OLTCHIM LA RĂSCRUCE PCC, dezamăgit de ineficienţa statului şi a administratorilor

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 aprilie 2013

PCC, dezamăgit de ineficienţa statului şi a administratorilor

Planul de salvare a Oltchim Râmnicu Vâlcea a ajuns în impas pentru că Ministerul Economiei a eşuat în obţinerea aprobării Comisiei Europene pentru acordarea ajutorului de stat (garanţii prin Eximbank pentru credite de 25 milioane euro) şi al ajutorului de salvare (20 milioane euro). Combinatul nu mai poate lua noi împrumuturi de la băncile creditoare prin gajarea activelor disponibile, întrucât BCR şi-a depăşit plafonul de expunere, iar CEC nu poate acorda finanţare de unul singur pentru că acţiunea ar putea fi interpretată ca ajutor de stat, ne-a explicat, la finele săptămânii trecute, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

Partenerii comerciali ai Oltchim vor să lucreze în continuare cu combinatul, dar nu pe credit. Astfel, Ministerul Economiei şi administratorii judiciari (Rominsolv şi BDO Business Restructuring) negociază cu traderii, furnizorii şi băncile alte formule de finanţare (lohn, factoring), care să permită repornirea Oltchim la un nivel profitabil de producţie.

Administratorii Oltchim vor demara procedurile de disponibilizare a peste 1.000 de salariaţi din această săptămână.

UPDATE 12:20: 400 de salariaţi ai Oltchim vor sa blocheze DN 67

Aproximativ 400 de salariaţi de la combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea au plecat în marş, astăzi, spre zona de nord a municipiului, cu intenţia de a bloca DN 67, la ieşirea din oraş spre Horezu, informează sursele de presă.

Aceştia cer demisia administratorului judiciar Gheorghe Piperea, pe care îl acuză că "a preluat societatea cu gândul falimentului, nu al insolvenţei".

---

Reprezentanţii PCC, acţionarul minoritar al Oltchim, care deţine direct şi indirect circa 33% din capitalul social al combinatului, sunt foarte dezamăgiţi din cauza acţiunilor ineficiente ale statului şi ale administratorilor, ne-a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România.

Domnia sa ne-a precizat: "În curând, PCC va prezenta, public, planul său de reorganizare pentru Oltchim. Credem că încă este posibil să salvăm o parte din combinat, dar este nevoie de eforturi reale şi eficiente din partea tuturor celor interesaţi de salvarea societăţii. Acum este important să alegem cea mai bună soluţie. PCC şi-a prezentat propunerea de reorganizare în noiembrie 2012, dar nimeni de la Ministerul Economiei nu a fost interesat să dis­cute pe acest subiect.

Acum nu este important cine are cel mai bun plan de salvare, ci trebuie să ne unim forţele să implementăm un plan de restructurare şi reorganizare".

Sindicate: Problema ajutorului de stat, abordată greşit

Autorităţile au abordat greşit problema acordării ajutorului de stat şi ajutorului de salvare pentru Oltchim, consideră Corneliu Cernev, unul din reprezentanţii salariaţilor din combinatul vâlcean.

Domnia sa ne-a explicat: "Cei de la Comisia Europeană s-au trezit cu întrebarea dacă statul român poate acorda un ajutor pentru Oltchim. Normal că au analizat situaţia ca să vadă dacă societatea a beneficiat de un astfel de ajutor. Şi au ajuns la concluzia că AVAS şi Electrica au acordat astfel de ajutoare. Autorităţile ar fi trebuit să trimită, de la bun început, documentaţiile necesare care să arate cum poate fi salvat, eficientizat şi restructurat Oltchim prin acordarea ajutoarelor".

Liderii de sindicat şi salariaţii Oltchim au avut mai multe întâlniri, la finele săptămânii trecute, cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi cu administratorii judiciari, care le-au comunicat care este planul de restructurare şi ce acţiuni sunt în curs de realizare pentru repornirea combinatului. Potrivit lui Corneliu Cernev, administratorii societăţii vâlcene sunt în negocieri intense cu traderii şi băncile pentru a pune la punct o altă schemă de finanţare, care să conducă la repornirea combinatului.

Restructurarea Oltchim presupune şi disponibilizarea a 1.000-1.200 de salariaţi, iar sindicatele au solicitat autorităţilor ca operaţiunea să se desfăşoare cu un program de protecţie socială.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. sunteti niste oameni fara suflet ma refer la guvernanti,nenorocitilor duceti tara in faliment ganditi-va bine, nu va mai ganditi la voi ,la bani ,va inmultiti pe la guvern privatizativa si voi nenorocitilor ,USL de nimic sunteti niste nenorociti

    1. Cand 600 de oameni au luat trei ani salariu fara ca petrochimia sa fie in functiune de ce nu ati facut scandal ?

      da, chiar asa, de ce? de ce a avut roibu parte de pace sociala?

    E o nebunie sa iti spuna cineva din afara ca nu poti sa iti ajuti propria firma! Dar cand bancile de toate neamurile au intrat in faliment, care state le-au pompat bani?! Acolo nu a mai fost ajutor de stat? Si Oltchim este prea mare ca sa intre in faliment, de el depinde un ORAS din Roamnia! Se dovedeste o data in plus ca politicienii de la putere, oricare ar fi ei, fac jocurile de distrugere a economiei! RUSINE!

    1. De ce nu face statul conversia datoriilor ,catre Electrica si Avas ,in actiuni ?Ca sa-i protejeze pe PCC ? Nu seamana aceste intentii dubioase cu subminarea economiei nationale domnilor guvernanti ?Credeti ca nu ne-am trezit dupa leapsa luata pe 9 decembrie ?Osa va mai voteze mama mare dragi guvernanti de 2 lei ...Despre planurile PCC de reorganizare , ce sa spun ; sa si le bage undeva ..De ce nu a fost pomenit PCC-ul printre vinovatii pentru insolventa Oltchim , pentru actiunile ostile impotriva Oltchim ? Dragi guvernanti , pupati PCC-ul in continuare pe obrajori si ingropati-va propriul popor ...oameni de nimic!

      Traim intr-o nebunie - Dl. Roibu a castigat oficial de la Oltchim 870.000 Euro in trei ani si compania este pe pierdere. Toti romanii au scos din buzunar bani sau au renuntat la pensii, sanatate si educatie ca unii ca dvs. sa ia salariu fara rezultate. Sa va fie rusine !!!

    consecvent ideilor dumneavoastra prin care spuneati ca exista o proasta informare permiteti-mi a va informa ca in declaratia dvs. din 1 octombrie 2012 s-a strecurat o GRESEALA pe care va rog sa o remediati. Aveti aici extras din ziarul Gandul si apoi de la comisia europeana. Dumneavoastra ati spus atat data publicarii cat si continutul deciziei eronat "UPDATE 20:38 Victor Ponta: În luna mai 2009, Adriean Videanu a solicitat CE acordarea unui împrumut. Până în martie 2012 nu s-a întreprins nimic. În 6 martie, s-a publicat în Jurnalul UE că România şi-a retras notificarea. În aceste condiţii s-a organizat licitaţia, în condiţii de natură să faciliteze apariţia la licitaţie a unie persoane care nu are capacitatea financiară, ci interese politice şi de imagine, în detrimentul angajaţilor de la Oltchim." ---UE Competition Directorate --"Decision on 07.03.2012: Article 7(2) - decision does not constitute aid (after formal investigation procedure)

    Article 8(2) - withdrawal of notification (after formal investigation procedure)" Deci asa cum observati dumneavoastra ati gresit prin omisiune. Deoarece data publicarii nu corespunde cu cea prezentata de UE este normal sa fii gresit si la faptul ca nu ati mentionat ca ajutorul a fost aprobat. Va rog sa remediati acest neajuns si sa cereti comisiei o explicatie pentru ce in 2010 ,2011 conform CREDINTEI dvs. a fost acordat ajutor de stat. Va multumesc si contez in continuare pe tineretea dumneavoastra care sa va dea energia necesara pentru a va lupta in favoarea minunatului colectiv Oltchim-Arpechim. Pentru a va veni in ajutor trebuie mentionat si faptul ca micsorarea de capital din 15.11.2007 nu are nici un efect legal deoarece nu a fost aprobata in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor o persoana foarte inteligenta trecand pe ordinea de zi faptul ca datorita operarii la registrul comertului a acestei micsorari efectuate la 30.10.2007 nu mai are nevoie si de acceptul AGEA. Citind de asemenea blogul dommnului ministru Vosganian se poate observa si aprobarea dumnealui asupra acestui aspect potrivit caruia fara vot no swing(swap pentru cei care nu au suflet artistic:-) "Iniţiatorii Moţiunii induc ideea cã emiterea de cãtre Comisia Europeanã a Deciziei de închidere a investigaţiei privind Oltchim era singura condiţie pentru realizarea conversiei în acţiuni a creanţei AVAS asupra Societãţii. Iniţiatorii uitã în mod convenabil sã precizeze cã, în scopul realizãrii efective a conversiei, era necesarã o hotãrâre a Adunãrii generale a Acţionarilor şi anume cu votul favorabil a două treimi (2/3) din drepturile de vot ale acţionarilor Oltchim. Or, Statul Român nu deţine la Oltchim decât 54,8% din acţiuni şi drepturile de vot, fiind astfel necesar votul favorabil al acţionarilor minoritari PCC şi Nachbar, acţionari calificaţi drept „ostili” prin chiar textul Moţiunii." 

    1. Il propun pe dl Bestea purtator de cuvant al SC Oltchim . Apara interesele Oltchim ,mai bine decat toti sindicalistii .Felicitari Domnule!

      care mi-a permis astazi prin mijloacele care mi-au fost puse la dispozitie sa pot SPUNE si FACE pentru ca oamenii sa fie asezati in fata capitalului atunci cand se vorbeste despre interese economice. Daca fiecare dintre noi vom reusi sa vedem doar lucrurile bune care le facem fie ca este vorba de presedinte, prim-ministru sau guvernator al BNR nu exista nimic in lumea aceasta care cu ajutorul lui Dumnezeu si cu o inima curata sa nu putem realiza. Interlocutorii nostri au sansa de a ne cunoaste cat suntem de puternici doar atunci cand inteleg ca nu ne batem pentru ce am daramat noi ci doar pentru ce au construit generatii care nu au visat sa traiasca momentele in care isi pot lua singuri soarta in mana. Multumesc pentru oferta, este mai mult decat coplesitoare!

    Cernobil e nimic pentru ce va deveni Valcea din punct de vedere economic! Un asa zis lider sindical aproba tot ce vrea Piperul si Vosgy, adica oameni aut si haos temperat politic! Hahalerele sunt si prosti si vanduti in cele 4 puncte cardinale! Marea saracie incepe cu USL vioara intai! Hotilor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb