OFERTELE OBLIGATORII IMPUSE PÂNĂ ACUM DE ASF SE ŞTERG CU BURETELE Desfiinţarea Rasdaq lasă nerezolvate conflictele dintre acţionari

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie 2015

Desfiinţarea Rasdaq lasă nerezolvate conflictele dintre acţionari

Acţionarii majoritari ai societăţilor de pe Rasdaq care nu şi-au îndeplinit obligaţia derulării ofertelor publice de preluare, impusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (sau de predecesoarea sa, CNVM), nu mai pot fi siliţi să efectueze astfel de operaţiuni, în condiţiile în care emitenţii se delistează sau se mută pe sistemul alternativ de tranzacţionare, ne-au transmis reprezentanţii ASF.

Astfel, desfiinţarea Rasdaq, decisă printr-o lege care a lăsat mult spaţiu de interpretare pentru unele probleme, pare că va da naştere unui val de procese între acţionari.

Legea pieţei de capital obligă acţionarii care depăşesc pragul de 33% din acţiunile unei societăţi listate să deruleze o ofertă publică adresată celorlalţi acţionari.

De-a lungul timpului, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a acordat numeroase amenzi acţionarilor care nu îndeplineau această obligaţie, însă, de multe ori, nici aşa nu obţinea rezultatul dorit. Unul dintre motive era chiar faptul că amenzile erau ignorate de cei vizaţi, întrucât ASF nu putea urmări dacă ele sunt plătite, această sarcină revenind organelor fiscale.

Celebru pentru un astfel de comportament a fost omul de afaceri Cătălin Chelu, care s-a considerat întotdeauna persecutat de către autoritatea de supraveghere şi a ignorat sancţiunile date de aceasta. Cătălin Chelu a murit, la finalul anului trecut.

Acţionarii emitenţilor de pe Rasdaq au rămas, însă, cu o grămadă de nedumeriri.

Reprezentanţii ASF ne-au transmis clarificări la unele probleme semnalate de investitori, însă din aceste explicaţii pare să rezulte că singura soluţie pentru cei care se simt prejudiciaţi în procesul de delistare a Rasdaq este să meargă în instanţă.

Reporter: Ce se întâmplă la societăţile de pe Rasdaq unde exista obligaţia derulării unei oferte de preluare (stabilită de ASF/CNVM, unde acţionarii în cauză au primit chiar amenzi), în cazul în care emitentul decide mutarea pe Aero sau delistarea? Vor mai fi valabile obligaţiile pentru derularea ofertelor de preluare, impuse anterior?

ASF: Ulterior delistării sau admiterii la tranzacţionare pe un sistem alternativ de tranzacţionare a unor emitenţi, conform prevederilor Legii nr. 151/2014, acţionarii majoritari care nu şi-au îndeplinit obligaţia derulării ofertelor publice de preluare conform actelor emise de ASF, nu mai pot fi obligaţi să efectueze astfel de operaţiuni. Acţionarii minoritari care se consideră prejudiciaţi se pot adresa instanţelor de judecată pentru recuperarea eventualelor prejudicii de la acţionarii care nu şi-au îndeplinit obligaţia.

Reporter: Ce se întâmplă la societăţile care au fost băgate în insolvenţă, deşi exista obligaţia derulării unei oferte de preluare (stabilită de ASF/CNVM). Ce măsuri există pentru a determina dacă începerea procedurii insolvenţei constituie un abuz, în detrimentul acţionarilor minoritari?

ASF: În conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, organele care aplică procedura sunt: instanţele judecătoreşti, judecătorul-sindic, administratorul judiciar şi lichidatorul judiciar. Astfel, procedurile referitoare la insolvenţă sunt de competenţa tribunalului în a cărui circumscripţie îşi are sediul debitorul, iar ASF nu are atribuţii în a cenzura/analiza hotărârea judecătorească privind declanşarea procedurii.

Reporter: În cazul în care emitenţii de pe Rasdaq se mută pe sistemul alternativ Aero, ce prevederi li se aplică? Vor avea majoritarii obligaţia să deruleze oferte publice, la momentul atingerii unei anumite deţineri? Există obligaţia acordării dreptului de retragere, la delistare?

ASF: În conformitate cu prevederile Legii 151/2014, Consiliul de Administraţie/directoratul societăţii va întocmi şi va pune la dispoziţia acţionarilor prezenţi în adunarea generală un raport cuprinzând cadrul juridic aplicabil tranzacţionării acţiunilor pe o piaţă reglementată, respectiv tranzacţionării în cadrul unui sistem alternativ, precum şi prezentarea pieţelor reglementate şi a sistemelor alternative pe care pot fi tranzacţionate acţiunile societăţii.

Ulterior hotărârii acţionarilor privind admiterea la tranzacţionare pe un sistem alternativ de tranzacţionare, emitenţii şi acţionarii acestora au obligaţia de a respecta regulile sistemului alternativ pe care se tranzacţionează. Aşadar în cazul în care se tranzacţionează pe sistemul alternativ administrat de Bursa de Valori Bucureşti, emitentul are obligaţia respectării regulilor Bursei de Valori Bucureşti SA aplicabile acestui sistem. Astfel, conform prevederilor art. 87 alin. (4) şi 88 alin. (4) din Regulamentul CNVM nr. 1/2006 cu modificările şi completările ulterioare şi ale Dispunerii de măsuri 8/2006, valorile mobiliare tranzacţionate, cu acordul emitentului, numai în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare sunt retrase de la tranzacţionare în condiţiile regulamentului şi dispunerii de măsuri, care se aplică în mod corespunzător (cu acordarea dreptului de retragere al acţionarilor nemulţumiţi de hotărârea AGEA).

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Aceasta lege este bataie de joc la adresa actionarilor minoritari care sunt trimisi sa se judece cu majoritarii pentru incalcarea legii de majoritari cat timp au fost sub supravegherea asf !

    De procedura insolventei la societatile listate nu implica si asf ? 

    Raspunsurile astea, mai ales ultimul, sunt bataie de joc!...

    ''In conformitate cu prevederile Legii 151/2014'' iesiti dracului din blocaj si spuneti ca ''In conformitate cu art 202 din Legea 207/2004'' oferta obligatorie nu se aplica pe ATS!!!

    Domnu' Negritoiu, dupa dress code, nu mai miscam nimic in ASF, legat de angajati si de comunicare? ''In conformitate cu Legea 151/2014'' si Radu Soviani ar fi raspuns mai clar la intrebarile astea simple.... 

    Ce mod "inteligent" au gasit sa-si rada de noi , actionarii minoritari si sa ne desfiinteze definitiv. Ce incredere sa mai ai intr-o piata supravegheta, cenzurata, ordonata de un astfel de ASF? Desi sunt o armata platita regeste, singura lor masura este sa le dea amenzi modice si oricum neplatite si sa ne orienteze catre asazisii judecatori (incoruptibili).Mai investiti romani daca aveti curajul! Si timp pentru tribunale

    ASF spune ca"Ulterior delistarii................" [vezi citatul mai sus] De exemplu cazul AMPLO:societatea nu a fost inca delistata de pe RASDAQ si nici admisa inca pe AERO.De ce ASF nu aplica dur legea pana la delistare pt.a se face oferta de preluare obligatorie de catre ELECTROARGES SA hotarata in AGA din 07.04.2014.Trebuie sa cerem toti ASF-ului sa-si respecte obligatiile! IOCAN

    1. Doar unde au avut interes cei din ASF s-a respectat legea.Daca ar fi reusit sa acumuleze un numar suficient de actiuni la aceste societati( prin interpusi evident),alta ar fi fost rezolvarea.Sau poate ca cei care au fost cumparati de grupul Chelu au fost mai mari in grad decat ceillalti!

      Va trebui sa se organizeze cei cu actiuni la aceste companii, pentru a imparti costurile unei actiuni in justitie,

    ASF este o institutie alcatuita din oameni.

    Doar unii dintre ei au fost angrenati in acest sistem mafiot care a falimentat pe cea mai mare parte a celor care au investit in actiuni.Nu doar la ASF este problema ci si in alte institutii care sunt responsabile cu supravegherea piatei de capital.

    O sa aflam cine au fost aceste persoane, numai sa nu fie prea tarziu pentru toata lumea... 

    1. Domnilor, de cat "sange" mai este nevoie pentru a va trezi la realitate? ASF in Romania nu face altceva decat sa apere interesele brokerilor, pe cele ale "investitorilor" strategici cum a fost defunctul Catalin Chelu si ale baietilor destepti care folosesc Bursa pentru a prelua abuziv zeci de societati. Si uite asa s-a distrus restul de economie care mai ramasese in Romania cu ajutorul Bursei si al ASF. Bursei binenteles ca i-a convenit ca Chelu (cacofonia este intentionata) a facut rulaj si ca i-a adus venituri. Actionarii minoritari... cui naiba sa-i mai pese si de interesele lor? Niste tarani... Avem nevoie de o institutie cum e DNA si in domeniul bursier. Cu cat mai repede, cu atat mai bine!

    La fel si pt. celelalte societati. Inca mai este timp!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb