Ruşii de la Invest Nikarom nu negociază, în acest moment, cu African Industries vânzarea combinatelor pe care le-a cumpărat de la Mechel, ne-a precizat, ieri, Oleg Schvedakov, reprezentantul acţionarilor companiei ruse.
Ca urmare a unor informaţii apărute zilele acestea în presă, potrivit cărora grupul indian African Industries ar negocia cu reprezentanţii Invest Nikarom pe marginea preluării celor cinci combinate foste Mechel, Oleg Schvedakov ne-a declarat: "Au existat, cu luni în urmă, discuţii inclusiv cu domnul Tomasso Serrano (n.r. citat în articolele la care domnul Schvedakov face referire), care reprezenta societatea Transdanube (n.r. parte a Grupului African Industries). Ne-au informat clar că manifestă interes în achiziţia combinatelor. În cadrul întâlnirilor cu proprietarul şi CEO Transdanube, şi-au exprimat intenţia de a desfăşura o activitate productivă doar la COS Târgovişte şi numai până în momentul în care se va finaliza investiţia lor pentru realizarea unei oţelării noi, care este în derulare. Pentru restul întreprinderilor, planul ar fi fost de tăiere pentru fier vechi, mai ales că această activitate face parte din obiectul lor de activitate. Un asemenea investitor nu ar fi, oricum, ceea ce ne-ar putea interesa pe noi, aşa că discuţiile noastre s-au sistat temporar".
Planul de reorganizare a combinatelor care au aparţinut grupului rus Mechel, aflate în insolvenţă, urmează să fie finalizat în luna octombrie, după cum ne-a declarat, în iulie, Olga Chumakova, reprezentantul Invest Nikarom, noul proprietar al celor cinci unităţi siderurgice.
Domnia sa ne-a precizat: "Avem termen până în luna octombrie să finalizăm acest plan. Sigur va fi o reorganizare a combinatelor, dar mai multe detalii voi avea când va fi gata planul".
African Industries este un grup internaţional fondat în anii 1970 care activează, printre altele, pe piaţa producţiei şi comerţului cu materiale industriale.
Principalele produse ale grupului sunt oţelul, silicatul de sodiu, sticla, sulfatul de aluminiu, acidul sulfuric, cărămizile refractare cu conţinut de alumină.
• Aurel Diamandi, director la COS Târgovişte: "Orice creştere a preţurilor din energie ne afectează din plin activitatea"
Recent, Aurel Diamandi, director de producţie la COS Târgovişte, a precizat că, dacă cererea va fi în creştere, se va majora şi producţia de la fabrica din Dâmboviţa. Domnia sa a subliniat că orice creştere a preţurilor din domeniul energiei afectează "din plin" activitatea din combinat: "Noi consumăm peste 1.000 MW zilnic, ceea ce este foarte mult comparativ cu alţi consumatori industriali. Aceste costuri se reflectă direct în preţul produsului finit, deci şi în marja de profit a întreprinderii".
Aurel Diamandi estimează că marja de profit se ridică la sub 10%.
Reprezentantul COS Târgovişte a menţionat că, în prezent, combinatul produce mai ales pentru piaţa autohtonă.
"În următoarea etapă intenţionăm şi abordarea pieţei externe. La export intervine costul transportului, care se adaugă costului de producţie. Am exportat, însă, cu succes chiar şi în Germania, care are o industrie metalugică foarte dezvoltată. Deci, putem face faţă, suntem competitivi, chiar dacă activăm într-un domeniu în care marja de profitabilitate este foarte mică, cel puţin în acest moment", a mai precizat domnul Diamandi, subliniind că tehnologia a progresat: "Cea mai recentă modernizare este înlocuirea unui vechi compresor de aer de capacitate mare, cu un consum de energie electrică pe măsură ( 30 MW/zi) cu un ansamblu de patru compresoare noi, care pot realiza modularea consumului în funcţie de necesarul instantaneu, ceea ce reduce la 30% actualul consum energetic faţă de cel anterior". Întreaga investiţie a fost de aproximativ 130.000 de euro.
Rentabilitatea unităţilor de producţie proiectate supradimensionat a scăzut, potrivit directorului Diamandi, care a subliniat că acest lucru s-a datorat, în general, reducerii consumului de oţeluri speciale.
Domnia sa a mai spus: "Consumul de oţeluri înalt aliate şi inoxidabile a scăzut foarte mult. Scăderea consumului din această gamă de produse are drept cauză atât reducerea consumului, cât şi înlocuirea lor cu oţeluri mai puţin pretenţioase din punct de vedere al alierii odată cu dezvoltarea tehnologiilor de tratament termic. Oţelurile speciale erau folosite în industria alimentară, industria medicală sau aeronautică, de exemplu, în general în acele aplicaţii cu caracter special. Piaţa lor de desfacere era preponderent în zona ţărilor fostului CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc), motiv pentru care, de mulţi ani, a fost întreruptă producţia lor la Târgovişte. Concurenţa era foarte mare chiar şi atunci când activam în această piaţă. Tehnologiile de tratament termic permit ca aceeaşi marcă de oţel în diverse stări de tratament (recopt, normalizat, îmbunătăţit) să aibă proprietăţi fizico-mecanice diferite, cu reducerea costurilor de realizare a acestora. S-au redus, astfel, inclusiv numărul mărcilor de oţel elaborate şi, spre exemplu, dacă la nivelul combinatului exista un catalog de 500 de mărci de oţel, în ultimii 20 de ani dacă mai avem solicitări pentru 100 dintre ele".
Aurel Diamandi a declarat că preţul oţelului a avut un trend general de scădere, în acest an, doar în ultimile două luni fiind înregistrată o creştere nesemnificativă. Comparativ, dacă în 2007 oţelul costa circa 3.000 de lei pe tonă, acum preţul acestuia este de aproximativ 2.000 de lei pe tonă.
Fostele combinate Mechel au fost achiziţionate în luna februarie de firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată în proporţii egale de părinţii Olgăi Chumakova (care a reprezentat şi Grupul Mechel în ţara noastră), respectiv Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov, ambii de cetăţenie rusă.
Invest Nikarom are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata de maşini şi echipamente.
1. sigur ca da
(mesaj trimis de Jhon în data de 27.09.2013, 15:43)
Dar ca mult iubitii vostri rusi au nenorocit si imapchetat Campia Turzii nu ziceti? Ca laminorul de la Otelu Rosu a disparut ca prin minune, ca au inchis Braila, singurul laminor care facea profilul "lat cu bulbi" pt constructii navale si ca fierul vechi de la Targoviste jumatate vine din productia interna, adica din ce taie ei... mai stati mult cu ei ca dupa aia o sa plangeti ca nu mai aveti de lucru. Poate oamnii aia chiar vreau sa faca ceva serios, sa repuna pe picioare, o investitie, ceva.. voi.. cu comunstii inainte. De amar sa va fie