OLIVIER BLANCHARD, FMI: Spania, Portugalia şi Grecia trebuie să reducă salariile bugetarilor

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 februarie 2010

Zona euro nu se va rupe

Spania, Portugalia şi Grecia se confruntă cu dificultăţi importante din cauza evoluţiei finanţelor publice, drept pentru care vor trebui să facă unele sacrificii, cum ar fi scăderea salariilor bugetarilor, susţine un reprezentant al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Olivier Blanchard, economist-şef în cadrul FMI, a declarat, citat de cotidianul economic francez Les Echos: "Din cauza crizei, Portugalia, Spania şi Grecia au mari dificultăţi, care implică ajustări foarte dureroase".

În opinia lui Blanchard, întrucât fac parte din zona euro, aceste ţări nu vor putea să recurgă la ajustarea tipurilor de schimb, ceea ce ilustrează că o uniune monetară "are un cost în momentul şocurilor asimetrice". Blanchard a pus accent pe faptul că, graţie monedei unice, Europa a ieşit mai bine din criză decât dacă s-ar fi menţinut monedele naţionale. În plus, economistul-şef al FMI a subliniat că zona euro nu se va dezmembra.

Pe de altă parte, Blanchard a menţionat că băncile centrale ar trebui să menţină dobânzile la niveluri foarte scăzute: "Este esenţial acest lucru. Atâta vreme cât nu asistăm la o redresare a cererii private, este absolut vitală menţinerea dobânzilor curente, poate chiar şi după anul 2010".

Olivier Blanchard a subliniat că păstrarea dobânzilor la un nivel redus nu împiedică băncile centrale să elimine celelalte măsuri de urgenţă pe care le-au adoptat.

Măsuri de reducere a deficitelor bugetare în Europa

Măsurile de reducere a deficitelor publice se bazează pe patru linii principale: scăderea cheltuielilor bugetare generale, revizuirea statutului funcţiei publice şi, implicit, a costurilor aferente, mărirea vârstei de pensionare şi creşterea taxelor, informează ziarul elveţian Le Temps. Potrivit acestuia, Spania este cea mai hotărâtă ţară în intenţia de a scădea cheltuielile publice. Planificarea sa bugetară prevede reducerea, până în 2013, a cheltuielilor administraţiei centrale cu 40 de miliarde de euro şi cu 10 miliarde în cazul colectivităţilor locale, pentru aducerea deficitului de la 11,3% din PIB în prezent, la 3% în 2012.

Irlanda va reduce mai multe programe sociale ca să scadă deficitul, care este în prezent de 11,6% din PIB, la 2,9% în 2014. Ţara va reduce şi din programele generale şi din cele investiţionale.

Deşi intenţiile nu sunt încă detaliate, Franţa prevede reducerea cu 1% a cheltuielilor publice din 2011. Marea Britanie şi Portugalia se îndreaptă în aceeaşi direcţie, deşi eforturile lor nu sunt evaluate în cifre. Pentru reducerea datoriilor, cele două ţări se angajează în noi privatizări, potrivit Le Temps.

Mai multe guverne vor să reducă numărul funcţionarilor. Cel mai hotărât este cel al Spaniei. Atena va îngheţa salariile mai mari de 2.000 de euro lunar. Irlanda va merge mai departe: se vor reduce salariile tuturor funcţionarilor publici, de la 5% pentru cei care câştigă mai puţin de 30.000 de euro pe an, la 15% pentru cei care au peste 200.000 de euro.

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=international&articol=74504.html< link2 >Grecia se află în centrul unui atac speculativ fără precedent< link3 >

Joseph Stiglitz: BCE ar trebui să împrumute direct guvernele

Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, este de părere că Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să acorde împrumuturi guvernelor din ţările UE care au datorii foarte mari, precum Grecia. Acesta a afirmat: "Dacă se pot face împrumuturi pentru bănci, de ce nu se pot face şi pentru guverne? Nu are Europa încredere în guvernele ce o formează?", întreabă Stiglitz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb