OFICIALII EUROPENI: Finalizarea negocierilor de aderare în acest an nu este sigură

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Politică / 6 iulie 2004

Încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, de către ţara noastră, nu este o certitudine pentru oficialii străini, chiar dacă autorităţile de la Bucureşti susţin, cu fermitate, contrariul. Pieter Jan Wolthers, ambasadorul Olandei în România, are unele reţineri în ceea ce priveşte finalizarea negocierilor. Domnia sa a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că Olanda doreşte să încheie negocierile de aderare cu România şi Bulgaria, înainte de sfîrşitul anului, însă mai sînt multe etape de parcurs în acest sens. "În procesul de aderare mai avem unele capitole pe masa negocierilor şi acestea nu sînt capitolele cele mai uşoare, astfel că ele necesită foartă multă atenţie", a subliniat ambasadorul Olandei, ţară care a preluat, la 1 iulie, preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. Domnia sa a arătat că, deşi ţara noastră a făcut progrese în procesul de reformă, mai sînt multe de realizat în domeniul economic, al mediului, justiţiei şi afacerilor interne. De asemenea, un alt element important este implementarea legislaţiei comunitare, Comisia Europeană dorind să vadă progresul "pe teren".

În completare, Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, a precizat că "numai raportul de ţară, care va fi publicat la începutul lunii octombrie, va arăta dacă sîntem în poziţia să încheiem toate negocierile, pentru a respecta termenul de aderare de 1 ianuarie 2007". Jonathan Scheele a explicat că cele zece state care au aderat la UE în mai 2004 trebuiau să se integreze în blocul european în ianuarie 2004, potrivit estimărilor făcute în 2002, de Comisia Europeană. În consecinţă, este dificil de previzionat o dată concretă la care România şi Bulgaria vor intra în UE. Mai mult, Jonathan Scheele a precizat că, în cazul nostru şi al Bulgariei, mai sînt foarte multe lucruri de făcut, chiar comparativ cu situaţia din 2002. Totuşi, oficialii europeni spun că o întîrziere de cîteva luni, respectiv încheierea negocierilor la începutul anului viitor, nu va pune în pericol termenul de aderare stabilit pentru 2007.

Preşedinţia olandeză are ca prioritate procesul de extindere

Olanda este prima ţară care a preluat preşedinţia Uniunii Europene în noua formulă, cu 25 de state membre. Pieter Jan Wolthers a precizat că agenda Uniunii în acest semestru se va concentra pe cinci priorităţi. În primul rînd, va continua procesul de extindere a UE, precum şi dezvoltarea politicii de libertate, securitate şi justiţie. Al treilea domeniu prioritar se referă la relaţiile externe, rolul UE la nivel global crescînd o dată cu ultima extindere. Un alt obiectiv este dezvoltarea durabilă prin consolidarea economiei europene, iar ultima prioritate ţine de noul cadrul financiar şi bugetar multi-anual, preşedinţia olandeză dorind să se asigure că negocierile privind previziunile financiare vor fi încheiate în 2005.

Olanda este ţara în care a fost inventat CD-ul şi în care, încă, mai funcţionează circa o mie de mori de vînt tradiţionale. Dar, aproape trei sferturi din populaţia olandeză are un calculator personal, iar peste 60% din acestea sînt conectate la internet. În Regatul Ţărilor de Jos nu există nici un om care să nu aibă o bicicletă, iar unul din doi olandezi are un autoturism. În capitala ţării, Amsterdam, locuiesc peste 140 de naţionalităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb