Olimpiada şi teroriştii încălzesc relaţiile ruso-americane

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 ianuarie 2014

Olimpiada şi teroriştii încălzesc relaţiile ruso-americane

Sportul şi terorismul internaţional au reuşit în timp relativ scurt să facă mai mult pentru îmbunătăţirea relaţiilor americano-ruse decât diplomaţia. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au purtat o discuţie telefonică pe tema asigurarii securităţii la Jocurile Olimpice de Iarnă. După ce "gheaţa a fost spartă", cei doi lideri au pus în discuţie şi alte subiecte arzătoare, cum ar fi dosarul sirian şi aplicarea acordului interimar în dosarul nuclear iranian, a anunţat Casa Albă într-un comunicat. Îngrijorarea la nivel internaţional vizavi de posibile atentate în timpul jocurilor este una sporită.

Tocmai de aceea autorităţile de la Washington s-au oferit în repetate rânduri să ajute autorităţile ruse cu logistica necesară prevenirii unor atacuri teroriste. La începutul acestei săptămâni, Pentagonul a afirmat că Statele Unite sunt pregătite să mobilizeze forţe aeriene şi navale, două nave urmând să fie trimise în Marea Neagră în acest scop. Cele două nave militare americane şi avioane de transport vor fi disponibile în cadrul unui plan de urgenţă pentru evacuarea cetăţenilor americani, inclusiv a atleţilor, în cazul unor situaţii grave de securitate pe durata Olimpiadei. Chiar dacă mai mulţi lideri europeni sunt decişi să boicoteze festivităţile din cauza discriminării la care sunt supuse minorităţile sexuale în Rusia, administraţia de la Washington este decisă să profite de actualul context pentru a încălzi relaţiile bilaterale. Înainte de această discuţie la nivel înalt, câţiva senatori americani îşi exprimaseră îngrijorarea în legătură cu faptul că Rusia nu ar împărtăşi suficient informaţii provenind de la serviciile de informaţii despre posibile ameninţări la adresa sportivilor. La începutul anului, SUA a emis o alertă adresată cetăţenilor americani care doresc să călătorească la Soci.

Preşedintele rus nu a refuzat "mâna" întinsă, declarând, într-un interviu acordat mai multor posturi TV, că întreaga comunitate internaţională ar trebui să colaboreze strâns pentru combaterea terorismului: "Comunitatea internaţională, care lucrează în toate domeniile - umanitar, politic, economic -, cred că trebuie să îşi unească eforturile în lupta împotriva actelor teroriste, a uciderii persoanelor nevinovate. Misiunea noastră, în calitate de organizatori, este să garantăm securitatea participanţilor şi a spectatorilor acestei sărbători sportive şi vom face totul în acest sens. Dacă ne vom permite să dăm dovadă de slăbiciune, să ne arătăm teama, vom ajuta teroriştii să îşi atingă obiectivele". Ameninţarea teroristă este una reală, existând suficient de multe elemente menite să stârnească îngrijorare. Media a făcut publică o înregistare video în care doi islamişti (Ruslan Saufutdinov, în vârstă de 21 de ani, şi Murad Musaev, în vârstă de 25 de ani) din Caucazul rus ameninţă că vor comite atentate în perioada desfăşurării JO de la Soci (7-23 februarie). De asemenea, poliţia rusă caută o femeie care ar intenţiona să comită un atentat sinucigaş în perioada Jocurilor Olimpice din Soci. Femeia de 23 de ani, Ruzanna Ibragimova, din Daghestan, este văduva unui militant islamist. Autorităţile ruse mai suspectează că trei tinere islamiste pregătesc atentate în oraşul Rostov-pe-Don.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb