Europa trebuie să fie pregătită să răspundă dacă noile sancţiuni propuse de SUA împotriva Rusiei îi vor răni companiile, a afirmat azi un oficial al industriei germane. UE şi-a impus propriile sancţiuni împotriva Rusiei pentru rolului său în criza din Ucraina, iar Germania a adoptat o poziţie dificilă faţă de Moscova, conform Reuters.
Uniunea Europeană se teme că noile restricţii din SUA pot să fie un obstacol în calea companiilor sale de a face afaceri cu Rusia şi pot ameninţa liniile de aprovizionare cu energie a blocului, deşi ţările au poziţii diferite faţă de problemă, potrivit agenţiei.
Spre deosebire de Statele Unite, a căror producţie în creştere de gaze de şist a scăzut dependenţa de importurile de energie, o mare parte din Europa Centrală depinde de importurile de gaze ruseşti printr-o mare reţea de conducte,potrivit sursei.
Deputaţii americani au ajuns la un acord miercuri, pregătind demersurile pentru ca Senatul să transmită un proiect de lege pentru a impune noi sancţiuni asupra Rusiei încă de săptămâna aceasta, iar Trump să le uşureze fără aprobarea Congresului. Comitetul a majorat azi la 20% prognoza creşterii exporturilor germane către Rusia pentru 2017, comparativ cu 10% în previziunile anterioare, potrivit agenţiei de ştiri.
Şeful Comitetului German pentru Relaţiile Economice Est-Europene, Michael Harms, a afirmat că daunele potenţiale pentru companiile din sectorul energetic din Europa, pot justifica contra-sancţiuni ţinând cont de interesele de afaceri din Rusia. Michael Harms a precizat: "Este ultimul lucru pe care îl dorim, dar trebuie să păstrăm opţiunea deschisă...Sancţiunile pe care aceştia le doresc contra proiectelor de conducte par proiectate pentru a stimula exporturile de energie din SUA către Europa, pentru a crea locuri de muncă în SUA şi a întări politica externă a SUA".
Ministrul german al economiei, Brigitte Zyries, s-a plâns joi că Washingtonul a abandonat "linia comună" pe care a menţinut-o alături de Europa faţă de Rusia.
Kurt Bock,directorul executiv al complexului chimic BASF Gaz în Rusia, a spus: "Impunerea sancţiunilor ce au lovit o terţă parte: Europa şi promovarea economiei americane prin sloganul «cumpăra gaz american» - sunt destul de frapante".
Reuters a informat săptămâna trecută că Germania cere Bruxellesului să adauge încă patru cetăţeni şi companii ruseşti la lista neagră a turbinelor cu gaze Siemens livrate în regiunea Crimeei din Ucraina, care a fost anexată Moscovei în 2014.
Rusia rămâne un partener de afaceri crucial pentru Germania, în ciuda sancţiunilor UE şi a criticii Europei faţă de Moscova pentru alte chestiuni, precum Ucraina şi acuzaţiile că spionii ruşi se amestecă în alegerile occidentale, confom Reuters.