Olimpiada grevelor greceşti

C.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 octombrie 2011

Programul săptămânal al grevelor greceşti

Grecia şi-a stabilit un program săptămânal de greve. Ministrul grec de finanţe Evangelos Venizelos a făcut apel la sindicate, la finalul săptămânii trecute, să nu se joace cu focul şi să dea dovadă de bun-simţ.

Nemulţumirea populaţiei a crescut, mai ales în rândul funcţionarilor publici şi a altor angajaţi din sectorul de stat, cu greve în transporturile în comun şi municipalităţi şi în condiţiile în care ocuparea unor ministere de către funcţionari afectaţi de noile tăieri salariale este cotidiană. Capitala Greciei a fost vineri privată de orice fel de transport în comun, în timp ce taxiurile se aflau de asemenea în grevă de 24 de ore. Această situaţie a provocat un haos în circulaţia pe străzile pline cu resturi şi gunoaie necolectate din cauza grevei gunoierilor ce ţine de peste zece zile.

LUNI

Presa de stat continuă greva până joi.

Greva care va dura până marţi (n.r. astăzi) a Asociaţiei Pan-elene a Navigatorilor Maritimi a afectat toate cursele de feriboturi.

Avocaţii continuă greva până miercuri.

Angajaţii vămilor au întrerupt lucrul timp de 24 de ore.

Administraţia fiscală, Fundaţia pentru Asigurări Sociale (IKA) şi angajaţii autorităţilor locale continuă grevele consecutive de câte 48 de ore.

MARŢI

Angajaţii căilor ferate încep o grevă de 3 zile, până joi, ceea ce va afecta calea ferată suburbană Proastiakos şi liniile de metrou către Aeroportul din Atena. Jurnaliştii organizează o grevă de 24 ore. Lucrătorii portuari începe o grevă de 48 ore.

MIERCURI

Principalele sindicate muncitoreşti, GSEE şi ADEDY, încep o grevă de 48 ore. Avioanele şi taxiurile nu vor fi disponibile. Magazinele şi băncile vor rămâne şi ele închise.

JOI

Avioanele nu vor zbura şi nici taxiurile nu vor circula. Există posibilitatea ca şi transportul public să fie perturbat, ca urmare a continuării acţiunilor revendicative din industrie ale GSEE şi ADEDY.

"Occupy Wall Street", de la câteva zeci, la zeci de mii de oameni

Protestele, începute sâmbătă în întreaga lume, au continuat şi ieri în oraşe pentru Frankfurt, Vancouver, Amsterdam, Toronto, Londra.

Autorităţile par să râdă de protestele "Occupy Wall Street", confirmând practic că această mişcare s-ar afla în faza a doua a sloganului sub care se desfăşoară: "Întâi nu ne-au băgat în seamă; apoi au râs de noi; după aceea au negociat cu noi; în final am învins!".

Mii de oameni din întreaga lume au luat parte în week-end la demonstraţii de protest, în cursul cărora au acuzat bancherii şi politicienii că au distrus economiile.

Manifestaţii importante au avut loc în Auckland, Wellington, Christchurch (Noua Zeelandă), Sydney (Australia), Tokyo (Japonia), Manilla (Filipine), Taipei (Taiwan), Paris (Franţa), Roma (Italia), Madrid (Spania), Berlin, Hamburg, Leipzig, Frankfurt (Germania), Zurich (Elvetia), Londra (Marea Britanie), Viena (Austria), Helsinki (Finlanda), Atena (Grecia), Bruxelles (Belgia), New York (SUA).

Cele mai multe demonstraţii s-au desfăşurat paşnic, însă la protestul de la Roma au luat parte zeci de mii de persoane, iar marşul care s-a întins pe câţiva kilometri a degenerat în violenţe între tineri mascaţi şi forţele de ordine.

United for Global Change, site-ul principal al mişcării internaţionale, a anunţat că 951 de oraşe din 82 de ţări au luat parte la protestele organizate în week-end.

Acţiunea "Ocupaţi Wall Street" a început în urmă cu aproape o lună de zile la New York, în Districtul Financiar, organizatorii afirmând că protestele lor împotriva influenţei banilor în politica americana şi a nedreptăţilor sistemului financiar sunt modelate după valul de revolte din lumea arabă.

Sâmbătă noapte, circa 71 de persoane au fost arestate în New York, în celebra Times Square, în urma unei manifestaţii împotriva Wall Street la care au participat mii de persoane. La Washington, mii de manifestanţi au făcut cauză comună pentru a manifesta împotriva "rapacităţii" finanţelor, pentru "locuri de muncă şi justiţie".

Aproximativ 300 de manifestanţi s-au adunat în faţa Casei Albe şi a Trezoreriei pentru a protesta faţă de "mafia financiară", după care s-au alăturat altui miting.

Nici Canada nu a fost ocolită de valul de proteste. Circa 10.000 de canadieni au manifestat cu pancarte şi chitare în cartierul financiar din Toronto.

În Europa, violenţe grave au izbucnit la Roma, unde au existat 70 de răniţi, dintre care trei grav, cu ocazia mitingului la care au participat zeci de mii de persoane.

La Atena, mii de manifestanţi au protestat în faţa Parlamentului.

În Portugalia, circa 50.000 de persoane de toate vârstele au defilat la Lisabona.

La Madrid, zeci de mii de oameni au mers spre Puerta del Sol, piaţa emblematică unde mai mulţi manifestanţi au stat preţ de o lună de zile.

La Londra, circa 800 de manifestanţi s-au adunat în cartierul financiar şi au primit sprijinul neaşteptat al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care locuieşte în apropiere.

Preşedinţii UE şi CE spun că înţeleg motivaţia mişcării "indignaţilor"

Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-au exprimat ieri înţelegerea pentru mişcarea "indig-naţilor", considerând că sectorul financiar ar trebui să aibă o participare mai mare la măsurile anti-criză. "Înţeleg frustrarea indignaţilor care este, într-o mare măsură, consecinţa a ceea ce se întâmplă în sectorul financiar", a afirmat Barroso.

"Nu avem nimic cu sectorul financiar, vrem să rămână solid în Europa, dar, în acelaşi timp, trebuie să înţeleagă că trebuie res-pectat un minim de criterii etice", a spus Barroso, invitând sectorul financiar să contribuie mai mult spre binele tuturor.

În aceeaşi idee, preşedintele UE a spus că este "de înţeles" că măsurile de austeritate întreprinse într-un număr mare de ţări nu sunt populare. Van Rompuy a calificat drept legitime "îngrijorarea tinerilor privind locurile de muncă".

El a arătat că sunt necesare măsuri care să redistribuire echitabil eforturile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romanii o duc foarte bine si nu sunt de acord cu marsul.Politicienii,guvernanti i etc.lucreaza pentru oamenii tarii,nu pentru interesul lor.Avem un parlament si o administratie redusa ca numar si nu cheltuie mult,se pot face investitii multe.Coruptia e mica.Ce mai,o ducem bine!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb