Oltchim, foarte aproape de obţinerea finanţării

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 mai 2013

Oltchim, foarte aproape de obţinerea finanţării

Proprietarii Borsodchem Ungaria, interesaţi de combinat

Combinatul vâlcean Oltchim este foarte aproape de obţinerea finanţării necesare creşterii capacităţii de producţie, susţin mai multe surse din societate. Administratorii judiciari ai companiei (Rominsolv şi BDO) vor încheia, cel mai probabil în zilele următoare, o schemă financiară complexă care-i va asigura fonduri de circa 25 milioane de euro, mai spun sursele noastre.

Banii sunt necesari creşterii capacităţii de producţie la un nivel care să-i asigure profitabilitatea combinatului vâlcean (undeva la 65%). Schema complexă implică bănci, societăţi de leasing, traderi şi active negajate ale Oltchim, afirmă sursele noastre.

În această săptămână, Oltchim a fost vizitat de un reprezentant al proprietarilor combinatului Borsodchem din Ungaria, ne-au mai spus sursele citate. Concurentul Oltchim din Ungaria a fost achiziţionat de chinezii de la Wanhua şi a încheiat, în 2011, un acord de finanţare cu Bank of China de circa un miliard de euro.

Astăzi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, va lansa anunţul de intenţie pentru privatizarea Oltchim. Ziarul BURSA a publicat, recent, în exclusivitate, planul de privatizare a combinatului, pus la punct de administratorii judiciari. Acest plan presupune implicarea investitorului interesat cu o finanţare de 50 milioane de euro încă din această etapă de restructurare a Oltchim, în care trebuie crescută producţia. În schimb, inves-titorul primeşte managementul Oltchim 2 (creat în iunie) şi un drept de opţiune în etapa finală a reorganizării (bineînţeles dacă în toamnă acest plan întruneşte votul creditorilor şi al judecătorului sindic). Finanţatorul are şanse ca, în etapa finală, să aibă unul sau mai mulţi competitori. Finanţatorul are dreptul să egaleze oferta cea mai mare din faza finală, iar dacă nu doreşte acest lucru, atunci îşi va recupera primul investiţia, cu o dobândă negociată.

Părţile sociale emise de "Oltchim 2" (pentru Oltchim SA) vor fi cesionate, în termenii planului de reorganizare, investitorului pre-selectat sau, în cazul eşecului contractului semnat cu acesta, unui alt investitor strategic. Investitorul va fi selectat cu acordul creditorilor Oltchim.

Fondul de investiţii israelian "Fortissimo Capital" a depus o ofertă pentru finanţarea Oltchim, după cum ne-au declarat, recent, surse apropiate situaţiei. Fondul este dis-pus să se implice acum în finanţarea combinatului vâlcean cu până la 50 milioane de euro, să-i asigure managementul şi să preia, în final, "Oltchim 2" - un SPV format din activele viabile ale societăţii.

Administratorii judiciari ai Oltchim şi Ministerul Economiei (acţionarul majoritar al combinatului) nu se grăbesc deocamdată cu declaraţiile oficiale pe această temă pentru că poartă mai multe discuţii cu investitorii interesaţi. Conform surselor citate, este vorba de companiile Africa Israel Group (proprietarul mall-urilor AFI din ţara noastră), PCC (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim, cu o participaţie directă şi indirectă de aproape 33%), SCR Grup deţinut de Ştefan Vuza, SOCAR şi grupul rus TISE. Sursele noastre afirmă că administratorii Oltchim s-au întâlnit deja cu PCC (care ar fi tentat să se alieze cu grupul controlat de Ştefan Vuza şi grupul InterAgro condus de Ioan Niculae), iar în perioada următoare sunt programate discuţii cu azerii de la SOCAR şi cu grupul rus TISE.

Planul administratorilor privind reorganizarea Oltchim şi această schemă de finanţare urmează să fie supuse aprobării comitetului creditorilor în curând.

Oltchim este în insolvenţă de la începutul acestui an, după ce, în septembrie 2012, tentativa de privatizare a eşuat. Realizatorul de televiziune Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar deţinut de stat la Oltchim, dar privatizarea a fost anulată pentru că Dan Diaconescu nu a plătit banii în termenul impus de autorităţi (zece zile de la desemnarea câştigătorului licitaţiei).

În tabelul preliminar al creanţelor, au fost înscrise obligaţii ale Oltchim de 800 milioane de euro, iar cei mai mari creditori sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Electrica SA, BCR şi Banca Transilvania.

Principalii acţionari ai Oltchim sunt Ministerul Economiei, cu o deţinere de 54,8% din acţiuni şi PCC, cu o deţinere directă şi indirectă de circa 33% din titluri.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb