Oleoductul Odessa-Brody va livra, în acest an, primele cantităţi de ţiţei către Europa de Sud

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 iulie 2004

Compania ucraineană de stat "Ukrtransnafta", operator al oleoductului Odessa-Brody, a ajuns la un acord cu grupul petrolier ruso-britanic TNK-BP, în vederea începerii livrărilor de ţiţei. Oleoductul Odessa-Brody nu a fost folosit pînă în prezent.

Potrivit acordului, în următorii trei ani vor fi transportate aproximativ nouă milioane tone de ţiţei brut rusesc din oraşul Brody, situat la graniţa dintre Ucraina şi Slovacia, în portul Odessa. De aici, ţiţeiul va ajunge în regiunea sudică a Europei.

Directorul companiei "Ukrtransnafta", Leonid Naster, a precizat că livrările ar putea lua startul în luna octombrie 2004.

La începutul lunii iulie, guvernul de la Kiev şi-a dat acordul pentru deschiderea oleoductului Odessa-Brody, respectiv pentru începerea livrărilor de ţiţei provenit din Rusia, cu destinaţia - Europa de Sud. În acest fel, Executivul ucrainean a anulat o decizie anterioară care limita utilizarea oleoductului doar pentru livrările de petrol provenite din regiunea Mării Caspice, destinate Europei Occidentale. Totuşi, decizia este temporară şi a venit ca urmare a problemelor tehnice care au apărut la transportul ţiţeiului brut din Polonia în Germania.

Construcţia oleoductului Odessa-Brody a fost terminată în 2001, însă acesta nu a fost folosit pînă în prezent, din cauza disputelor legate de modul de utilizare. Firmele petroliere ruse au anunţat că doresc să utilizeze această conductă pentru transportul ţiţeiului de la Brody la Odessa, unde ar fi îmbarcat în tancuri petroliere şi transportat prin strîmtoarea Bosfor. În schimb, autorităţile de la Kiev doresc să-şi reducă dependenţa de Rusia în materie de energie şi intenţionează să utilizeze oleoductul pentru petrolul provenit din regiunea Mării Caspice, destinat Europei Occidentale. Ucraina intenţionează să extindă oleoductul Odessa-Brody pînă la oraşul polonez Plock.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb