Olaf Scholz salută progresele Albaniei în direcţia integrării în UE

S.B.
Internaţional / 7 martie 2023

Olaf Scholz salută progresele Albaniei în direcţia integrării în UE

Germania doreşte ca ţările din Balcanii de vest să fie primite în Uniunea Europeană cât mai curând posibil, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz într-o conferinţă de presă la Berlin cu premierul albanez Edi Rama, în care a elogiat progresele înregistrate de Tirana către aderarea la UE şi relaţiile "excelente" dintre Tirana şi Berlin, informează Agerpres.

Cancelarul german a salutat progresele "decisive" realizate de Albania în direcţia integrării în blocul comunitar, dând ca exemplu reformele realizate în plan judiciar. El a amintit de asemenea recenta ratificare a unor acorduri vizând crearea unei pieţe regionale, adăugând că Tirana şi-a asumat un "rol constructiv" şi susţine "sută la sută" politica externă a UE.

"Relaţiile bilaterale dintre Germania şi Albania sunt excelente", a notat Olaf Scholz, asigurând că guvernul său va rămâne un "partener de încredere" în demersurile Tiranei în vederea aderării la UE.

Integrarea Balcanilor de Vest în UE este "una din marile sarcini" cu care se confruntă Uniunea, a subliniat cancelarul german, potrivit căruia această chestiune are "importanţă strategică" pentru guvernul său.

Cei doi lideri au anunţat că următorul summit al aşa-numitului "Proces de la Berlin" va avea loc pe 16 octombrie şi au subliniat că, pentru prima dată în istoria acestui format, reuniunea va fi găzduită de una dintre ţările regiunii, în acest caz Albania.

Evenimentul va fi însoţit de un forum economic pentru companii din întreaga regiune, la care vor participa şi companii germane.

Premierul albanez a afirmat că summitul "va face un bilanţ" al procesului şi va aborda atât realizările, cât şi provocările acestuia şi şi-a exprimat speranţa că el va servi la întărirea pe mai departe a cooperării dintre cele şase state din Balcanii de Vest.

Edi Rama a recunoscut că "rămân multe de făcut", dar a evidenţiat succesele ţării sale în lupta împotriva corupţiei.

Cei doi lideri şi-au exprimat pe de altă parte sprijinul pentru planul de normalizare a relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia, pe care Rama l-a descris drept "plin de conţinut şi foarte realist", îndemnând ambele părţi să-l trateze "cu seriozitate".

Scholz, la rândul său, s-a declarat convins că procesul va putea fi în curând "finalizat cu succes", apreciind că, având în vedere declaraţiile publice ale preşedintelui sârb, Aleksandar Vucic, şi ale primului ministru kosovar, Albin Kurti, este evident că s-au făcut "progrese importante" şi că există "disponibilitatea" de a implementa acest plan.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Modele de democratie "perfecta",

    Albania si Ucraina,

    serios ??!! 

    1. La o populație de 3 mil și un pic, minim zeci de mii au stagii în închisori din. UE în ultimele 2 decenii

      Îs demult acolo. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb