Fenomenul evaziunii fiscale în România va cunoaşte o deschidere mult mai mare după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, a declarat ieri directorul general adjunct al Direcţiei Generale de Inspecţie Financiar-Fiscală din cadrul MFP, Ion Bordeianu. "O dată cu intrarea în UE şi ridicarea barierelor vamale, se vor crea adevărate lanţuri de firme internaţionale, ceea ce înseamnă practic că, din 2007, deschiderea evaziunii fiscale va fi mult mai mare", a afirmat Bordeianu, citat de Rompres. Firmele fantomă reprezintă modalitatea cea mai des folosită a românilor de evazionare a statului; conform domnului Ion Bordeianu, aceasta va reprezenta o problemă mai mare în viitor, mai ales că şi în acest moment este cel mai spinos punct.
"Ne vom confrunta, după aderarea la UE, cu cereri enorme de rambursare de TVA", a declarat Ion Bordeianu. Cei care luptă împotriva fraudei se confruntă cu diverse probleme, printre care personalul puţin, lipsa mijloacelor de deplasare şi a celor de comunicare.
"De asemenea, cîteodată, din rîndul nostru sînt atraşi oameni care ajută evazioniştii, poate sînt foşti membri ai personalului MFP", consideră directorul general adjunct al Direcţiei Generale de Inspecţie Financiar-Fiscală din cadrul MFP.
Ion Bordeiau a participat la seminarul "Evaziunea fiscală - Prevenire şi Combatere", organizat de Imprimeria Naţională şi Fundaţia Română pentru Promovarea Dezvoltării Comunităţilor Locale, care s-a desfăşurat ieri la Deva.
Seminarul are ca teme principale aspecte legate de modalitatea de executare, livrare şi verificarea elementelor de siguranţă la marcajele pentru ţigarete şi produse din tutun (timbre) şi produselor intermediare şi alcoolului etilic (banderole), aspecte legate de modalitatea de executare, livrare şi verificarea elementelor de siguranţă la formularele cu regim special pentru comercializarea produselor supuse accizării, personalizarea formularelor tipizate cu regim special, eficienţa măsurilor adoptate de Imprimeria Naţională în prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, colaborarea cu direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, precum şi măsuri de combatere a criminalităţii economice şi a criminalităţii transfrontaliere în judeţele din regiunea de centru şi sud-vest a ţării.