Olanda cere prudenţă financiară

M.P.
Internaţional / 18 februarie

Olanda cere prudenţă financiară

"Creşterea bugetelor pentru apărare nu trebuie să compromită stabilitatea economică a Europei", a declarat ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans. Această afirmaţie prudentă vine în urma unei propuneri a Uniunii Europene (UE) de a relaxa regulile bugetare pentru a permite creşterea cheltuielilor militare, potrivit Euractiv.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus la începutul săptămânii trecute permiterea statelor membre să ocolească regulile bugetare ale UE pentru a aloca mai multe fonduri apărării.

"Pe de o parte, este important să fim puternici din punct de vedere militar, dar singura modalitate de a fi puternici militar este ca economiile şi finanţele publice să fie solide", a subliniat Ruben Brekelmans într-un interviu acordat Euractiv, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, sâmbătă.

Propunerea include utilizarea unei "clauze derogatorii" în regulile bugetare, care ar permite statelor membre să depăşească limita deficitului bugetar de 3% din PIB şi cea a datoriei publice de 60% din PIB, fără penalităţi, dacă aceste depăşiri sunt destinate apărării.

Ţările europene cunoscute pentru prudenţa lor fiscală - în frunte cu Olanda - au fost întotdeauna rezervate în privinţa relaxării regulilor bugetare. O atitudine pe care Ruben Brekelmans sugerează că ar trebui menţinută, în ciuda apelurilor tot mai urgente pentru consolidarea capacităţilor de apărare ale Europei.

"Trebuie să analizez detaliile propunerii, încă nu le-am văzut", a declarat el.

Chiar dacă Comisia Europeană poate propune această măsură, fiecare stat membru trebuie să îşi dea acordul pentru activarea "clauzei derogatorii", ceea ce oferă Olandei un drept de veto, precizează Euractiv.

Ideea unei flexibilităţi bugetare mai mari a fost susţinută de ţări precum Grecia şi Italia. Premierul grec a salutat imediat propunerea Ursulei von der Leyen, vineri.

Însă Olanda, Austria şi Suedia se opun iniţiativei, ceea ce face ca aprobarea să fie puţin probabilă.

Modurile prin care UE ar putea creşte cheltuielile pentru apărare vor fi un subiect central în Cartea Albă a Apărării, care urmează să fie prezentată de Comisia Europeană pe 19 martie.

La începutul lunii, liderii UE au discutat, în cadrul unei reuniuni dedicate apărării, despre necesitatea revizuirii regulilor bugetare din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre alte propuneri se numără emisiunea de obligaţiuni comune, pe modelul fondului de redresare post-COVID al UE.

Vara trecută, Comisia Europeană a estimat că fondurile UE pentru apărare ar trebui să ajungă la aproximativ 500 de miliarde de euro în următorii zece ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7671
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2843
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0138
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.3179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb