OFERTA SPHERA FRANCHISE GROUP, SUBSCRISĂ INTEGRAL DE INVESTITORII INSTITUŢIONALI Brokerii: "Oferta proprietarului KFC, croită pentru instituţionali"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 noiembrie 2017

Brokerii: "Oferta proprietarului KFC, croită pentru instituţionali"

Analişti: "Interesul scăzut din partea micilor investitori poate pune probleme de lichiditate, după listare"

Preţul ofertei nu a fost atractiv pentru retail, potrivit analiştilor

------

Actualizare 14:49 Oferta Sphera pentru tranşa de retail s a încheiat

Oferta Sphera Franchise Group (SFG) pentru tranşa de retail s a încheiat, astăzi, subscrierile fiind de 75%.

Până la ora 12:00, au fost lansate 470 de ordine, cumulând 1.104.224 de acţiuni, din totalul destinat acestei tranşe, de 1.474.763 de titluri.

(A.C.)

-----

Sphera Franchise Group (SFG), care reuneşte sub umbrela sa companiile care deţin brandurile KFC, Pizza Hut şi Pizza Hut Delivery, se îndreaptă către listarea la Bursa de Valori Bucureşti, după ce oferta publică iniţiată, pe 24 octombrie, pentru 25% din titlurile companiei, a fost subscrisă integral de investitorii instituţionali, care au acoperit şi segmentul de retail, unde interesul a fost mai scăzut, potrivit unor surse din piaţă.

Micii investitori au subscris numai 37% din partea care le era destinată (15% din ofertă), prin 331 de ordine, cumulând 542.298 de acţiuni, din totalul acestei tranşe, de 1.474.763 de titluri.

Oferta se încheie astăzi, iar intervalul de preţ la care au putut fi subscrise titlurile companiei a fost de 25 lei/acţiune - 33 lei/acţiune, pachetul ofertat fiind evaluat între 245,7 şi 324,4 milioane de lei.

Analiştii consideră că preţul ridicat şi lipsa unui discount dedicat sunt motivele pentru care investitorii mici nu s-au înghesuit la această ofertă. Totodată, unii consideră că acest fapt poate pune probleme de lichiditate pentru acţiunile companiei, cel puţin imediat după listare.

Ovidiu Şerdean, broker în cadrul societăţii IFB Finwest, este de părere că oferta pentru acţiunile SFG este destinată, îndeosebi, investitorilor instituţionali, motiv pentru care subscrierile pe tranşa de retail au fost, până acum, atât de reduse.

Domnul Şerdean ne-a transmis: "În opinia mea, este clar că oferta a fost făcută pentru investitorii instituţionali, fără a acorda o atenţie foarte mare retailului. Observăm că indicatorul PER (n.r. ce arată numărul de ani în care un investitor îşi recuperează investiţia în condiţiile menţinerii câştigurilor prezente ale companiei) este situat undeva între 18 şi 25, deci vorbim de o acţiune care nu este ieftină. În plus, prospectul de ofertă s-a publicat cu doar o zi înainte de demararea acesteia. Mai mult decât atât, nu s-a oferit niciun discount pentru investitorul de retail. Aceste elemente indică că oferta nu a fost adresată retailului.

Asta nu înseamnă neapărat că reprezintă o acţiune ce nu poate fi luată în seamă. Cine achiziţionează acum, probabil cumpără mai mult pentru portofoliu. Din punctul meu de vedere, ar putea exista potenţial de creştere dacă, de plidă, numărul restaurantelor Taco Bell sau Pizza Hut se va mări, pentru că cele KFC sunt destul de multe. Prin creşterea numărului restaurantelor, cu siguranţă că şi profitul ar putea să crească.

Cred că aceasta a fost condiţia pe care investitorii au pus-o pentru a nu rămâne captivi într-o societate închisă".

În continuare, brokerul de la IFB Finwest a punctat că, din punctul său de vedere, ţinând cont de nivelul redus al subscripţiilor pe tranşa de retail, lichiditatea SFG la bursă după listare va fi redusă.

Ovidiu Şerdean a apreciat: "În principiu, lichiditatea companiei la bursă în perioada imediat următoare listării nu poate fi mare, tocmai pentru că, până în prezent (n.r. ieri în jurul orei 12:00), nu sunt foarte multe persoane care au subscris. Cred că a fost şi o greşeală strategică a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) care a reuşit «performanţa» să suprapună perioada de subscriere a două oferte. Această situaţie a făcut investitorul să vadă ce înseamnă o societate care îşi doreşte să aibă investitori de retail (n.r. Transilvania Broker) şi ce înseamnă o companie pe care nu o interesează acest segment. Sigur că vorbim de situaţii diferite, dar investitorii ar fi subscris la ambele companii, dacă vedeau că Sphera Franchise Group e interesată şi de retail".

Adrian Simionescu, "Vienna Investment Trust": "Pentru investitorii de retail a contat randamentul investiţiei, care este relativ scăzut"

Pe de altă parte, Adrian Simionescu, director general în cadrul Vienna Investment Trust a subliniat că, din punctul său de vedere, nivelul scăzut al subscrierii retailului este dat de randamentul scăzut al investiţiei.

Domnul Simionescu ne-a spus: "În opinia mea, pentru investitorii de retail a contat, în primul rând, randamentul investiţiei, de circa 5% anual, care este relativ redus, dacă ne raportăm strict la dividendele pe care le distribuie compania. Existând oportunităţi de investiţii cu randamente mai mari, evident că retailul nu s-a orientat, cu precădere, spre investiţia în Sphera Franchise Group".

Adrian Simionescu este de părere că titlurile SFG vor beneficia de un rulaj mare, la debutul tranzacţionării lor la BVB.

Domnul Simionescu a punctat: "Teoretic, prezenţa redusă a retailului ar trebui să afecteze lichiditatea companiei la bursă, cel puţin în perioada imediat următoare listării. Practic însă, în momentul în care preţul acţiunilor devine volatil creşte şi rulajul. Nu este neapărat o condiţie ca retailul să fie subscris masiv, pentru a da multă lichiditate. Este adevărat că asta se întâmplă în general, dar poate exista un volum de tranzacţionare suficient de mare şi fără o tranşă consistentă de retail, pentru că acesta poate intra ulterior, în momentul în care constată că s-a înşelat în ceea ce priveşte randamentul. Dacă ne uităm strict la valoarea ofertei şi a companiei, chiar mă aştept ca Sphera Franchise Group să aibă o lichiditate bună".

BT Capital Partners indică, în raportul Departamentului de Analiză, două ţinte de preţ pentru titlurile SFG. Astfel, utilizând metoda DDM (Dividends Discount Model), analiştii au obţinut un preţ de 22,9 lei/titlu, în timp ce, bazându-se pe evaluarea relativă preţul pentru SFG este de 24,5 lei/acţiune.

De asemenea, folosind preţul mediu din ofertă, de 29 de lei, analiştii de la BT Capital Partners au calculat un raport P/E de 21,8.

În cadrul ofertei, "Lunic Franchising and Consulting Ltd", deţinută de Lucian Vlad, vinde un număr de până la 8.667.773 acţiuni ordinare ale Societăţii (22,34%), iar MBL Computers SRL, deţinută de Nicolae Badea, până la 1.163.980 acţiuni ordinare ale Societăţii (2,9%).

Anterior ofertei, acţionarii Sphera sunt: Lunic Franchising and Consulting Ltd (22,34%), MBL Computers SRL (23%), Tatika Investments Ltd. (27,33%), Anasa Properties SRL (10,99%) şi Wellkept Group S.A. (16,34%).

În cele din urmă, Lunic şi Anasa Properties sunt deţinute de Lucian Vlad, MBL este deţinută de Nicolae Badea, iar Tatika şi Wellkept sunt deţinute de Radu Dimofte, potrivit companiei.

Sphera a înregistrat în 2016 un profit net de 51,6 milioane lei, cu 9,5% mai mare decât în 2015 pe fondul unor vânzări de 514,5 milioane lei, cu 26,8% mai mari decât în 2015.

La 30 iunie 2017, îndatorarea consolidată a grupului (credite şi împrumuturi purtătoare de dobândă) însuma 47 milioane lei

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. este extrem de scumpa aceasta actiune ... foarte mari datorii are Sphera ... foarte mica este rata profitului !!! PER la net este de minim 20 de ani !!!! Multiplul de EBITDA este peste 16 !!!! Trebuie sa fii prost sa nu vezi ca e o tzeapa MONUMENTALA !!!!

    1. :)))))))))))))))))))))))) da tu cum te uiti asa la companii cand spui ca au datoria mare? e mai mare decat a ta atunci cand ti-ai luat apartamentul in balta alba? da. dar ei au avut cifra de afaceri de 500 mil si profit 50 anul trecut. tu cum stai la capitolul asta?

      Asa ti-au zis loserii din companiile de brokeraj mici? Am vazut ca si bt-ul a facut o analiza de te doare mintea. Dar nu conteaza, e proasta, o sa o cumpere institutionalii. Gata tati, s-a terminat cu pomenile pe bursa, in sfarsit. Cea mai mare prostie era discount-ul, se buluceau toti sa vanda in primele zile. Stati in transilvania broker sanatosi.

      cumparati voi SFG si stati apoi ca prostii sa va recuperati banii in minim 20 de ani !!! fiti fericiti !!!!

      ... pentru profilul de business pe care il are SFG , o rata a profitului de numai 10% este extrem extrem de mica !!!! randamentul dividentuli este intre 3% si 4 % pe net , in conditiile in care azi-maine inflatia va fi mai mare de atat !!!!

      ...norocul tau e ca lucrezi pentru niste prosti....altfel, e greu de gandit cum o minte limitata de corporatrist viseaza ca o sa castige bani de pe urma lui Nae Badea si a lui Radu Timofte!...Uita-te bine la buchiile alea din sheeturile de care esti asa de mandru, ca altele la fel nu mai vezi! :))) Darpoti sa o dai pe context prost si pe lebede negre....:)))

      Ati cumparat cu 7% discount la tbk. :))))))))))))))))))))))))))))) ) Acum e la 14.3, si pretul cu "discount" era de 14.41. Ceea ce este absolut normal fratilor, fara institutionali nu exista discount, ca raman doar fraierii de retaili intre ei. Si astia stau mereu la pomana.

      faptul ca nu stii sa iti faci modele in excel nu e o virtute. ai vrea un doctor sa ia decizii pentru tine cum ti le iei tu pe bursa? adica fara cunostinte teoretice, doar la ochi?

    Cine sa cumpere actiuni la o companie cu actionari de tipul Badea (ginerele lui Dinca "te leaga") si Dimofte? Retailul s-a desteptat si nu mai este atat de usor de prostit.

    1. ... au cumparat numai cei de la asa zise fonduri de investitii , pilon 2 si pilon 3 de exemplu , unde decizia de buy a fost luata dupa ce sefii fondurilor in cauza au fost cointeresati ZDRAVAN de catre securistii vanzatori !!!!

    Experienta Digi care s-a dus in cap.

    1. Digi s-a dus dn cauza problemelor penale de pe acolo

      Mai ieftin e intotdeauna mai bun decat mai scump.Gresescl,?

      Nu intotdeauna. Daca ai pozitie long atunci e mai bine, dar daca ai short e mai rau. La BVB nu poti sa ai pozitie short. Daca ar fi existat posibiliatea asta, atunci Digi s-ar fi dus la fund ca un bolovan. Asta daca nu interveneau fondurile de investitii de la noi care sa cumpere in scadere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb