Oferta mare de petrol fereşte pieţele de şocuri ca cel din 2008, cauzat de tensiunile geopolitice

A.C.
Internaţional / 13 august 2014

Violenţele din Irak, Libia, Ucraina şi Fâşia Gaza şi creşterea economică la nivel mondial ar fi trebuit să ducă la aprecierea cotaţiilor petrolului, aşa cum s-a întâmplat în 2008 din cauza tensiunilor legate de programul nuclear al Iranului, dar cu toate acestea preţurile sunt în scădere, potrivit Bloomberg.

În urmă cu şase ani, preţul petrolului a urcat la un nivel record de 147 dolari pe baril, alimentat de criza iraniană şi de cea mai puternică creştere economică după cea înregistrată în anii '70.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a fost tranzacţionat în ultimele 10 zile la sub 100 de dolari pe baril, în timp ce cotaţia petrolului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimele 13 luni.

Ceea ce s-a schimbat este exploatarea zăcămintelor de şist în SUA prin metoda fracturării hidraulice. Producţia de ţiţei a Statelor Unite este cea mai mare din ultimii 27 de ani, mai mare cu peste 3 milioane de barili pe zi comparativ cu cea din 2008.

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a anunţat ieri că nivelul ridicat al ofertei protejează piaţa de probleme, iar Bank of America şi Citigroup susţin acest punct de vedere.

"America de Nord extrage o cantitate incredibilă de ţiţei pe care înainte o importa", a declarat Ed Morse, director pentru cercetări în domeniul resurselor naturale la Citigroup.

Statele Unite au importat 7,17 milioane de barili pe zi de petrol în luna mai, în scădere cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, potrivit datelor Administraţiei americane pentru Informaţii în Domeniul Energiei.

Anul viitor, importurile de petrol vor acoperi 22% din cererea de pe piaţa americană, cel mai puţin după anul 1970.

Potrivit estimărilor, producţia de petrol a SUA va creşte anul viitor la 9,28 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel după 1972, potrivit AIE. Agenţia a redus estimarea referitoare la preţul mediu al petrolului WTI din acest an la 100,45 dolari pe baril, de la nivelul de 100,98 dolari pe baril anticipat în iunie.

Economia SUA va înregistra anul viitor o creştere de 3%, după un avans de 1,7% în 2014, conform aşteptărilor analiştilor intervievaţi de Bloomberg.

Piaţa mondială a petrolului a devenit mai rezistenţă la riscul întreruperilor de producţie datorită capacităţii mai mari de producţie şi a cererii mai mici, a declarat Francisco Blanch, director pentru cercetări în domeniul resurselor naturale la Bank of America.

Arabia Saudită a reacţionat foarte prompt la fluctuaţiile de preţ, ceea ce a avut ca rezultat că piaţa este mult mai stabilă decât în anii '70, se arată într-un raport al instituţiei financiare.

Preţul petrolului Brent cu livrare în septembrie a scăzut miercuri cu până la 0,6% la bursa din Londra, la 102,37 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din iulie 2013.

Cotaţia petrolului WTI este în scădere la New York cu 15 cenţi, la 97,22 dolari pe baril.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb