermediere sa depisteze si sa anuleze subscrierile care nu respecta regula...

    1. Masura abuziva? Ce e abuziv in a tine sub control oferta, evitand problemele ulterioare?

    Apreciez iesirea d-lui Solojan. Dupa brokerul de la Tradeville vad ca si o personalitate politica reuseste sa spaga gheata (cel putin din ce stiu eu) in a critica hotia ce se practica pe spatele celor ce tb sa puna banii cash la o oferta. Sunt aproape 20 de ani decand suntem furati in felul asta. Cred ca dupa ce nu vor mai exista firme de stat atunci vom intra pe normal. Pana atunci mici investitori sunt fraieri. PSD-ul "e smecherii".

    Theodor Stolojan i-a botezat lui Bercea Mondial un copil ,pe "Printisor".

    Nashuleeeee ne face hastia pe fatzaaaa mhaaaaa. mincati-as .......cica ta da boer. 

    1. draga Printisor,

      vezi ca BOER mai ales acum ca holandezii sunt pe val sa nu il folosesti prea des ca in limba lor ar insemna TARAN, si doar taranul mioritic este cel care are calitatile pe care domnul Treichl le-a mentionat .-) 

      Mai e si rasa de capre BOER.

      care pana la urma in esenta identic :-) Draga Theraflu poate ma ajuti cu un raspuns la articolul "Numarul doi in ASF , contestat la Curtea Constitutionala". Iti multumesc anticipat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb