OFERTA ROMGAZ Subscriitori nemulţumiţi, subscriitori pedepsiţi

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Editorial / 6 noiembrie 2013

Subscriitori nemulţumiţi, subscriitori pedepsiţi
Mihai Iordache

Oferta publică "Romgaz" s-a terminat. S-ar spune cu succes. Din partea mea, am mai multe nemulţumiri decât satisfacţii. Este clar că mă număr printre investitorii mici de retail. Am subscris numai câteva mii de acţiuni, nu multe, deoarece o parte din banii de bătrâneţe erau pe depozite neajunse la scadenţă, cu dobândă fixă mare, de 6-6,5%. Pentru a subscrie, atât cât am subscris, am anulat toate depozitele care au ajuns la scadenţă în ultimele 2-3 luni şi am pierdut o diferenţă de 3% între dobânda la depozitul la termen şi cel de economii. Altă nemulţumire este că am fost obligat să depun toţi banii cash, la preţul cel mai mare de ofertă, de 32 lei, deşi era evident că preţul acţiunilor pe care urma să le cumpăr era mai mic, adică cel mult 30,4 lei pe acţiune, ca urmare a discontului, în cazul în care preţul de adjudecare era cel maxim al intervalului. Dacă un mic investitor, sub 10.000 acţiuni, plătea înainte numai 95% în primele cinci zile sau 97 % mai târziu, putea subscrie în plus câteva sute de acţiuni. A doua nemulţumire este legată de faptul că trebuia să depun (să depunem, dacă mă refer la toţi defavorizaţii din categoria mea) banii pentru întregul număr de acţiuni subscrise, când era mai mult decât evident că nu voi ( vom ) primi cantitatea subscrisă. Mi se părea normal să plătim 20 - 30% din sumă şi dacă mai aveam de dat bani, dacă nu plăteam în 48 ore, pierdeam avansul. La cum au decurs lucrurile, primeam oricum ceva bani înapoi. În schimb, acţionarii instituţionali au avut dreptul să depună scrisori de garanţie, subscrieri garantate sau credite pe termen scurt, care au măturat, cum se exprima cineva, micii investitori.

Judecând la rece, cred că şi cei care au subscris GDR-uri sunt nemulţumiţi, căci li s-a acordat o tranşă mai mică, în defavoarea celor care au subscris acţiuni.

Pedepsiţi au fost 100 posibili acţionari instituţionali, din cei 204 care s-au băgat, adică cei care au subscris la un preţ sub 30 lei pe acţiune. Pedeapsa vine din lăcomie. Au vrut să ia mai ieftin şi s-au ales cu nimic.

Ce ne arată până la urmă oferta? Că în România sunt oameni interesaţi să intre la Bursă, dacă au ce cumpăra. Şi Romgaz merita să fie cumpărat. Este îmbucurător să aflu că au fost 24 de ordine pe retail mai mari de 1.000.000 de acţiuni. Că cineva a subscris 7.781.000 acţiuni şi va primi 585.133 acţiuni, în valoare de peste 17,55 milioane lei. Cine se miră, să citească comunicatele BNR, care arată că depozitele populaţiei, cumulate sunt de circa 28 miliarde euro. Asta arată ceva. Om fi noi un popor de săraci, chiar foarte săraci la nivelul grosului populaţiei, dar mai sunt şi oameni cu bani, care chiar ştiu ce să facă cu ei, dacă au oferte tentante.

Ne mai arată oferta că cei care au oferit consultanţa, au dat soluţii favorabile străinilor în defavoarea românilor. Se vede că, deşi s-a tăiat ceva din tranşa GDR, totuşi, investitorii români au primit 6%, iar cei străini 9 %. Apoi, cum s-a stabilit preţul final? Dacă retailul a acoperit de peste 17,7 ori oferta pe tranşă şi de peste două ori oferta totală, cu 32 lei pe acţiune, iar GDR a plătit valoarea maximă în dolari, de ce preţul s-a stabilit la 30 lei şi nu la 32 lei, cât era preţul maxim? Poate vi se pare paradoxal, dar mie îmi convenea mai mult ca statul să încaseze 32 lei pe acţiune, în loc de 30 lei, iar eu să plătesc 30,4 lei în loc de 28,5 lei. Aşa poate statul renunţa la una din majorările de taxe pentru anul viitor.

Apoi mai sunt nemulţumit că nu s-a respectat ad literam alocarea pro rata. În acest fel, cei defavorizaţi au fost evident investitorii de retail, fie că erau nişte amărăşteni cu 1000 acţiuni, fie deşteptul care a subscris 7,781 milioane acţiuni. Iar cea mai mare nemulţumire se leagă de faptul că s-au admis GDR-uri. Dacă erau foarte interesaţi, unii veneau să subscrie la Bucureşti, dacă nu, pagubă în ciuperci. Au fost destui ofertanţi care să acopere integral oferta, în condiţiile prespectului, care oricum, pe ansamblu, reprezintă cea mai mare nemulţumire a mea. Şi probabil că nu numai.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb