Olimpiada, prinsă între lipsurile "Mamei Rusii"şi ambiţiile "Tătucului Putin"

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 7 februarie 2014

Olimpiada, prinsă între lipsurile "Mamei Rusii"şi ambiţiile "Tătucului Putin"

Festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci marchează, astăzi, startul oficial al celei mai controversate ediţii din ultimii 25 de ani. Olimpismul s-a văzut prins la mijloc între lipsurile evidente ale Rusiei, relatate fără milă, chiar uşor exagerat, de corespondenţii de la faţa locului şi ambiţiile faraonice ale preşedintelui Putin, care a făcut din această ediţie un motiv de ambiţie personală. Dacă iniţial autorităţile ruse anunţaseră că toate costurile legate de organizarea JO se vor ridica la aproximativ 11 miliarde de euro, acum pe piaţă au fost aruncate cifre absolut impresionante, "Washington Post" vorbind de 50 de miliarde de euro, ceea ce ar însemna cheltuieli mai mari decât în toate ediţiile de iarnă disputate până acum. Realitatea din teren, conform ziariştilor prezenţi la Soci , pare să infirme parţial aceste cheltuieli exorbitante, în jurul bazelor olimpice încă se mai lucra în această săptămână, câinii mişună prin satul olimpic, gunoaiele sunt şi ele prezente, la fel şi gropile din asfalt, în plus, pentru mulţi dintre locuitorii oraşului, rămaşi fără case din cauza exproprierilor, totul este un uriaş coşmar. O parte din neajunsuri sunt recunoscute chiar de organizatori, spre exemplu Luiza Baibakova, voluntar la Jocurile Olimpice, a anunţat că există o "criză" a pernelor pentru sportivii din Satul Olimpic.

Cum este evident că organizatorii vânează recorduri, primul va apărea încă de la ceremonia de deschidere. În ciuda mai multor anunţuri ale unor şefi de stat sau guvern importanţi, care au anunţat, din diverse motive, că nu vor fi prezenţi la ceremonia de deschidere, ministrul sporturilor din Rusia, Vitali Mutko, a ţinut să informeze opinia publică din întreaga lume că aproximativ 70 de şefi de stat sunt aşteptaţi să asiste la deschiderea Jocurilor. Cum la ediţia precedentă, Vancouver 2010, au fost prezenţi doar 12 şefi de stat, este evident că în cazul în care cifra se confirmă, ruşii în general şi preşedintele Putin în special vor avea un motiv de mândrie în plus. Trebuie precizat însă că preşedintele american Barack Obama şi premierul britanic David Cameron au refuzat invitaţiile, preşedintele Franţei, Francois Hollande, a anunţat încă din decembrie 2013 că nu va merge, iar preşedintele german Joachim Gauck a invocat nerespectarea drepturilor omului din Rusia pentru a-şi justifica absenţa. Ţara noastră va fi reprezentată la nivel înalt la această ceremonie de premierul Victor Ponta. Festivitatea de deschidere a celei de-a XXII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă va avea loc, astăzi, la ora 18.00, pe Stadionul Olimpic Fişt din Soci.

Tot în sfera extra-sportivă a Olimpiadei se află şi "ameninţarea teroristă" de care s-a vorbit foarte mult. Gazdele au ţinut să anunţe în repetate rânduri că "Soci este cel mai sigur oraş de pe planetă în luna februarie", dar din păcate s-a observat că sistemul de securitate, unul uriaş, încă mai are unele mici deficienţe. Armata rusă va participa la operaţiunile de securitate care se vor desfăşura pe tot parcursul lunii februarie, a declarat comandantul şef al forţelor terestre ruse, generalul Vladimir Cirkin. Alături de forţele armate, aproximativ 37.000 de poliţişti sunt mobilizaţi pentru a asigura securitatea JO, a declarat ministrul rus de Interne, Vladimir Kolokolţev. Foarte îngrijorată, administraţia americană s-a oferit în repetate rânduri să ofere ajutor organizatorilor, inclusiv să deplaseze nave de război în Marea Neagră. Într-un comunicat oficial, Departamentul pentru Securitate Internă a precizat: "SUA va împărtăşi cu regularitate informaţii pertinente cu partenerii săi interni şi internaţionali, dar şi cu cei care sunt asociaţi la evenimente mondiale, precum JO de la Soci. Chiar dacă până acum nu deţinem informaţii despre o ameninţare specifică împotriva ţării noastre, comunicarea de rutină este o componentă importantă a angajamentului nostru. Măsurile de securitate vor fi ajustate în contextul evoluţiei ameninţărilor". Jocurile Olimpice de la Soci se vor încheia pe 23 februarie.

Ţara noastră a obţinut la Jocurile Olimpice de iarnă o singură medalie de bronz, prin echipajul de bob două persoane format din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, la ediţia din 1968 de la Grenoble, dar asta nu înseamnă că nu există speranţe pentru o eventuală surpriză plăcută. Delegaţia noastră a ajuns de o săptămână în Rusia, iar secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu, este foarte mulţumit de condiţiile de cazare şi pregătire oferite: "Gazdele noastre din Rusia ne-au primit extraordinar. Condiţiile de cazare şi masă sunt la superlativ, bazele sportive se prezintă impecabil, iar organizarea este impresionantă. Nu ştiu de ce în presă se vehiculează tot felul de zvonuri unul mai neadevărat ca celălalt. Deocamdată Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci sunt cele mai bine organizate de până acum". Biatlonista Eva Tofalvi va purta drapelul ţării noastre la festivitatea de deschidere, iar primul sportiv autohton care va intra în concurs este Timea Sara, care, mâine, va debuta în proba de schi fond.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb