Primarul Capitalei, Sorin Oprescu are la dispoziţie 7 luni să depună candidatura Bucureştiului pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vară din 2012. Edilul a declarat în repetate rânduri că intenţiile sale sunt serioase în ceea ce priveşte acest subiect, cu toate că în afara bunelor intenţii nimic nu îl îndreptăţeşte să spere că poate intra în competiţie cu oraşe precum Berlin, Roma, Istanbul, Madrid şi Tokyo pentru Olimpiada din 2020. Oraşele care candidează la organizarea Jocurilor Olimpice de vară din 2020 au termen limită pentru depunerea candidaturii la Comitetul Internaţional Olimpic data de 1 septembrie 2011, a anunţat preşedintele acestui for, Jacques Rogge. "Mă gândesc deja să organizăm o olimpiadă la Bucureşti, undeva prin 2020", a declarat primarul în august 2010. Patru luni mai târziu, acesta era mult mai sigur în ceea ce priveşte acest proiect: "După părerea mea, acesta poate fi un proiect de unitate naţională, un proiect de ieşit din nenorocita asta de criză. Vă daţi seama ce capital de imagine ar avea România şi Bucureştiul numai dacă se coagulează această idee şi se produce candidatura. Am făcut şi un sondaj, 85% dintre cetăţenii din Bucureşti sunt absolut de acord cu acest lucru. Sondajul a fost făcut telefonic, pe 3.700 de bucureşteni, iar în ţară l-au făcut pe un număr de 3.200. 93% dintre români acceptă această idee pe ţară, iar la nivel de Bucureşti, 85%".
În următoarele luni, primarul trebuie să pună în mişcare o armată de oameni care să realizeze proiecte, studii de fezabilitate, sondaje. Primul obstacol îl reprezintă însă Consiliul General. În urmă cu o lună proiectul nu a trecut de votul consilierilor, 22 au votat pentru ca Bucureştiul să-şi depună candidatura pentru Jocurile Olimpice, trei s-au arătat împotrivă, iar alţi 13 s-au abţinut. Proiectul avea nevoie de 28 de voturi favorabile. Această primă înfrângere locală nu l-a descurajat pe primarul general, care a anunţat că nu va renunţa la idee.
O simplă comparaţie cu cheltuielile făcute pentru ultima ediţie a JO, Beijing 2008 şi prima care se va disputa, Londra 2012, oferă o imagine asupra cheltuielilor care sunt necesare pentru un astfel de eveniment. Trebuie precizat că în cazul nostru, trebuie pornit de la zero, pentru că în acest moment în Bucureşti nu există stadion cu pistă de atletism, poligon, hipodrom, sală polivalentă, bazin de înot, pistă nautică la standardele olimpice.
China, care a realizat cea mai scumpă olimpiadă din istorie a cheltuit 44 de miliarde de dolari, în această sumă intrând toate cos-turile, infrastructura oraşului plus bazele sportive şi satul olimpic, în care au fost cazaţi sportivii. Pentru ediţia de anul viitor, Londra a anunţat un buget de 15 miliarde de dolari, dar trebuie precizat că majoritatea bazelor sportive erau construite şi au avut nevoie doar de retuşuri. Qatarul, care a câştigat organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, o competiţie importantă, dar de mai mică anvergură, a anunţat că va cheltui peste 5 miliarde de dolari.
Atragerea de către primăria Capitalei a 8 - 9 miliarde de dolari, aceasta e suma minimă, pare o misiune imposibilă în condiţiile în care s-au făcut eforturi foarte mari pentru a fi găsite cele 100 de milioane de euro pentru terminarea noului Stadion Naţional. Comitetul Internaţional Olimpic are nişte criterii foarte stricte după care acceptă candidaturile, un dosar incomplet, sau fără o bază care să se reflecte în realitate, putând să-i umple de ridicol pe susţinătorii acestui proiect.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ionut în data de 25.01.2011, 09:50)
Ideea nu este rea, dar e imposibil de pus in aplicare. In plus, Oprescu....
1.1. Primar fara ratiune (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Lenin în data de 25.01.2011, 18:15)
Utopie bolsevica. Nu avem stadion pentru asa ceva. Stadionul care inca nu este gata nu are pista de atletism si nici un numar de locuri pentru asa ceva.
Restul infrastructurii e la pamant iar guvernul e incompetent. Plus ca Bucurestiul e raiul sutilor si cainilor vagabonzi. Pentru ei se poate organiza olimpiada.