Actualizare 20:00
Grecia speră să finalizeze negocierile cu creditorii internaţionali cel mai târziu mâine, a afirmat, pentru Reuters, un oficial elen.
Discuţiile au intrat în impas ieri şi s-au prelungit până în această dimineaţă.
"Se fac eforturi pentru a finaliza negocierile până luni noaptea sau marţi dimineaţă", a declarat oficialul elen.
Unul dintre subiectele sensibile îl reprezintă modul în care se va realiza recapitalizarea băncilor elene şi cum va fi gestionată problema creditelor neperformante.
Autorităţile de la Atena vor să înfiinţeze o bancă de rebuturi ("bad bank") pentru a rezolva problema, în timp ce creditorii internaţionali cer vânzarea lor către fondurile specializate. Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de împrumuturi în primul trimestru din 2015, iar proporţia ar urma să crească din cauza declinului economiei şi al impunerii restricţiilor asupra mişcărilor de capital.
Şi valoarea primei tranşe din pachetul de asistenţă financiară, estimată la cel puţin 20 miliarde de euro, este un subiect de discuţie între autorităţile elene şi creditori. Din aceşti bani, Grecia are nevoie de zece miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor, şapte miliarde de euro pentru achitarea creditului punte obţinut în iulie şi peste trei miliarde de euro pentru achitarea scadenţei împrumutului de la BCE.
• Surse: "Băncile greceşti vor primi rapid injecţii de capital de până la 10 miliarde euro"
Băncile elene ar putea obţine o primă injecţie de capital de până la 10 miliarde de euro, curând după încheierea acordului dintre Grecia şi creditorii internaţionali, şi chiar înainte ca Banca Centrală Europeană să finalizeze testele de stres, au afirmat astăzi pentru Reuters surse din zona euro care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Testele de stres ar putea să nu fie încheiate până în octombrie dar creditorii au admis că băncile elene au urgent nevoie de capital pentru normalizarea operaţiunilor. De aceea, va fi alocată iniţial suma de 10 miliarde de euro iar după finalizarea testelor de stres derulate de BCE se va cunoaşte suma exactă de care au nevoie creditorii eleni.
Informaţiile vin în condiţiile în care autorităţile de la Atena vor să atenueze restricţiile asupra mişcărilor de capital. Băncile greceşti, închise din 29 iunie din cauza retragerilor masive, şi-au redeschis porţile cu aproape o lună mai târziu, pe 20 iulie, dar au rămas în vigoare, cu unele relaxări, restricţiile asupra mişcărilor de capital. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase zilnic de la bancomat este fixată la 420 de euro, în loc de 60 de euro pe zi până în prezent, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri.
Sursele susţin că suma de 10 miliarde de euro va fi suficientă pentru restabilirea încrederii în sistemul bancar elen.
Verificarea efectuată de autorităţile de reglementare din Grecia şi de BCE ar putea fi finalizată în octombrie, a afirmat o sursă din domeniul bancar pentru Reuters, scopul fiind acoperirea deficitului de capital până în ianuarie, când va intra în vigoare noua lege care prevede că cei care deţin depozite semnificative vor contribui la costul salvării băncilor cu probleme.
BCE a decis să deruleze noi teste de stres în rândul băncilor elene pentru a şti cu exactitate care este necesarul lor de capital şi pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Conform deciziei adoptate la recentul summit al liderilor zonei euro, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 - 25 miliarde de euro pentru recapitalizare.
În ultimii ani situaţia băncilor elene s-a înrăutăţit, din cauza declinului economiei şi a majorării creditelor neperformante, astfel încât vor avea nevoie de a treia recapitalizare din 2010, când Grecia a avut nevoie de asistenţă financiară pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.
"Evaluarea cuprinzătoare a situaţiei băncilor elene va fi finalizată după această vară. Va fi un proces mai rapid comparativ cu testele de stres derulate anul trecut. Indicele minim de adecvare a capitalului cerut băncilor ar putea fi de 8% în scenariul de bază şi de 5,5% într-un scenariu advers, dar aceste condiţii încă nu s-au stabilit", susţin sursele.
Din ianuarie, când a venit la putere Guvernul de stânga, băncile au pierdut 75% sau 14,5 miliarde de euro din capitalizarea lor de piaţă.
(A.C.)
------------------
Grecia este pe cale să finalizeze proiectul de acord pe tema noului plan de asistenţă financiară şi ar putea primi, până pe 20 august, un împrumut-cheie, afirmă surse din cadrul Uniunii Europene citate de Reuters şi preluate de Mediafax.
Atena negociază cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional un nou plan de asistenţă financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro.
Cele două părţi ar trebui să ajungă cel târziu pe 20 august la un compromis privind noul plan de asistenţă financiară, pentru a permite Guvernului de la Atena să ramburseze Băncii Centrale Europene 3,5 miliarde de euro pentru obligaţiuni care vor expira.
Oficiali europeni de rang înalt au confirmat că se înregistrează progrese în negocierile Atenei cu reprezentanţii Grupului Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional). Germania a atras atenţia că negocierile nu trebuie grăbite.
"Toată lumea lucrează la Planul A - un acord care să permită deblocarea unor fonduri înainte de 20 august", a declarat un oficial european.
Negocierile au fost reluate pe 20 iulie, la o săptămână după ce Eurogrupul şi Guvernul grec au stabilit condiţii pentru iniţierea celui de-al treilea plan de asistenţă financiară, care să permită evitarea falimentului Greciei şi rămânerea ţării în zona euro.
"Suntem în ultima etapă a procedurilor pentru ajungerea la un acord cu instituţiile internaţionale. În pofida dificultăţilor cu care ne confruntăm, sperăm că acordul va pune capăt situaţiei de incertitudine privind viitorul Greciei în zona euro", declara, miercuri, Alexis Tsipras, premierul de extremă-stânga de la Atena.
Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Republica Elenă şi-a asigurat restructurarea datoriilor şi finanţarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite ţării să rămână în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.