Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) continuă demersurile menite să îi permită accesul deplin în clădirile Parlamentului European, în special după izbucnirea scandalului bani-în-schimbul-influenţei, aşa-numita afacere Qatargate, informează Agerpres.
Parlamentul European a fost zguduit de aşa-numitul scandal Qatargate după ce autorităţile belgiene au percheziţionat locuinţe şi birouri în decembrie 2022, pe fondul acuzaţiilor că Qatarul a dat bani şi cadouri pentru a-şi asigura un tratament favorabil în Parlamentul European.
OLAF, care este abilitată să ancheteze cazurile de nereguli în utilizarea fondurilor europene, şi-a reluat marţi cererea. În multe cazuri, regulile actuale le interzic anchetatorilor OLAF să percheziţioneze birourile Parlamentului European sau să confişte echipamente IT.
Directorul general al OLAF, Ville Itälä, şi-a exprimat marţi satisfacţia faţă de votul recent din PE prin care OLAF obţine acces la birourile eurodeputaţilor şi care de asemenea recunoaşte codul de conduită al OLAF.
''Este un pas înainte imens, dar totuşi insuficient... El trebuie să fie pus în practică'', a subliniat Itälä.
Fost eurodeputat finlandez, el a pledat mult timp împotriva faptului că imunitatea parlamentară a membrilor PE nu permite OLAF să ancheteze unele cazuri de fraude cu fonduri europene.
''Pentru a fi foarte clar, Qatargate este anchetat de poliţia belgiană şi noi nu participăm la investigaţia sa. Dar cazul a produs numeroase discuţii - în special în Parlamentul European - despre ce înseamnă etica, ce poate face un organism de etică şi ce pot face instituţii precum OLAF'', a ţinut să precizeze Ville Itälä.
În pofida restricţiilor existente, în ultimul an agenţia UE a deschis 16 investigaţii privind comportament fraudulos sau nereguli din partea unor angajaţi sau membri ai Parlamentului European, indică raportul anual al OLAF pentru 2022.
În scandalul Qatargate au fost arestaţi iniţial eurodeputaţii Eva Kaili (fostă vicepreşedintă a Parlamentului European), Marc Tarabella şi Andrea Cozzolino, fostul deputat italian Pier Antonio Panzeri, asistentul italian Francesco Giorgi (partenerul Evei Kaili) şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unui ONG.
Ei sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi. În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, acesta ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări africane în Parlamentul European.
În total, procurorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene.