Pieţele internaţionale vor fi sufocate, începînd de anul viitor, de textilele produse în China, o dată cu eliminarea cotelor la importuri, de către Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Unele guverne au luat în calcul consecinţele acestei măsuri, altele par să nu le observe. Producătorii, însă, atrag atenţia că situaţia se va înrăutăţi semnificativ pentru companiile din ţările importatoare şi, deloc de trecut cu vederea, sectorul textil urmează să piardă foarte multe locuri de muncă.
Uniunea Europeană, spre exemplu, şi-a pus în gînd, prin autorităţile sale, să scoată China de pe lista ţărilor care beneficiază de condiţii comerciale preferenţiale, din cauza temerilor legate de faptul că importurile ieftine de textile vor dezechilibra piaţa. Reprezentanţii industriei europene de profil şi politicienii din UE arată că statul chinez beneficiază de rabaturi la taxele pentru textilele, în valoare de două miliarde de euro, exportate anual în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, europenii vor să sprijine desfacerea pe pieţele lor a produselor de îmbrăcăminte provenite din alte ţări sărace, precum Bangladesh, Laos şi Cambodgia. Aceste state s-au confruntat cu o concurenţă acerbă din partea Chinei, iar stuaţia pare că se va înrăutăţi o dată cu eliminarea cotelor la importuri.
Totodată, administraţia SUA a primit, recent, un apel din partea industriaşilor autohtoni, care cer amînarea, cu cel puţin trei ani, a eliminării cotelor la importul de textile.
Într-o scrisoare înaintată liderului de la Casa Albă, aceştia solicită o reuniune de urgenţă a OMC, care să analizeze şi să rezolve problema eliminării cotelor. "Dacă lucrurile îşi vor urma cursul potrivit planului actual, China va captura o cotă uriaşă de piaţă", spun semnatarii, sprijiniţi în demersul lor de parlamentarii SUA. Textiliştii atrag atenţia că, după eliminarea restricţiilor la importurile de textile, Statele Unite vor pierde aproximativ 650.000 de locuri de muncă în domeniu, iar ţările în curs de dezvoltare - 30 de milioane.
• Exporturile de textile din China cresc continuu
Potrivit unor studii multiple, China deţine un monopol fără precedent în sectorul textilelor, iar specialiştii spun că acestea au la bază practici comerciale ilegale - manipularea monedei, subvenţii de la stat, utilizarea creditelor neperformante la scară largă. Analizele în materie indică faptul că importatorii din întreaga lume şi-au sporit cu 830% comenzile din China, din 2001 pînă la ora actuală. Această creştere a cererii priveşte 29 de categorii de textile. Numai în SUA, cota de piaţă a textilelor din China a crescut de la 9% la 65%, după ce acest stat s-a alăturat OMC.
În primele trei luni din anul în curs, exporturile de fire, ţesături şi produse textile din China au sporit cu 25,9%, faţă de perioada similară a anului trecut, însumînd 6,75 miliarde de dolari. Totodată, exporturile de îmbrăcăminte au crescut cu 24%, la 12,06 miliarde de dolari.
În plus, companiile chineze de textile caută să investească în ţările în curs de dezvoltare, competiţia pe plan intern fiind din ce în ce mai mare între societăţile cu activităţi la export.
• Exportatorii români vor fi nevoiţi să se îndrepte către un segment cu cerere mică şi o calitate sporită
Oficialii din ţara noastră afirmă că producţia autohtonă de îmbrăcăminte nu va fi afectată de eliminarea restricţiilor la importuri, lucru contrazis cu tărie de reprezentanţii producătorilor din domeniu. Pe lîngă valul de disponibilizări care va afecta acest segment, ori falimentele cauzate de rivalii din exterior, apar probleme serioase pentru companiile exportatoare, care vor face cu greu faţă competiţiei chineze.
Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară (FEPAIUS), Maria Grapini, ne-a declarat că, după 1 ianuarie 2005, vor intra în ţara noastră (şi nu numai) cantităţi uriaşe de textile din China, fără nici o posibilitate de restricţionare a acestora. Producătorii autohtoni vor fi afectaţi în mod semnificativ, ştiut fiind că majoritatea produselor intră în ţară la preţuri subevaluate.
În ceea ce priveşte soarta exportatorilor români de textile, doamna Grapini afirmă: "Singura noastră şansă este să ne adresăm altui segment, să găsim clienţi cu comenzi mici. Va trebui să căutăm acele firme care nu vor volum, ci calitate. Dar, în asemenea condiţii, producţia noastră va trebui realizată din fire nobile, iar acestea lipsesc cu desăvîrşire în ţară, deci va trebui să recurgem şi mai mult la import". Potrivit spuselor liderului FEPAIUS, taxele vamale la importul de fire sînt de 25%, în vremea ce acestea intră în UE cu taxe cuprinse între 4,5 şi 9%.
Maria Grapini a făcut referire şi la intenţia Chinei de a crea companii de profil în străinătate şi atrage atenţia că întreprinzătorii din acest stat nu se vor îndrepta către SUA sau UE, optînd spre ţările din Europa de Est, care, pe lîngă faptul că sînt mai aproape de China, au şi o forţă de muncă ieftină. "Există şi acest pericol, ca întreprinzătorii chinezi să-şi deschidă societăţi în România", spune doamna Grapini, adăugînd că, dacă nu vor avea de ales, românii vor fi nevoiţi să constituie societăţi mixte de profil cu parteneri chinezi, astfel încît să nu dispară de pe piaţă.