Ombudsmanul European vrea explicaţii de la Mario Draghi pentru legăturile sale cu G30

Alexandra Cismaru
Internaţional / 8 iulie 2017

Mario Draghi (Sursa foto: ecb.europa.eu)

Mario Draghi (Sursa foto: ecb.europa.eu)

Ombudsmanul European, Emily O'Reilly, i-a cerut clarificări preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, cu privire la legăturile sale şi implicarea BCE în G30, un grup consultativ format din bancheri, legislatori, economişti şi manageri de fonduri, informează Reuters.

Într-o scrisoare trimisă vineri lui Mario Draghi, şi publicată vineri, Emily O'Reilly susţine că reuniunile G30 "nu sunt transparente" şi a ridicat un semn de întrebare cu privire la apartenenţa preşedintelui BCE la acest club.

"Atunci când membrii BCE participă la reuniunile organizate de G30 trebuie să respecte normele de transparenţă ale Tratatului. Cu toate acestea, reuniunile G30 nu sunt transparente", susţine Ombudsmanul European în scrisoare sa. În aceste condiţii, Emily O'Reilly a solicitat BCE să analizeze posibilitatea publicării agendelor şi a sumarelor reuniunilor G30 .

Mario Draghi are timp până în luna septembrie să răspundă, în scris, la scrisoarea Ombudsmanului European.

Noua investigaţie a fost declanşată de o plângere formulată de grupul de activişti Corporate Europe Observatory, potrivit cărora apropierea dintre oficialii BCE şi cei ai G30 este incompatibil cu rolul de organism de supervizare a sectorului bancar din zona euro, asumat de BCE din 2014.

Printre membrii G30 se numără şi preşedinţii mai multor bănci comerciale, precum Jacob A. Frenkel de la banca americană JPMorgan şi omologul său de la banca elveţiană UBS, Axel Weber. Ambele bănci au divizii în zona euro care sunt supervizate direct de BCE.

O plângere similară a fost respinsă în 2012 de Ombudsmanul European de la acea dată. Însă Emily O'Reilly crede că noile atribuţii ale BCE în domeniul supervizării bancare impun o nouă investigaţie. În scrisoarea sa O'Reilly s-a întrebat dacă apartenenţa lui Draghi la G30 este în interesul public sau poate fi considerată că o chestiune de interes personal având în vedere că la una din reuniuni a fost înlocuit de adjunctul său, Vitor Constancio.

În replică, un purtător de cuvânt de la BCE a anunţat că instituţia cooperează cu Ombudsmanul European, la fel cum a făcut şi la precedenta investigaţie.

Înfiinţat în anul 1978, G30 se descrie ca o "organizaţie privată internaţională nonprofit". Printre membrii G30 se numără Mario Draghi, omologii săi de la Banca centrală a Marii Britanii, Banca centrală a Canadei, Banca centrală a Chinei, precum şi economişti reputaţi cum este laureatul premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman.

Mario Draghi este membru al G30 încă din 2006, când era guvernator al Băncii centrale a Italiei. De asemenea, vicepreşedinţii BCE, Vitor Constancio şi Sabine Lautenschlaeger, au luat cuvântul la reuniunile G30 iar discurile lor au fost publicate pe pagina de Internet a BCE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb