Ofertele de vânzare a câte 15% din "Transgaz" şi "Transelectrica", precum şi planurile de derulare a unei majorări de capital la transportatorul naţional de energie electrică printr-o ofertă publică primară se află, încă, într-un stadiu incipient. Cu toate acestea, obiectivul Guvernului este să finalizeze aceste demersuri până la finele acestui an.
Vânzarea participaţiilor la cele două companii naţionale a fost aprobată, prin Hotărâre de Guvern, în august, anul trecut. De atunci, autorităţile au încheiat contractul de consultanţă juridică pentru elaborarea documentelor necesare selectării, prin licitaţie, a intermediarului ofertei la "Transelectrica", urmând să procedeze similar şi în cazul ofertei de la "Transgaz".
"În ceea ce priveşte pachetul de 15% acţiuni la C.N. de Transport a Energiei Electrice Transelectrica SA, a fost încheiat contractul de consultanţă juridică, fiind în derulare elaborarea documentelor necesare selectării, prin licitaţie, a intermediarului", au răspuns reprezentanţii Ministerului Economiei, la o solicitare a ziarului BURSA privind stadiul celor două oferte de vânzare, adăugând: "În ceea ce priveşte pachetul de 15 % acţiuni la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaş, este în curs de derulare procedura pentru selectarea casei de avocatură care va acorda consultanţa juridică necesară în procesul de selectare a intermediarului autorizat. Estimăm ca termen de finalizare al acestui proces de vânzare de acţiuni sfârşitul anului 2011".
Între timp, oficialii lucrează şi la un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea majorării capitalului "Transelectrica" printr-o ofertă publică primară, răspunzând solicitărilor conducerii companiei care a invocat nevoia de bani pentru investiţii. Răzvan Purdilă, directorul general adjunct al "Transelectrica", declara, la finele lunii martie, că societatea a propus Ministerului Economiei majorarea capitalului social cu circa 12%. O intenţie similară a fost exprimată atunci şi de Elisabeta Ghidiu, director în cadrul Direcţiei strategie şi management corporativ la "Transgaz", însă Ministerul Economiei nu a menţionat dacă a luat în considerare o majorare de capital şi la transportatorul naţional de gaze.
Oficialii Ministerului au mai precizat: "Priorităţile de politică energetică la nivel european impun Transelectrica un program intens de investiţii în vederea asigurării unei bune funcţionări a pieţei energiei electrice, în special a reţelelor de transport, ca element esenţial pentru siguranţa publică, competitivitatea economiei şi bunăstarea cetăţenilor. La acestea se adaugă cerinţele pentru consolidarea şi extinderea Reţelei de Transport, determinate de conectarea la reţea a noilor capacităţi de producţie din surse regenerabile, care pun presiune pe ridicarea nivelului de investiţii a fi realizat de Transelectrica. În aceste condiţii, la acest operator economic se are în vedere, pe lângă vânzarea unui pachet de acţiuni de 15% prin ofertă publică de vânzare şi o acţiune de majorare de capital social prin ofertă publică primară, acţiuni care se doresc a fi derulate în paralel. (...) Estimăm ca termen de finalizare al celor două oferte publice de vânzare de acţiuni, sfârşitul anului 2011".
Statul român deţine, prin Ministerul Economiei, 73,6% din "Translectrica" şi 73,5% din "Transgaz".
Acţiunile "Transelectrica" erau tranzacţionate, vineri, la Bursa de Valori Bucureşti, la preţul de 23 de lei/acţiune, iar titlurile TGN, la preţul de 260 de lei/titlu.