OLE HANSEN, SAXO BANK: "Mărfurile - în urcare la înceăput de an"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 ianuarie 2019

"Mărfurile - în urcare la înceăput de an"

Sectorul mărfurilor a înregistrat prima săptămână de creşteri din ultimele cinci, în condiţiile în care scăderea înregistrată de pieţele internaţionale de acţiuni s-a oprit vinerea trecută, cel puţin temporar, după ce China a confirmat că o delegaţie comercială americană va face o vizită în perioada 7 - 8 ianuarie la Beijing, notează Ole Hansen, şef al departamentului de strategie mărfuri din cadrul Saxo Bank, într-o analiză a instituţiei daneze specializate în investiţii şi tranzacţionare online.

Oficialul Saxo Bank apreciază: "În timp ce acţiunile din Statele Unite au început luna ianuarie, venind după cea mai slabă lună decembrie din anii 1930 încoace, piaţa valutelor a fost calmă, cel puţin până săptămâna trecută".

Potrivit lui Ole Hansen, primul avertisment privind reducerea profitului în şaisprezece ani al companiei Apple, venit ca urmare a scăderii cererii din piaţa chineză, a cutremurat bursele şi a declanşat un val global de vânzare a activelor riscante, în timp ce scăderea dolarului pentru a treia săptămână consecutivă a oferit sprijin suplimentar pentru mărfuri.

"În acest amestec de nesiguranţă şi volatilitate, mărfurile au reuşit, în general, să înceapă anul având câştiguri în majoritatea sectoarelor. Sectorul petrolului a condus creşterea generală în condiţiile în care preocupările cu privire la reducerea cererii şi încetinirea creşterii economice globale au fost compensate de decizia de reducere a producţiei ţărilor OPEC din decembrie" a spus Ole Hansen, adăugând că ţiţeiul Brent a găsit, la finalul lunii decembrie a anului trecut, un suport important la nivelul critic, tehnic şi psihologic, de 50 dolari/baril.

Conform analistului Saxo, în timp ce reducerea stocurilor poate începe să ofere un oarecare sprijin cotaţiei petrolului, este de asemenea nevoie ca perspectiva cererii să se stabilizeze.

Domnia sa a notat: "Lichidarea anterioară a poziţiilor a avut loc într-o perioadă de creştere a cererii (n.r. pentru petrol). Pe acea bază, producătorii au putut, relativ uşor, să reducă producţia şi să schimbe direcţia în care mergea preţul petrolului. De această dată, situaţia este diferită. OPEC şi alţi producători trebuie să gestioneze şi o nouă creştere a producţiei americane, care ar putea necesita luni întregi pentru a încetini".

În ceea ce priveşte metalele preţioase, Ole Hansen precizează că preţul acestora a crescut pentru a treia săptămână la rând, dar anumite condiţii de piaţă, precum situaţia de supra-cumpărare (indicată de oscilatori), au sporit nevoia de consolidare a cotaţiei.

"Această fază pare că a apărut odată cu profitul obţinut pe aur, după ce vineri, cotaţia metalului galben, a atins, pentru scurtă vreme, pragul de 1.300 dolari/uncie. Cu toate acestea, argintul a avut cea mai bună performanţă dintre cele două metale preţioase, pe fondul preţului său scăzut în comparaţie cu aurul. Pe viitor, evoluţiile dolarului şi cele ale pieţelor de acţiuni, respectiv obligaţiuni, vor determina cererea şi prin aceasta, direcţia cotaţiilor celor două metale", arată analistul Saxo Bank.

Potrivit lui Ole Hansen, în acest moment, perspectiva pentru aur în acest an arată promiţător.

"Credem că va mai dura ceva până când acţiunile se vor redresa, iar veştile cu privire la negocierile comerciale dintre Statele Unite şi China, precum şi rezultatele companiilor (n.r. din SUA) din trimestrul al patrulea, vor stabili, cel mai probabil, direcţia cotaţiilor acţiunilor pe termen scurt. Totodată, se preconizează că Rezerva Federală (Fed) îşi va reduce şi mai mult intenţia de a impune alte două creşteri ale dobânzii de referinţă anul acesta", mai punctează Ole Hansen, adăugând, cu privire la aur: "Ca de obicei, dolarul deţine cheia pentru aur şi în acest moment observăm riscul unei scăderi şi mai pronunţate a dolarului, deşi acest lucru e posibil să nu se întâmple pe deplin până în a doua jumătate a anului".

Referindu-se la soia şi piaţa cerealelor în general, Ole Hansen menţionează că acestea s-au tranzacţionat în urcare, în contextul optimismului pentru creşterea exporturilor, care ar putea reduce stocurile rămase în urma unei recolte peste aşteptări şi a războiului comercial dintre Statele Unite şi China.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb