OLTCHIM - MINORITAR vs. MANAGEMENT Roibu: Şanse mari să preluăm "Arpechim"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 octombrie 2009

Roibu: Şanse mari să preluăm "Arpechim"

Reporter: Care este stadiul negocierii cu Petrom pentru preluarea diviziei de petrochimie de la Arpechim?

Constantin Roibu: Negocierea contractului este în faza finală, cu şanse mari de finalizare în următoarele săptămâni.

Reporter: PCC SE susţine că, după preluarea acesteia, Oltchim va trebui să facă investiţii de un miliard de euro pentru repunerea în funcţiune a instalaţiei de piroliză împreună cu o serie de instalaţii adiacente. Cât va costa Oltchim preluarea diviziei de petrochimie de la Arpechim, incluzând aici şi investiţiile adiacente necesare după finalizarea acestei tranzacţii?

Constantin Roibu: Conform estimărilor făcute de consultanţii noştri special angajaţi pentru aceas­tă investiţie, Linde Engineering din Germania şi Stone & Webster din Anglia - lideri în domeniu - revizia instalaţiei, în vederea repornirii, se ridică la suma de 15 milioane euro. Ulterior, după preluarea şi repornirea acestei unităţi, va fi necesară, conform aceloraşi estimări, o sumă de maximum 150 milioane euro pentru retehnologizarea instalaţiilor, incluzând şi mărirea de capacitate a producţiei cu 50% de la 200.000 tone/an la 300.000 tone/an etilenă, precum şi pentru înlocuirea conductei de etilenă dintre Oltchim şi Arpechim. Este important de reţinut că sumele menţionate mai sus nu sunt mari. O unitate nouă de piroliză, de aceeaşi capacitate (300.000 tone etilenă pe an) fără a lua în calcul şi costul părţii de infrastructură, teren, echipamente şi utilaje auxiliare, nu se poate realiza fără o investiţie de 450 milioane euro. Comparând cele două cifre, se observă clar avantajul investiţional al achiziţiei şi modernizării instalaţiei din petrochimia Arpechim Piteşti în comparaţie cu construirea unei pirolize noi.

De altfel, o strategie similară au aplicat toţi deţinătorii de pirolize. De exemplu, la TVK - Ungaria aceeaşi piroliză a fost retehnologizată şi s-a majorat capacitatea la 250.000 tone/an, iar în Austria, la OMV, aceeaşi piroliză a fost modernizată la 300.000 tone/an şi ambele funcţionează în condiţii de rentabilitate.

Cu privire la preţul de achiziţie al unităţii de petrochimie, precizăm că nu vă putem da, în acest moment, nicio informaţie deoarece negocierea este încă în desfăşurare.

Toate sumele menţionate mai sus sunt incluse în Programul de res­tructurare, aprobat în Adunarea Generală din 06 august 2009, program studiat în detaliu de către acţionarii noştri.

În condiţiile în care acest program a fost studiat în detaliu de către acţionarii noştri, nu înţelegem scopul pentru care reprezentanţii PCC SE răspândesc, prin intermediul mass-mediei şi nu numai, cifre eronate.

Reporter: Ce se va întâmpla cu foştii reprezentanţi ai PCC SE în Consiliul de Administraţie al Oltchim, acum că s-a declanşat acţiunea în răspundere împotriva lor?

Constantin Roibu: În urma declanşării acţiunii în răspundere împotriva administratorului Wojciech Zaremba, acesta a fost înlocuit din Consiliul de Administraţie al Oltchim SA. În continuare, se vor formula împotriva reprezentanţilor PCC SE acţiunile legale ce decurg din această decizie, în urma încadrării juridice a faptelor acestora împotriva intereselor Oltchim SA, conform reglementărilor legale.

Reporter: Aveţi de gând să declanşaţi o acţiune personală în instanţă împotriva reprezentanţilor PCC SE, având în vedere că domnul Zaremba v-a dat în judecată?

Constantin Roibu: Mandatul meu de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Oltchim şi director general este precis şi îndreptat spre dezvoltarea activităţilor societăţii. Nu am de gând să deschid acţiune personală în instanţă împotriva reprezentanţilor PCC întrucât înţeleg să-mi folosesc timpul pentru exercitarea mandatului.

Reporter: Aţi încercat să negociaţi un exit de la Oltchim cu cei de la PCC SE?

Constantin Roibu: Au existat propuneri venite din partea reprezentanţilor PCC SE de a găsi un înlocuitor. În iunie anul trecut, am avut o întâlnire în Bucureşti cu domnul Waldemar Preussner, proprietarul şi preşedintele PCC SE. Domnul Preussner ne-a cerut să găsim pe cineva care să le preia pachetul de acţiuni. Discuţiile s-au oprit la acel moment.

Reporter: Care este situaţia actuală a Oltchim Râmnicu-Vâlcea, din punctul de vedere al producţiei şi al finanţării activităţii? Cum vă finanţaţi activitatea în această perioadă?

Constantin Roibu: Piaţa este foarte bună la produsele fabricate de noi. Preţurile s-au ridicat la nivelul de dinaintea crizei şi vindem în totalitate producţia fabricată. Avem deja 80% din producţia anului viitor contractată, atât cea rezultată din producţia Oltchim cât şi pentru producţia ce va fi realizată în unitatea de petrochimie din Arpechim Piteşti.

Băncile ne finanţează în continuare, însă cu prudenţă, iar furnizorii ne acordă credit furnizor, având încredere în noi, prin faptul că suntem în piaţă şi lucrăm de foarte mulţi ani cu ei.

Prin funcţionarea integrată Oltchim - Arpechim pe parcursul întregului an, cifra de afaceri va depăşi 730 milioane euro, cu realizare de profit şi acoperirea cheltuielilor financiare.

Prin repornirea tuturor instalaţiilor din petrochimie numărul salariaţilor va creşte cu 800 - 1.000 persoane, iar datorită lucrărilor de întreţinere, reparaţii şi modernizări se vor contracta firme specializate care însumează 6.000 de salariaţi.

Reporter: Cei de la PCC SE sus­ţin că garanţia de stat care urmează să fie emisa de EximBank pentru ca Oltchim să finanţeze preluarea secţiei de petrochimie a Arpechim nu se încadrează în schema ajutoarelor de stat aprobată de Comisia Europeaă. Care este punctul dumneauoastră de vedere faţă de această afirmaţie?

Constantin Roibu: Întregul program aplicat de Oltchim, inclusiv garanţiile ce vor fi emise de EximBank sunt în concordanţă cu normele europene şi au fost prezentate Comisiei Europene. De altfel acest lucru a fost confirmat şi de consultanţii noştri de specialitate.

Personal, consider demersurile extreme la care apelează reprezentanţii PCC SE sunt drept un semn al neputinţei de a se adapta normelor existente într-o economie de piaţă bazată pe reguli concurenţiale. Sunt convins că autorităţile române şi CNVM vor interveni în scurt timp în vederea respectării acestor norme.

Reporter: Care sunt planurile Oltchim pentru a-şi asigura profitabilitatea în perioada următoare?

Constantin Roibu: În primul rând funcţionarea la capacitate a ins­talaţiilor. În toţi anii în care am func­ţionat la minimum 80% din capacitate am realizat profit. Vom trece la retehnologizarea instalaţiilor, operaţiune care ne va permite să reducem costurile de fabricaţie şi să respectăm normele europene de mediu. Experienţa pe care o avem şi relaţia directă cu piaţa ne permite să ne aliniem capacităţile de producţie şi tipurile de produse fabricate în func­ţie de evoluţia cererii şi de legislaţia europeană. Un alt pas va fi înregis­trarea tuturor produselor fabricate şi utilizate conform acordului REACH. Oltchim îşi propune să diversifice gama de produse în funcţie de cerinţele pieţei şi vizăm direct producţia de noi tipuri de polioli şi mărirea capacităţii de propenoxid.

Nu în ultimul rând, vom înlocui plastifiantului DOF cu plastifianţi ecologici DINP şi DIDP, plastifianţi folosiţi în prezent pe scară largă în Uniunea Europeană. În acest fel Oltchim poate deveni un jucător activ în domeniul plastifianţilor şi pe piaţa Uniunii Europene, piaţa în care DOF este utilizat din ce în ce mai puţin.

Reporter: Care sunt principalele riscuri cu care se confruntă societatea? Desfăşuraţi activităţi de acoperire a riscului pe pieţele financiare?

Constantin Roibu: Principalul risc cu care se confruntă societatea este întârzierea integrării cu activitatea de petrochimie de la Arpechim Piteşti, fiecare zi întârziată provocând pierderi. Sunt convins însă că vom recupera aceste pierderi în scurt timp de la persoanele/entităţile responsabile de această întârziere. Clienţii sunt asiguraţi cu firme specializate de asigurare a livrărilor: COFACE şi HERMES.

Reporter: Mai plănuiţi să vă faceţi propria divizie de electricitate?

Constantin Roibu: Suntem interesaţi să constituim un centru energetic pe structura CET Govora care să includă şi energie hidro, iar acest centru energetic să asigure atât consumul propriu al Oltchim, cât şi al Arpechim şi ALRO Slatina (integrare pe verticală). Toate însă la timpul lor. În momentul de faţă prioritatea este integrarea activităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti.

Reporter: Care sunt planurile pentru eficientizarea consumului de electricitate?

Constantin Roibu: Înlocuirea tehnologiilor cu consum mare de energie, atât electrică, dar şi termică. De exemplu, prin retehnologizarea instalaţiei de electroliză cu mercur în electroliză cu membrană schimbătoare de ioni se reduce consumul energetic cu 40%. Prin retehnologizarea pirolizei de la Arpechim, care astăzi consuma abur, se va ajunge, după retehnologizare, ca aceasta să fie producătoare de abur.

Reporter: Ce înseamnă pentru Oltchim faptul că societatea este lis­tată la Bursa de Valori Bucureşti? Cu ce vă ajută acest lucru?

Constantin Roibu: Listarea pe Bursa de Valori Bucureşti la categoria I ne permite să arătăm investitorilor şi oamenilor de afaceri că suntem o companie total transparentă, că ne desfăşurăm activitatea conform normelor europene ale economiei de piaţă. Toate companiile mari în domeniu sunt listate. Listarea ne permite să arătăm investitorilor la cât va creşte valoarea capitalizării bursiere după realizarea programului propus. Reamintim că, în anul 2007, Oltchim avea o capitalizare bursieră de peste un miliard de euro. Avem convingerea că, după implementarea programului pe care îl avem în vedere cu integrarea petrochimiei de la Arpechim şi finalizarea investiţiilor propuse, capitalizarea bursieră va depăşi din nou pragul de un miliard euro.

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=piata_de_capital&articol=67019&key=MjAwOS0xMC0zMCAxIDM2MjQ2M2I4ZWY3ZWU5MDA2ZGFlYWViZDE1YWRiM2Zh.html< link2 >Zaremba: "Nu plecăm de la Oltchim"< link3 >

Oltchim a înregistrat o cifră de afaceri de 535,7 milioane lei, în primele şase luni ale anului, de două ori mai redusă faţă de primul semestru din 2008. Pierderea Oltchim a depăşit 116 milioane de lei, fiind tacumulată aproape în totalitate în trimestrul al doilea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb