Oferta Transport Trade Services s-a încheiat - suprasubscriere masivă pe tranşa investitorilor de retail

A.I.
Piaţa de Capital / 4 iunie 2021

Oferta Transport Trade Services s-a încheiat - suprasubscriere masivă pe tranşa investitorilor de retail

Actualizare - Oferta publică de vânzare a acţiunilor Transport Trade Services s-a încheiat cu succes

Oferta publică de vânzare a acţiunilor Transport Trade Services s-a încheiat cu succes, preţul final fiind de 19,2 lei, a anunţat Swiss Capital, intermediarul operaţiunii. La acest preţ, evaluarea transportatorul de mărfuri pe Dunăre este de 576 milioane de lei.

Dacă iniţial le-au fost destinate numai 15% din acţiunile scoase la vânzare, investitorii de retail au primit încă 5% din totalul titlurilor, în urma realocării între tranşe. Astfel, dimensiunea finală a tranşei instituţionalilor a fost de 12 milioane de acţiuni, echivalentul a 80% din ofertă, în timp ce dimensiunea fiecărei tranşe destinate retailului a fost de 10%, respectiv câte 1,5 milioane de acţiuni.

Alocarea acţiunilor pentru tranşa de retail cu alocare "pro-rata" se va face pe baza unui indice de alocare de 0,0726686269, ceea ce înseamnă că pentru a cumpăra 100 de acţiuni TTS un investitor ar fi trebuit să subscrie 1376 de titluri.

---

Actualizare - Subscrierile pe tranşa de retail cu alocare "pro-rata" în oferta Transport Trade Services se ridică la 20,6 milioane de acţiuni, conform ultimelor date disponibile în platforma TradeVille. Astfel, după ultimele ordine introduse de brokeri în sistem, suprasubscrierea pe această transă se ridică la peste 27 de ori.

---

Oferta pentru acţiunile Transport Trade Services (TTS) s-a încheiat astăzi, la ora 12:00, iar investitorii de retail s-au îngrămădit să subscrie acţiuni ale transportatorului de mărfuri pe Dunăre.

Oferta, prin care compania a scos la vânzare 15 milioane de acţiuni, echivalentul a 50% din companie, a debutat în data de 24 mai, investitorilor de retail fiindu-le alocate 2,25 milioane de titluri, la preţul de 21 de lei, restul fiind destinate instituţionalilor.

Tranşa destinată retailului cu alocare garantată prin metoda "primul venit - primul servit", căreia i-au fost alocate 1,5 milioane de acţiuni, a fost subscrisă complet încă din primele zece secunde. Tranşa cu alocare "pro-rata" a fost suprasubscrisă de peste optsprezece ori, în condiţiile în care, conform datelor platformei TradeVille (unul dintre intermediarii din grupul de distribuţie), cele 2.469 de ordine lansate au cumulat 13,95 milioane de acţiuni, faţă de cele 0,75 milioane din ofertă. Astfel, pe baza datelor de până acum, un investitor ce a subscris 1.000 de acţiuni va primi 53 de titluri.

Totuşi, este posibil ca această tranşă să fie majorată, în baza deciziei acţionarilor vânzători, până la cel mult 10% din acţiunile oferite, în funcţie de interesul investitorilor de retail, urmând să se reducă în mod corespunzător dimensiunea tranşei destinate instituţionalilor, conform prospectului de listare.

Investitorii instituţionali au putut să subscrie acţiuni TTS la preţuri cuprinse între 19 şi 21 de lei. La preţul maxim, Transport Trade Services va fi evaluată la 630 milioane de lei. Pentru a fi încheiată cu succes trebuie ca cel puţin 60% din acţiunile oferite să fie vândute, care depinde de subscrierilor investitorilor instituţionali.

Anul trecut, veniturile consolidate ale Transport Trade Services s-au ridicat la 520,28 milioane de lei, în scădere cu 5,7% faţă de cele din 2019, dar cu 16,1% mai mari decât cele obţinute în 2018. Veniturile din prestarea de servicii au fost de 483,36 milioane de lei, cu 6,6% sub cele din anul anterior, dar cu 21,8% peste cele din 2018. Rezultatul din exploatare a fost de aproape 62,25 milioane de lei, cu 10% mai mic decât cel din 2019, dar cu mult mai mare decât cel din 2018, de 25,77 milioane de lei. Anul trecut, profitul net al Grupului TTS s-a ridicat la 48,26 milioane de lei, în timp ce în 2019 rezultatul net a fost de 53,29 milioane de lei, conform datelor din prospect.

La finele anului trecut activele totale la nivel consolidat ale TTS se ridicau la 750,82 milioane de lei, cu 2% sub cele din 2019, în timp ce datoriile totale erau de 145,84 milioane de lei, cu 24% mai mici decât cele din 2019.

TTS este acţionar majoritar al companiilor: Navorm Galaţi, TTS Operator Constanţa, Canopus Star Constanţa, TTS Porturi Fluviale Galaţi, Cernvodă Shipyard, Bunker Trade Logistic Constanţa, TTS Viena, Agrimol Trade Bucureşti şi Transterminal Chişinău.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. In platforma sunt 2.470 de ordine depuse care au cumulat 13.952.220 de acţiuni.

    1. Abia aștept sa iau praful după toba ....o fi bine ?

      Asa si eu.ideea e ca bogatii si au permis sa puna ordine mari si saracii toti saraci vor ramane

      Cum a crescut de la 13.9M la 20.6M dupa 12... Cica ordine inregistrate inainte de 12...

      Ceva putred in Danemarca, as zice... 

      saracii puteau sa puna ordin de duminica inainte de inceperea subscrierii si luau in cele 10 secunde in transa garantata

      Transa garantata a fost cu dedicatie pentru cei "rapizi", iar ordinele "introduse" dupa pra 12.00 nu pot fi explicate din moment ce ele se inreagistreaza automat si apar aproape instantaneu de la introducerea lor.

      Nu inteleg! In prima zi s-au putut introduce ordine masive de cumparare in 10 secunde iar acum volume similare au avut nevoie de cateva ore pentru a fi introduse dupa ora 12.00? In prima zi, sistemul a fost "extrem de automat" iar un ultima zi a fost "extrem de obosit".

      Un ASF autentic, independent si profesionist, ar fi fost atent la aprobarea modalitatii de derulare a ofertelor si nu ar fi acceptat "portite" pentru semcheri de genul "transa garantata" care, de fapt, a fost "transa pentru smecherii din sistem". 

      eu nu am fost "rapid", ca doar nu ma sculam la 8 sa bag ordin luni. eu am bagat ordinul de sambata seara ca sa dorm linistit in noaptea de duminica spre luni. cat despre "bagat in sistem". nu stiu cati ani ai, dar afla ca inca mai sunt oameni care se duc la brokerie si scriu ordinul pe hartie. daca brokerul primeste multe ordine intr-un interval scurt de timp, o sa ii ia ceva pana le baga in sistem. in plus, nu trebuia sa se grabeasca, la toate IPO-urile a fost la fel, s-au introdus ordine doar de catre brokeri si dupa ora limita. in loc sa cauti "vinovati" mai bine ai intelege ce ai facut prost de data asta si sa nu mai repeti data viitoare. de ieri seara se vedea ca va fi mult supra subscrisa oferta, aveai timp berechet sa intr0duci un ordin sau sa suplimentezi, pana la ora 12:00

      Nu inteleg... daca subscrierea incepea luni la ora 9:00, cum se poate introduce ordinul de duminica? TradeVille (de ex.) ar fi permis plasarea unui astfel de ordin? (intreb pe bune).

      nu stiu cum e la Tradeville. eu, la brokerul meu folosesc Arena-XT si s-a putut plasa ordinul. bineinteles, a ramas in "asteptare" pana cand s-a deschis bursa luni dimineata dar atunci s-a executat automat, practic imi apare executat la 09:00:03. raspunsul este si el pe bune

      Nu am facut nimic gresit.

      Spre deosebire de tine (W. Bufeu), am ales sa lucrez cu un Broker care are o platforma ce introduce ordinele in piata aproape instantaneu. 

      In anul 2021 inca mai lansezi ordine pe hartie!? Nici acum 20 de ani nu foloseam hartia pentru lansarea ordinelor ci telefonul. 

      Hartia aia, probabil ca ai dus-o la Broker cu carul cu boi si de-aia ti-a luat atat de mult. Ai plecat "sambata seara" si ai ajuns cu ea la Broker vineri la amiaza. 

      Mare e gradina BVB si multi Bufeui are in ea. 

      Esti cel mai tare investitor de la BVB iar incepand de azi chiar o sa citesc toate comentariile tale pentru ca esti simpatic.  

      Intre timp, renunta si tu la carul cu boi si salveaza padurile deschizandu-ti cont la un Broker serios.

      Bafta! 

      unii nu inteleg nici macar ce citesc. oricum, eu am cele 7500 de actiuni din transa garantata, asa mai cu boi, mai cu caruta, mai cu arena-xt...

      Daca nu te deranjeaza, ai putea sa-mi spui ce broker folosesti? As vrea sa-l iau in calcul pt viitor. Multumesc!

      Vorbesti prostii despre hartiile pe care le invoci ca motiv pentru volumele mari care au aparut in platforma la mult timp dupa ora 12.00 (ora de incheiere a subscrierii). Asta este problema!

      In primul rand ca la ora 12.00.01 (cel putin teoretic) ordinele pentru TTS nu mai puteau fi introduse in platforma. In al doilea rand, platforma fiind automata (si nu manuala, cu manivela), ordinele introduse in ultimele momente ar fi trebuit sa apara in platforma aproape instantaneu (la ora 12 si cateva secunde), or volume mari au aparut acolo la mult timp dupa ora de inchidere, iar tu ai venit cu explicatia docta ca ordinele pe hartie sunt motivul. Indiferent cum au fost trimise ordinele (on-line, pe hartie, la telefon, cu carul cu boi, cu avionul lui W. B.), la ora 12.00 s-a tras linie iar la 12 si cateva secunde (cel tarziu) ar fi trebuit sa apara toate pe platforma (care poate sa proceseze multe ordine in intervale scurte de timp). Sa nu confundam platforma de tranzactionare cu imprimanta, ca nu s-a "prins" nicio hartie in platforma, te asigur.

      In rest, iti doresc sa folosesti actiunile TTS cu succes si sa nu se "blocheze" platforma tocmai in ele. 

      vezi tu, exista oameni care inteleg ce se intampla in jurul lor, care castiga bani. si putzalandri care cauta explicatii, injura si mesteca seminte. cred ca am scris suficient de clar "doar de catre brokeri" si ca "si in celelalte IPOs s-a intamplat exact la fel". pa

      Fa-ma sa inteleg cum vine asta, ca esti destept si bogat (un adevarat Warren Buffett mioritic sau mai degraba un jiji becali) :

      Investitorii de retail au plasat in 2 saptamani ordine pentru circa 14 milioane de actiuni iar in ultimul moment al perioadei de subscriere s-au trezit si au plasat "ordine pe hartie" de circa 6 milioane actiuni (aproape jumatate din cat s-a subscris in 2 saptamani). Ce investitori de retail au bani ca sa subscrie volume atat de mari (6 milioane de actiuni), dar trimit ordinele pe hartie pentru ca nu isi permit un Broker cu platforma de tranzactionare automata? Sa fim seriosi! 

      Nu cunosc nici macar un investitor de retail care sa dea ordine de tranzactionare "pe hartii" in ziua de azi, daramite atat de multi incat sa blocheze platforma. 

      Ordine pe hartie in maximum 2 ore cat jumatate din toate ordinele plasate in 2 saptamani!? Ai ramas blocat in epoca de piatra a pietelor de capital!

      Aburesti oamenii cu subscrierile pe hartie!

      Te-a intrebat cineva ce broker folosesti si nu i-ai raspuns.

      La cat esti de bogat si infumurat si dupa explicatia aburitoare cu "subscrierile pe hartie", cu siguranta reprezinti gasca swiss 

      In România ești în eroare W.B.s-au introdus în primele secunde ordine de subscriere mai mari decât Nr. maxim de acțiuni garantate,deci logic că cineva(mai mulți investitori rămân pe dinafară.In fizică fenomenul se numește nepătrundere, mai simplu ai o parcare cu 100 locuri de parcare și 120 de șoferi grăbiți vor să-si parcheze autoturismele; automat 20 vor parca pe trotuar sau pe unde găsesc,nu e vorbă de puturoșenie,ci doar de șansă!

      Deci tu esti sarac..

      Ca sa recapitulam, in opinia ilustrului W.B. mioritic, oamenii saraci si "destepti" (precum W.B.) au subscris on-line inainte de deschidere iar oamenii bogati si "destepti" au subscris pe hartie, dupa inchiderea ofertei. Ceilalti, adica aia care nu sunt din gasca "desteptilor" au subscris de la deschiderea pana la inchiderea ofertei.

      Ai inteles cum e cu IPO-urile astea? 

    Inteleg ca oamenii care sunt actionari acolo nu mai vor actiunile. Asa ca le-au vandut. Oare de ce? Nu ei sunt insideri? Sa fi "cosmetizat" ei valorile in ultimii trei ani? Vom vedea care sunt rezultatele pe anul asta, dar mai ales in urmatorii ani.

    1. Un comentariu pertinent si de bun simt

      Poate vor sa cumpere si ei ceva la UiPath, Hidroelectrica sau One United (ca Dines).

      Asa m-am gandit si eu, mai ales ca criteriile de evaluare de acum nu corespund cu cele de delistare de acu' cativa ani.

      Este ca strugurii sunt acri? Pun pariu ca n-ai prins in transa garantata si te oftici....

    La o asa supra-subscriere pe transa de retail, nu mai poate spune nimeni ca romanasul nu e amator de jucat pe bursica banutii economisiti cu sudoare fruntii.

    Am văzut din greșeală un șlep TTS la mine, la Brăila. Regret, dar în așa ruginituri nu bag banii, ii înțeleg pe acționari ca vor cash dar nu-i înțeleg pe cei ce cumpara ca sa se afle în treaba...și încă ceva: Dunarea e greu navigabila pe secetă - pariu ca nu v-ați gândit la acest "amănunt".

    1. sigur ca nu, doar tu te-ai gandit. scrie la riscuri in prospect negru pe alb

      Riscuri exista doar la investitii, nu la specula... acolo se numeste ghinion. :))

    Cati dintre ei au subscris pe credit?

    Profetizasem un coeficient de alocare de 0.15-0.20. Am gresit grav, e de doar 0.07.

    La cum va scadea pretul dupa inceperea tranzactionarii, lumea ar trebui sa fie multumita ca are alocate putine actiuni. 

    1. Asociatii se angajeaza dupa prospect sa nu vand vre-o 6 luni cred.

      Institutionalii de ce au cumparat, ca sa vand in pierder imediat? 

      Aia cu garantate nu vand in pierdere? 

      Cine vine in pierdere. Cei de la prorata care primesc 7% din banii care erau dispusi sa ii bage? 

      Nu cred ca o sa scada. 

      Bani de bursa se pare ca n-ai, ai insa bani de un pariu? Ca se pare ca esti foarte suparat ca n-ai luat decat putine si incerci acum sa "te scoti" cumva.... Eu am curaj sa pun pariu cu tine ca in foarte scurt timp actiunea va ajunge la 30 de lei

      Ai o argumentatie logica foarte buna, ramane de vazut daca piata va avea aceeasi logica.

      E oarecum amuzant cum ai reusit sa'mi numeri banii din "buzunar". Nu am participat la acest IPO, deci nu am luat foarte putine, ci deloc.

      Incerc sa "ma scot" cumva? - habar n'am despre ce vorbesti: no comment. 

      Daca vrei sa faci pariuri, ai case de pariuri disponibile. Pe bursica singurul pariu pe care il faci e cu tine insuti, nu cu ceilalti participanti din piata. 

      Tinand cont ca a fost suprasubscrisa de 27 de ori, teoretic pretul poate ajunge si la 600 de lei. In istoria nu prea indepartata au mai fost si alte IPO-uri cu preturi in scadere: FP, SNN, SNG, DIGI, SFG, chiar si M, WINE nu au performat prea repede.

      Acum, cei drept, sunt multi indivizi intrati in ultimul an in piata si au mintea mai fierbinte, daca se duce in foarte scurt timp la 30 lei cum spui tu, si apoi sta 3-4 ani pe la 15-18 lei e "combinatie"? 

    Buna ziua,

    Eu am introdus ordinul de cumparare, open, in platforma electronica a brokerului luni pe 24 la ora 03.15, adica cu mult inainte de ora 9. 

    Cand s-a facut ora 9.00 au inceput sa intre ordinele, iar eu nu am avut posibilitatea sa dau vreun click, pt ca nu aveam decat "modifica" si "anuleaza", dar ambele erau neutilizabile pt ca prospectul zice ca un ordin lansat ramane lansat!

    Asadar, am ramas captiv in sistemul electronic cu un ordin deschis, plasat inca de luni ora 03.15 si care figureaza si acum ca fiind "in executie". Cel mai probabil ca nu a intrat in transa A, ci s-a rostogolit in barca celor din transa B. 

    1. BURSA ROMANEASCA ARE NEVOIE , SI DE ASA CEVA !!! SI DE ALTE COMPANII , DIN TOATE DOMENIILE , SI DE TOATE FELURILE !!! VOI , POATE SANTETI TINERI , DAR PE NOI , COMUNISMUL NE-A PROSTIT , NE-A TAMPIT , NE-A ZAPACIT , NE-A INNEBUNIT , NE-A TEMBELIZAT , NE-A TOCAT MINTILE IN ZECILE ASTEA DE ANI , DIN 1944 INCOACE , DE CAND AU VENIT LA PUTERE IN ROMANIA !!! NICI ACUM , TARA NU-SI MAI REVINE , CA SA FIE CE-A FOST CANDVA !!! ROMANIA AVEA O BURSA DE VALORI EXTRAORDINARA , ALE CAREI COMPANII , ERAU FOARTE CAUTATE SI APRECIATE INCLUSIV DE INVESTITORII STRAINI !!! BINENTELES CA , ''''' OAMENII NOI '''''', AU RAS-O DE PE FATA PAMANTULUI !!! CE LE TREBUIA LOR , BURSA ??? EI AVEAU NEVOIE DE INVATATURILE LUI MARX , ENGELS SI LENIN , NU DE BURSA CAPITALISTA RAIOASA !!! CE BURSA ??? SAPA , LOPATA , TARNACOPUL , SI TOATA LUMEA LA MUNCA !!! LA CAMP !!! IN ORASE , LA CONSTRUIT BLOCURI !!! LA CIOCAN , SI LA DALTA !!! CA IN URSS !!! AUZI , BURSA !!! CE TAMPENIE !!! CINE A NASCOCIT ASA CEVA , CA SA LE FURE BANII OAMENILOR ??? NUMAI CAPITALISTII !!! CE NE TREBUIE NOUA , CAPITALISM ??? MOARTE LOR !!! CU ASTFEL DE SLOGANURI , A TRAIT POPORUL ROMAN , ATAT DE CHINUIT , ATATIA AMAR DE ANI !!! ACUM , MAI SANT IN VIATA 5 - 6 000 000 DE COMUNISTI , IN TARA ASTA !!! DIN CAUZA OPOZITIEI LOR , LA TOT CE E NOU , NE ZBATEM IN MIZERIA ASTA , IN CARE SANTEM !!! ZAMFIR SI AI LUI , AU REUSIT PERFORMANTA SA OPREASCA IN SENAT , LEGEA CARE PERMITEA VANZAREA MINORITARA DE ACTIUNI ALE COMPANIILOR DE STAT PRIN BURSA !!! CICA , CAPITALISTII TICNITI , DUSMANI AI POPORULUI ROMAN , VOR SA VANDA COMPANIILE DE STAT ROMANESTI , STRAINILOR !!! VEDETI , CE BUNA E PROPAGANDA DE STIL SOVIETIC , PE CARE O FOLOSESC ??? LE TINE , LE MERGE , SI LUMEA AI CREDE !!! DE CE AI CREDE LUMEA ??? JUDECATI , SI VOI !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb