Cancelarul german Olaf Scholz a cerut o revizuire a procesului decizional al Uniunii Europene, propunând ca votul majorităţii să fie utilizat iniţial în anumite domenii, precum sancţiunile şi drepturile omului, informează news.ro.
După invadarea Ucrainei de către Rusia, statele membre trebuie să îşi îndeplinească "promisiunea referitoare la menţinerea păcii" care a stat în spatele naşterii blocului "permiţând Uniunii Europene să îşi protejeze securitatea, independenţa şi stabilitatea şi în faţa provocărilor din exterior", a declarat Scholz, într-un discurs susţinut, luni, la Praga.
El a afirmat că propunerile sale sunt "idei" şi "temă de gândire", spunând că "nu sunt soluţii germane predefinite".
Preşedintele francez Emmanuel Macron susţine regula unanimităţii extinse. În schimb, premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă de şase luni a blocului, a avertizat împotriva încercărilor de o reorganizare majoră a procesului decizional al UE.
"Dezbaterile despre schimbările de acum nu numai că nu ne vor face mai puternici, dar ar putea, de asemenea, să perturbe consensul şi cooperarea necesare în prezent", a spus Fiala.
În discursul său susţinut la Universitatea Charles din Praga, Scholz a subliniat un potenţial compromis cu privire la cererile sale anterioare privind utilizarea votului majorităţii în locul unanimităţii cerute în UE.
"Mi-aş putea imagina, de exemplu, să începem cu votul majorităţii în domenii în care este deosebit de important să vorbim folosind o singură voce. În politica sancţiunilor, de exemplu, sau pe probleme legate de drepturile omului", a subliniat el.
În timp ce guvernele din UE se luptă cu preţurile crescute ale energiei, Scholz a cerut "dezvoltarea şi maturizarea tehnologiilor în Europa, care sunt necesare şi utilizate în întreaga lume".
"Cu privire la electricitate, mă gândesc la crearea reţelei şi a infrastructurii de stocare pentru o adevărată piaţă internă de energie care să alimenteze Europa cu hidroenergie din nord, energie eoliană de pe coastă şi energie solară din sud - în mod fiabil, atât vara, cât şi în iarnă", a continuat oficialul german.
El a făcut apel şi la "o reţea europeană de hidrogen care să conecteze producătorii şi consumatorii şi să declanşeze un boom european al electrolizei" şi "cea mai densă reţea posibilă de puncte de încărcare a vehiculelor în fiecare dintre ţările noastre".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2022, 18:50)
Nu vrem, Scholtz. Ia-ti schengenul si baga-ti-l undeva. Nu dam dreptul la veto pentru schengenul tau.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 07:22)
nu e bina .
E dreptul transportatorilor romani sa fie tratati coprect . Deci trebuie sa avem libertatea de a intra in Schengen imediat,.
Dar , avei dreptate cad spuneti , sugerati ca trebuie sa ave mai multa coloana vertebrala .
Asa te faci respectat , nu prin pupat pragul de jos
2. Dictatura
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2022, 18:54)
UE sa fie condus NUMAI de coorporatii si BANII PRIVATI
Bine gandit sper sa nu reuseasca,fiinca ar fi SFARSITUL UE
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2022, 18:58)
Practic gunoiul ăsta de Scholz vrea să instituie de facto diktatura în UE.
Nu contează că nu-ți convine diktatul, Germania și Franța o să-ți bage pe gât.
Niciodată băi Scholz! NICIODATĂ. Mai bine se destramă UE decât să ajungă o astfel de dictatură!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2022, 20:12)
Nenea Scholz ar fi excelent pt emisiunea ”copii spun lucruri traznite”!
5. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 29.08.2022, 21:54)
Ii incurca enorm "dreptul de veto", au nevoie de "agilitate" si "flexibilitate" de tip corporatist.