Soarele răsărise pe strada Oltchim, după ce administratorii judiciari ai combinatului vâlcean şi Ministerul Economiei au convins Piraeus Bank şi Banca Transilvania să le acorde mult râvnita finanţare pentru majorarea producţiei. Cu Piraeus Bank, negocierile chiar au ajuns în etapa finală a verificării garanţiilor oferite pentru linia de credit de 6 milioane de euro, reprezentanţi ai băncii având în plan să facă o vizită la Râmnicu Vâlcea până la finalul lunii.
Însă, administratorul special al Oltchim, Bogdan Stănescu, şi directorul general interimar, Mihail Tălpăşanu, au anunţat, vineri dimineaţă, pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), că 715 angajaţi vor intra în şomaj tehnic pe fondul reducerii temporare a activităţii, ca urmare a lipsei de materii prime, capitalului de lucru şi funcţionării la capacitate redusă a unor instalaţii. Şi aşa peste Oltchim a venit, iar, furtuna.
Vineri după-masă, administratorii judiciari (Rominsolv şi BDO) au transmis BVB un comunicat, care să-l clarifice pe cel semnat de Bogdan Stănescu. De fapt, acest comunicat îl contrazice complet pe primul. Administratorii judiciari arată că, în august, Oltchim nu numai că nu se închide, ci îşi majorează producţia la 23,07% şi îşi diminuează pierderile din activitatea curentă la 800.000 de euro.
Administratorii judiciari susţin că poartă în continuare negocieri pentru obţinerea finanţării, aşa cum discută permanent cu partenerii comerciali pentru obţinerea unor condiţii de plată mai avantajoase.
Prin combinat circulă mai multe scenarii privind această situaţie neobişnuită ce pare un "joc de-a alba neagra" cu finanţarea. Unii zic că administratorul special Bogdan Stănescu s-ar fi sucit, după ce ar fi petrecut mai mult timp în compania lui Constantin Roibu (fostul conducător al Oltchim), iar alţii spun că domnia sa n-ar fi înţeles nimic din planul de trimitere în şomaj tehnic a 715 angajaţi
Sunt şi unii mai speriaţi, care cred că, fix când îi mergea mai bine, combinatului i se pun piedici, ca să nu obţină finanţare şi să fie vândut pe nimic, chiar acum când trebuie să fie vizitat de ruşi şi chinezi.
Peste toate aceste poveşti, administratorii judiciari şi Ministerul Economiei au rămas ferm pe poziţie, liniştind furnizorii şi finanţatorii că nici vorbă de închidere, şomajul tehnic fiind firesc pentru secţiile care n-au mai funcţionat de mai bine de un an (monomer, PVC, Electroliza cu mercur şi oxo-alcooli). Lui Bogdan Stănescu i se aşteaptă demisia la minister, iar investitorii şi partenerii comerciali s-au mai liniştit, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei.
Cei 715 angajaţi ai Oltchim vor fi trimişi în şomaj tehnic prin rotaţie, cu o medie de 5 zile pentru fiecare persoană. Convertiţi în număr de salariaţi care vor sta toată perioada în şomaj tehnic (29 iulie - 8 septembrie 2013), rezultă 291 de angajaţi dintr-un total de 2.101 de pe platforma Râmnicu Vâlcea. Angajaţii diviziei petrochimice Bradu vor trece la un program de lucru de 4 zile pe săptămână, şomajul tehnic fiind necesar pentru că divizia nu a funcţionat o zi din 2010 până în prezent.
1. somaj tehnic
(mesaj trimis de unu de la oltchim în data de 29.07.2013, 09:04)
Bogdan Stanescu incepe sa priceapa ceva de s-a apropiat de Roibu asa cum spuneti .
Dar administratorii judiciari ,Vosganian,celebru lider sindical Cernev cu 50 de membri care sunt vanduti PCC acompaniati de cel mai bun prim ministru celebru plagiator PONTA vor duce OLTCHIM in faliment .Productia e de 10% nu cat se vehiculeaza prin media