OFERTELE PROGRAMATE LA BURSĂ Una da, alta ba

Adina Ardeleanu, Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 iulie 2011

Una da, alta ba

Vânzarea a 21% din Alro, amânată

Prospectul "Petrom", pe ultima sută de metri

Oferta de circa 133 de milioane de euro de vânzare a 21% din "Alro" Slatina (ALR) a fost amânată de acţionarul majoritar Vimetco, astfel că Bursa se mai bazează, acum, numai pe statul român, care vrea să înstrăineze 9,8% din "Petrom", să mai încingă atmosfera în această vară, pe o piaţă caracterizată de apatie.

Zvonurile privind amânarea ofertei "Alro" Slatina (ALR) au fost confirmate, vineri, de reprezentanţii societăţii, care au invocat "condiţiile de piaţă nefavorabile" pentru întârzierea ofertei, fără să ofere explicaţii suplimentare.

"Vimetco (n.r. acţionarul majoritar) consideră că derularea ofertei publice secundare în acest moment nu întruneşte cele mai bune interese ale Alro sau ale acţionarilor săi", se arată în comunicatul transmis către Bursa de Valori Bucureşti şi către Bursa de la Londra, unde sunt tranzacţionate certificatele globale de depozit ale "Vimetco".

Cu toate acestea, oferta "Petrom" (simbol SNP) merge înainte.

Se pare că investitorii care doresc să subscrie acţiunile "Petrom" vândute de stat vor trebui să-şi pregătească banii pentru 11 iulie, însă acest termen, precum şi restul detaliilor, vor fi supuse aprobării într-o şedinţă de Guvern.

Surse care nu au dorit să le fie menţionate numele ne-au declarat: "Oferta Petrom urmează să fie lansată între 11-13 iulie şi este aşteptată să se încheie la finele lunii.

Prospectul pentru ofertă ar urma să fie depus luni (n.r. astăzi) sau marţi la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, urmând ca miercuri să intre în şedinţă de Guvern, dacă totul merge conform graficului.

Va fi stabilit un interval de preţ în care investitorii pot subscrie în cadrul ofertei, cu un preţ minim şi un preţ maxim, astfel că piaţa va avea un rol semnificativ în stabilirea preţului.

Iniţial, a fost luat în considerare ca 20% din pachet să fie oferit spre subscriere investitorilor de retail, iar restul investitorilor instituţionali. În prezent, încă se discută dacă 10% sau 20% din ofertă va fi oferită spre subscriere investitorilor de retail."

OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statutului şi Privatizării în Industrie) a transmis, încă din luna mai, că oferta de vânzare iniţiată de statul român a pachetului de 9,84% de acţiuni "OMV Petrom" (din totalul de 20,63% din titluri pe care îl deţine la companie), ar putea fi împărţită în două tranşe: una destinată investitorilor instituţionali şi una celor individuali, după ce investitorii au făcut presiuni în acest sens.

Valoarea ofertei este estimată la peste 500 milioane de euro. La începutul lunii trecute, ministrul economiei Ion Ariton declara că şi-a propus să obţină un preţ mai mare de 600 de milioane de euro din vânzarea pachetului minoritar, de 9,86% din acţiunile Petrom. Şi premierul Emil Boc a declarat, în aprilie, că suma obţinută din vânzarea pachetului de acţiuni pe care statul îl deţine la Petrom va fi mai mare de 600 milioane euro, cât a obţinut Guvernul Năstase pe întreaga companie.

Valentin Ionescu, de părere că ar fi existat fonduri şi pentru "Petrom", şi pentru "Alro"

Vânzarea a 21% din "Alro" a fost anunţată pe 19 mai, fiind estimată să aibă loc chiar înainte de oferta de vânzare a 9,8% din "Petrom", programată spre finalizare în iulie. Dacă ar fi fost încheiată cu succes, oferta "Alro" ar fi avut o valoare de circa 133 de milioane de euro, potrivit preţului de vineri al acţiunilor, fiind cea mai mare ofertă privată de la BVB.

Comunicatul societăţii de vineri lasă loc de interpretări privind motivele care au determinat decizia de amânare a ofertei.

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei, opinează că decizia a fost luată în urma sondării interesului investitorilor şi în condiţiile înrăutăţirii situaţiei din Grecia.

"Probabil consorţiul care intermediază oferta de vânzare a făcut < book building > (a testat interesul pentru ofertă) şi a rezultat faptul că trebuie amânată oferta", a declarat Valentin Ionescu, adăugând: "Totuşi, eu cred că sunt fonduri disponibile pentru ambele oferte programate iniţial în perioada asta, atât pentru Petrom, cât şi pentru Alro.

Pentru Alro ar fi extraordinar să-şi mărească free-floatul, ar intra, din nou în atenţia investitorilor mari de portofoliu şi ar redeveni un blue chip al BVB. Trebuie precizat şi faptul că unul din motivele amânării (cel mai important) este incertitudinea care planează asupra datoriilor suverane şi situaţia din Grecia, care pun investitorii în expectativă. Odată rezolvată această situaţie, investitorii vor reintra puternic pe bursele de acţiuni".

Brokeri care nu au dorit să le fie menţionate numele sunt de părere că informaţiile ambigue din comunicatul "Alro" ar încerca să mascheze, de fapt, eşecul obţinerii unui preţ "bun" pentru acţiunile de vânzare.

"Condiţii nefavorabile de piaţă înseamnă, în traducere, că nu au reuşit să obţină preţul pe care şi l-au dorit", au declarat, sursele citate. Alte surse subliniază că dimensiunea redusă a Bursei de Valori Bucureşti se poate să fi fost percepută drept un impediment pentru investitorii targetaţi de consorţiul de vânzare de la "Alro", care au decis să ocolească piaţa noastră de capital.

Mihai Căruntu, coordonatorul echipei de cercetare pe piaţa de capital de la BCR, este de părere că "Vimetco" a decis să aştepte rezultatul ofertei de vânzare de la "Petrom", precum şi îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici ai ţării noastre, în a doua parte a anului.

Analistul BCR ne-a precizat: "Probabil că acţionarul majoritar de la Alro a decis să aştepte rezultatul ofertei de la Petrom, lăsând statul să se ocupe de atragerea investitorilor străini la bursă şi estimând că, dacă oferta SNP este subscrisă în totalitate, atunci cresc şansele şi pentru încheierea cu succes a ofertei Alro.

Un alt motiv pentru amânarea ofertei ar putea avea legătură cu evoluţia macroeconomică a României. Deşi economia românească a ieşit tehnic din recesiune, totuşi, revenirea este mai lentă decât în alte state europene şi probabil că va arăta mult mai bine în toamnă. De altfel, vara nu este o perioadă tocmai propice ofertelor de vânzare...".

Unii susţin, însă, că nu preţul obţinut în cadrul procesului de book-building ar fi determinat amânarea ofertei, întrucât acest proces nici măcar nu a avut loc, ci faptul că vânzarea, în actualele condiţii negative de piaţă, ar fi fost către investitori interesaţi de pachete mari, ceea ce nu ar fi dus la creşterea lichidităţii în piaţa secundară.

"Alro" are o capitalizare bursieră de 2,69 miliarde lei, potrivit preţului de vineri, de 3,77 de lei/acţiune. Compania a raportat un profit net în valoare de peste 120,2 milioane lei, în primul trimestru din acest an, dublu faţă de rezultatul net consemnat în perioada similară a anului trecut. După primele trei luni din 2010, Alro a anunţat un profit net de 50,5 milioane de lei.

Oferta Petrom - "primul venit, primul servit"

"Tranşa pentru investitorii instituţionali este cam de 80% - 90% din pachet, încă nu s-a stabilit exact, iar micilor investitori le va fi alocată o tranşă de 10% - 20%. Se va anunţa un preţ maxim, după care fiecare vine şi subscrie cât vrea la ce preţ vrea. În ambele tranşe se va folosi aceeaşi metodă de alocare. Câştigă cine vrea mai mult şi la un preţ cât mai mare, pentru că este important să fie vândut întregul pachet la un preţ cât mai bun", au afirmat surse citate de Mediafax.

Astfel, la final s-ar putea să rezulte două preţuri de vânzare, unul pentru investitorii instituţionali şi unul pentru micii investitori. Preţul sau preţurile finale vor fi stabilite şi publicate în sau înainte de ultima zi de derulare a ofertei.

"Petrom" este controlată, în proporţie de 51% de austriecii de la "OMV", în timp ce statul român controlează, prin intermediul Ministerului Economiei, 20,6% din companie. Fondul Proprietatea deţine 20,11% din titlurile SNP.

În lunile martie-aprilie, MECMA a organizat licitaţia pentru alegerea intermediarului în cazul vânzării pachetului de acţiuni "OMV Petrom", încheiată cu victoria consorţiului în fruntea căruia se află grupul rusesc "Renaissance Capital" (la consorţiu mai participă "EFG Eurobank Securities", "BT Securities" şi "Romcapital").

Actori ai pieţei de capital care nu au dorit să fie citaţi ne-au oferit următoarele explicaţii pentru înrăutăţirea sentimentului investitorilor pe plan global:

- Cel de-al doilea program de stimulare monetară (QE2) din Statele Unite ale Americii a ajuns la final şi Banca Centrală a Americii a indicat că acest pachet de măsuri nu va fi urmat de un al treilea program, chiar dacă revenirea economică nu urmează cursul aşteptat. În plus, preşedintele Băncii Centrale Europene a anunţat intenţia băncii de a creşte dobânda de politică monetară pentru a contracara presiunile inflaţioniste.

- Creşterea dobânzii ar putea fi un factor adiţional care să ducă la frânarea creşterii economice.

- În plus, indicatorii macroeconomici publicaţi recent indică o încetinire a creşterii economiei mondiale.

- Spre exemplu indicatorii din SUA privind locurile de muncă create (excluzând agricultura) în luna mai au fost sub aşteptările analiştilor economici, şi anume 54.000 locuri de muncă create faţă de 220.000 media pe februarie-aprilie, şi 170.000 media estimărilor analiştilor conform Bloomberg. Mai mult decât atât, indicatorii privind sentimentul agenţilor economici (PMI) în SUA, Europa şi China sunt în scădere faţă de lunile anterioare. La toate acestea s-a adăugat criza privind datoriile Greciei. Ajutorul recent aprobat care va fi primit de Grecia de la UE duce pe termen scurt la evitarea intrării în insolvenţă, însă este greu de spus dacă este suficient pentru stabilizarea pe termen lung a ţării.

- Toţi aceşti factori conduc la mărirea volatilităţii burselor externe şi la creşterea aversiunii la risc mai ales faţă de ţările emergente.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Astia de la BVB nu au nici un fel de idee. Papagalul de Ionescu nu face decat sa citeze din comunicatul ALRO.

    Bursisoara cauta dir financiar si inspector resurse umane. Dupa ce au pus la resurse umane un contabil si acum citeste dreptul muncii s-au gandit totusi sa angajeze unul. Ieri la Antena 3 a fost ca invitat si Ionescu sa vorbeasca despre bac si de ce s-a intamplat la bac. Nu a amai apucat. Nu avea ce sa spuna alaturi de dl.Pana. Iar ca prezenta scenica cu siguranta intorceai capul.

    1. Cu siguranta s-a dus la Antena sa caute viitori salariati printre cei care nu nu au luat bacul. Sau il scoate in fata dg de la antena? Nu are cu ce.

      Povestea cineva aseara de la Externe ca la ei nu a lucrat nimeni niciodata cu numele de Lupsan! Pai ce face Paiata minte? Sau confunda intentionat practica cu locul de munca. De fapt am inteles ca vor face ceva cercetari in aceasta directie.

      Ce sa-i faci; a intrat si el in pana.... 

    Il cunosc de mult pe Ionescu. Nu ma mira nimic. Specific lui. Mitocan in sec.19 si mahalagiu in sec.20. Iar cu minciuna sta cel mai bine. Insa a face pe plac este cu adevarat trasatura lui cea mai importanta. Stie ca nu rezista daca nu-i face pe plac lui Farmache. Asa ca nu va mai mirati. Bursa in august anul trecut dadea afara, iulie anul acesta face angajari. Oare dupa ce se ghideaza CA-ul BVB-ist

    1. Dar ca deja pregatesc un birou stiati? Ceea ce inseamna ca au un nou angajat. Vai de paiata si nu alta. Cu salarii reduse doar la unii, cu viitori angajati, cu plimbari la greu si cheltuieli, asta da manager de BVB. Oricine se crede un geniu cand este secondat de prosti.

      DE CE O FI PUSO PE NICOLAE LA RESURSE? CU TANASESCU A FOST FOARTE BINE PANA ACUM. INSA CAND NU ITI JUSTIFICI SLUJBA BINE PLATITA NORMAL CA DAI DIN GURA.

      Hai Septembrie, sa scapam de V si I si de toti ai lui. Oi, oI, oi!

      Nu sunt multi, dar sunt rai si nu reprezinta BVB. E, e, e

      Hai septembrie! 

    am vazut si eu ieri. mi-am amintit de stan si bran. pana vorbea intruna..doar este politician, iar vali aproba si era speriat de toata economia si politica pe care nu o cunoaste. cu siguranta dl.farmache nu i-a dat ok pentru a merge la o emisiune cu tenta politica. dar cum si de unde sa stie el asta? de la manelista de peste prut? as sugera ca-ului sa ceara caseta de la antena 3 si sa o priveasca. opiniile si le fac singuri.

    1. Functia lui este oricum executiva, deci trebuie mai multa munca si mai putina vorba. Functia reprezentativa o are presedintele, iar intre presedinte si dg mai este si un CA, care ar trebui sa-i aprobe aceste iesiri la rampa ale dg-ului, pentru ca daca rezultatul nu e benefic si pentru institutie, atunci este o mare greseala (adica se mai face de ras si bvb cu cunostintele si prestatia lui).

      Oricum, bine ca nu s-a dus si anca, ca daca o intreba de bubid/ bubor, iarasi lua o pauza lunga de se soca lumea de sefii bvbsi nivelul lor de cunostinte... 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb