Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a desfăşurat o ofertă publică secundară pentru vânzarea pachetului de acţiuni pe care îl deţine la societatea Avicola Iaşi (simbol AVIM, pe secţiunea Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti), în perioada 6-26 martie. În intervalul menţionat, intermediarul acestei operaţiuni, BRD - Groupe Societe Generale, nu a contabilizat nicio ofertă pentru cele 1.128.055 acţiuni nominative emise de către Avicola Iaşi şi aflate sub controlul statului, titlurile fiind scoase la vânzare la preţul de 2,5 lei/acţiune, în condiţiile în care ultimul preţ la care se tranzacţionaseră acţiunile Avicola Iaşi pe piaţa de capital era de 1,8 lei pe unitate.
"În perioada alocată ofertei publice secundare de vânzare a acţiunilor la Avicola Iaşi nu s-a prezentat nimeni. Urmează ca în zilele următoare Consiliul Director al AVAS să ia o decizie cu privire la modalitatea în care se va proceda în continuare. Deocamdată, oferta nu a fost reluată", ne-au declarat responsabili din cadrul compartimentului relaţii cu mass-media al AVAS.
Avocatul lui George Becali, acţionarul majoritar al societăţii ieşene, a afirmat că statul a cerut prea mulţi bani pentru acţiunile pe care le mai deţine la Avicola Iaşi. "Am analizat oferta AVAS, dar, din punctul nostru de vedere, a fost neserioasă. Nu se poate cere un preţ de 2,5 lei pe acţiune, care reprezintă valoarea nominală a unui titlu, în condiţiile în care cotaţiile de pe piaţa bursieră au înregistrat scăderi semnificative, iar valoarea medie de tranzacţionare era de 0,5 lei pe titlu.
Nu puteam da pe cele câteva acţiuni scoase la vânzare câteva milioane de lei, în condiţiile în care domnul Becali a băgat în societatea ieşeană foarte mulţi bani în retehnologizare şi alte investiţii. După eşecul ofertei AVAS, intenţionăm să facem o ofertă serioasă pentru preluarea pachetului de acţiuni deţinut de stat, în afara pieţei reglementate", a declarat Cătălin Ciubotă, avocatul lui Becali.
Pe de altă parte, AVAS ar putea include pachetul de acţiuni pe care îl deţine la Avicola Iaşi în portofoliul viitoarei societăţi de investiţii financiare pe care intenţionează să o înfiinţeze. "În cazul în care AVAS va include aceste acţiuni în portofoliul viitorului său SIF, nu vom putea accesa fondurile europene pentru modernizare pe care mizăm", a mai afirmat Ciubotă. Unul dintre motivele pentru care acţionarul majoritar al Avicola SA ar vrea să cumpere şi acţiunile pe care le mai deţine AVAS este acela că societatea nu are posibilitatea de a accesa finanţări din fonduri europene, deoarece acestea nu se acordă şi unităţilor printre acţionarii cărora se numără şi statul. La Avicola Iaşi se află în desfăşurare un amplu program investiţional, în valoare de 18 milioane de euro, din care investiţii în valoare de două milioane de euro au fost puse deja în operă, fondurile provenind din resursele proprii ale companiei.
George Becali a preluat societatea Avicola Iaşi în aprilie 2004, deţinând iniţial 52% din capitalul social, şi a mai căpătat un pachet de 16% la finele anului respectiv, graţie unui aport în numerar de 4,46 milioane lei la majorarea capitalului social. În luna septembrie a anului 2007, AGEA de la Avicola Iaşi a decis majorarea capitalului social cu 15,6 milioane lei, reprezentând aportul acţionarului majoritar George Becali constând în investiţii realizate de acesta în societate în cadrul îndeplinirii obligaţiilor investiţionale din contractul de privatizare, ocazie cu care acesta a căpătat controlul a peste 85% din companie.
Societatea Avicola SA Iaşi este specializată în creşterea păsărilor pentru carne şi ouă, industrializarea cărnii de pasăre, producerea de nutreţuri combinate, prelucrarea cărnii de pasăre, operaţiuni de achiziţie a cerealelor pentru producerea furajelor. Controlul asupra societăţii este exercitat de către George Becali, cu 85,0705% din acţiuni, diferenţa titlurilor aflându-se în deţinerea AVAS, cu un pachet reprezentând 9,5716% din capitalul social al unităţii, SIF Moldova are 3,771%, iar restul acţiunilor se află în posesia a diverse persoane fizice şi juridice.
La finalul trimestrului al III-lea al anului trecut, societatea ieşeană a raportat venituri totale de 71.715.743 lei şi cheltuieli totale de 69.665.983 lei, din diferenţa celor două sume rezultând o valoare a profitului de 2.049.760 lei, nivel aproape dublu faţă de perioada similară a anului precedent.