Ogre AI, startup axat pe data science şi specializat în furnizarea de soluţii pentru sectorul energetic, bazate pe machine learning (ML) şi artificial intelligence (AI), prezentă pe pieţele din Marea Britanie, România şi Grecia, şi câştigătoare a titlului de Best StartUp la competiţia CEE Startup Challenge organizată recent de Vestbee, a lansat invitaţia de a participa la noua sa rundă de finanţare tuturor investitorilor prezenţi pe platforma de equity crowdfunding Seedblink. Termenul limită este 11 ianuarie 2024, conform unui comunicat de presă al companiei.
În septembrie 2023, firma a primit o investiţie de 625.000 EUR de la Soulmates Ventures, ca parte a acestei runde de investiţii. La începutul anului trecut, Ogre AI a beneficiat de o finanţare iniţială de 2 milioane EUR, primită printr-o rundă condusă de EGV, cu participarea fondului de venture capital londonez MMC şi a unor investitori business angel internaţionali.
Ogre AI oferă soluţii tehnologice care prognozează generarea de energie, consumul, pierderile tehnologice şi comerciale din reţea şi diferite anomalii din sistem şi a fost fondată de:
Matei Stratan (CEO), absolvent al London Metropolitan University, cu specializare în business şi finanţe, şi cu o experienţă de peste 17 ani în management, dintre care 13 ani în domeniul utilităţilor.
Paul Muscă (CTO), cu master în machine learning şi matematică la Cambridge, fost olimpic international la matematică, expert în crearea de infrastructure IT şi aplicaţii
Mihai Cucuringu (CRO), absolvent al Princeton University, cu specializare în matematică aplicată şi computaţională, profesor asociat în cadrul Universităţii din Oxford.
Cu clienţi precum Enel, CEZ, Engie, PPC, DEER sau E.ON, Ogre AI a reuşit să reducă pierderile operaţionale ale companiilor cu care colaborează cu până la 30%, în condiţiile în care pierderea medie pe piaţa de energie este de 20% din venituri, din momentul producerii acestei şi până la momentul consumului de către beneficiarul final. Uneori, această pierdere este produsă chiar de la etapa de prognozare a cererii de energie de către operator. De multe ori, pentru că instrumentele de prognoză sunt slabe calitativ, aceste pierderi pot ajunge până la 40% din veniturile operatorilor.
"În contextul unui focus tot mai accentuat către reducerea pierderilor de energie, a diminuării costurilor operatorilor şi a migrării către energie alternativă, Ogre AI este într-o poziţie foarte bună pe o piaţă dinamică, esenţială pentru populaţia globală. Avem deja un istoric de implementări de succes la clienţi cu notorietate din piaţa de energie şi avem încredere că vom ajunge în perioada următoare furnizorul numărul 1 de tehnologii de prognoză pentru industria de energie, bazate pe inteligenţa artificială", spune Matei Stratan, CEO şi cofondator al Ogre AI.
Înfiinţată în la finalul anului 2021, echipa Ogre AI a reuşit să ajungă în acest an la 15 membri, recent fiind cooptat şi Frank Hajdinjak, în rolul de Chief Growth Manager, fost CEO al E.ON România până în 2019.
Compania are ca principal obiectiv de business să ajungă la venituri recurente de 1 milion de euro într-un an şi să depăşească 2 milioane de euro în doi ani.
Totodată, Ogre AI, prezentă prin soluţiile sale de prognoză pe piaţa de energie, pe pieţele din Marea Britanie, România şi Grecia, are ca obiectiv să:
Acopere 90% din jucătorii de pe piaţa românească de energie;
Ajungă la estimări de consum care acoperă 70% din piaţa din Grecia;
Includă în analizele sale nu mai puţin de 15 milioane de consumatori casnici, comerciali şi industriali.
Runda de finanţare începută în septembrie, care continuă acum prin intermediul Seedblink, va asigura companiei fonduri pentru dezvoltarea echipei, a vânzărilor la nivel european şi a produselor.