OMC ÎŞI MODIFICĂ ÎN CREŞTERE PREVIZIUNILE: Comerţul mondial ar putea spori cu 7% în 2006

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 aprilie 2006

Totuşi, există unele riscuri care ameninţă această evoluţie: încetinirea expansiunii economiei SUA, respectiv o redresare sub aşteptări a economiei Uniunii Europene

Schimburile comerciale globale ar putea spori cu 7% în 2006, estimează Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), care şi-a revizuit în creştere previziunile anterioare, lansate în 2005. Atunci, OMC preconiza o creştere de 6% a comerţului mondial, în 2006.

OMC arată că previziunile sale actuale se bazează pe cifra estimată pentru creşterea economiei mondiale, de 3,5%, faţă de 3,3% în 2005. "Aşteptăm ca, în 2006, comerţul mondial să beneficieze de pe urma acestei creşteri economice", spun oficialii OMC. Totuşi, ei anticipează cîteva riscuri care ar putea influenţa în mod negativ evoluţia comerţului global. Este vorba despre o posibilă încetinire a creşterii economiei SUA, cea mai mare din lume, ca urmare a dobînzilor mari şi a ascensiunii continue a preţurilor de pe piaţa energetică. Este posibil, totodată, ca redresarea economiei Uniunii Europene să nu fie la nivelul aşteptărilor.

"Situaţia economică globală la începutul lui 2006 continuă să fie plină de incertitudini", consideră cei din OMC, subliniind că, deşi pieţele acţiunilor şi, în general, investiţiile se redresează în Europa, consumul privat lasă de dorit.

Directorul general al OMC, Pascal Lamy, declară că sistemul comercial global a trecut printr-o perioadă de tranziţie, iar cea mai bună cale de a pune capăt acestei situaţii o reprezintă finalizarea, pînă la sfîrşitul anului, a rundei de negocieri de la Doha.

"Într-un astfel de climat de incertitudine, guvernele membre ale OMC trebuie să consolideze sistemul comercial global, făcîndu-l mai echitabil şi relevant", a spus Lamy.

Comerţul mondial a crescut cu 9% în 2004, însă expansiunea a încetinit la circa 6% în 2005, reflectînd creşterea economică globală de anul trecut. De menţionat că ritmul de creştere consemnat anul trecut a fost inferior aşteptărilor OMC (6,5%).

Datorită preţurilor mari de pe piaţa ţiţeiului, Africa, Orientul Mijlociu, America Centrală şi de Sud, şi Comunitatea Statelor Independente, care grupează fostele ţări din blocul sovietic, minus statele baltice, au înregis-trat o creştere solidă a exporturilor în 2005. OMC atrage atenţia că ponderea Africii şi a Orientului Mijlociu în comerţul mondial a atins, în 2005, cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Combustibilii şi produsele miniere au reprezentat 16% din schimburile comerciale globale, aceasta fiind cea mai mare proporţie atinsă după 1985. În schimb, agricultura a scăzut la recordul minim în materie - sub 9 procente.

Cel mai mare exportator a fost, în 2005, Germania, urmată de SUA, China, Japonia şi Franţa. Clasamentul este similar cu cel din 2004. Statele Unite, Germania şi China au fost, totodată, cei mai importanţi importatori, însă Japonia şi Marea Britanie au depăşit Franţa, situîndu-se pe locurile patru şi cinci în domeniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BURSA

Dosar BURSA - America azi: Izolare, Polarizare, Reconfigurare Globală

Această ediţie specială, publicată sub egida ziarului BURSA, reuneşte într-un volum coerent o analiză aprofundată şi stratificată a celei mai spectaculoase reveniri politice din istoria Statelor Unite ale Americii: al doilea mandat al lui Donald J. Trump

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5061
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3426
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7999
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.7054

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb